Niet genoeg publiek? Betaal de dj niet!

Door Steven Van Dorpe |
Geplaatst op 24/03/2012

Door / Op 24/03/2012 / 0 Reacties

Velen dromen ervan om een professionele dj of producer te worden, maar slechts een handvol van hen slaagt erin om deze droom waar te maken. Wat echter als de organisatie van een evenement plots beslist je niet uit te betalen 'omdat er niet genoeg publiek aanwezig is'? Het overkwam Heron vorig weekend en hij stond ons te woord over deze beroerde situatie.

Martin Spittel werd geboekt voor een evenement in het Duitse Kassel op 16 maart. De Duitse technoman werd gevraagd te spelen in de Panoptikum Club die door onafhankelijke organisatoren gehuurd werd. Hij sloot de contracten in verband met de vergoeding van transport, overnachting, maaltijden enzovoort een maand op voorhand zelfstandig af. Die nacht kwam hij zoals afgesproken naar de club om zijn set door de boxen te laten galmen. Net voor zijn performance vroeg een persoon van de organisatie hem om een korte babbel.

De organisatoren bleken in de veronderstelling dat als de set niet gespeeld werd ze ook niets moesten betalen waarop ze de artiest vroegen zijn set af te lassen. Spittel, die al een tijdje in de muziekwereld zit, wist wel beter en eiste zijn vergoeding. Na een korte discussie bleek dat het geld voor zijn vergoeding enkel en alleen van het inkomgeld van het publiek -dat er nauwelijks was- moest komen. Een behoorlijk geïrriteerde Heron vertelde hierover het volgende

Ik was zelf voor meer dan vier jaar organisator van evenementen en een professionele organisatie beschikt over de dj-vergoedingen voor het evenement plaatsvindt

Uiteindelijk kreeg hij ongeveer de helft van de afgesproken retributie waarmee hij net de kosten van zijn transport- en restaurantkosten kon betalen. Daarna vertrok de techno-dj samen met zijn vrouw naar het hotel met het volgende probleem al in zijn hoofd. En inderdaad, zoals verwacht hadden de organisatoren al aan het hotel verteld dat Heron de rekening zelf zou betalen. Hij weigerde echter en probeerde het rekeningnummer dat in het contract stond te gebruiken om te betalen. Dit rekeningnummer bleek echte vals te zijn. Spittel, die niet opgelicht wenste te worden, belde naar de eigenaars van de club waar hij zou draaien. Deze spraken de organisatoren aan en na anderhalf uur discussiëren en bellen kwam een van de organisatoren opdagen om het hotel cash te betalen. Hierna was hij het kibbelen beu en vertrok met lege handen en zonder optreden terug naar huis.

We vroegen ons af of al deze ophef niet overdreven was en hoe financieel afhankelijk dj's van Herons formaat waren. Hierop antwoordde hij:

De muziek is mijn job, als extraatje werk ik ook nog bij een verzekeringskantoor, maar ik heb mijn optredens en muziek nodig. Daarom was ik zo furieus over deze situatie, ik heb al verschillende incapabele organisatoren ontmoet, maar deze was absoluut de ergste!

Tot slot sluiten we af met de woorden van een ontgoochelde artiest:

De hele muziekbusiness is soms verziekt, net zoals de maatschappij. Het zou er allemaal eerlijker en respectvoller aan toe moeten gaan. Maar soms loopt het anders!