Ontdek de elektronische vinylpareltjes op Record Store Day

Door fosco13 |
Geplaatst op 20/04/2012

Door / Op 20/04/2012 / 0 Reacties

Morgen is het zover: de jaarlijkse dag van de platenhandel, Record Store Day, vindt dan plaats. Ook in België zullen voor die gelegenheid verschillende speciale vinylversies in de deelnemende platenwinkels liggen. Ook elektronische artiesten springen volop op de kar en leveren eigen werk of remixen af op zwart goud. Eentje daarvan zal de speciale single zijn die Little Boots op het legendarische label Trax Records uitbrengt. Wij overlopen nog enkele van deze parels van onder meer Soulwax, Teddiedrum en M83.

Op 21 april worden wereldwijd verschillende speciale vinyledities uitgebracht en ook in België zullen een heel deel van deze platen te koop zijn op Record Store Day (RSD). Bekijk hier al een overzichtje van de must-haves uit de elektronische sector:

 • 2manydjs - As Heard On Radio Soulwax Part 2

Het volledige album van de Dewaeles wordt voor deze gelegenheid door PIAS in een vinyljasje gegoten. As Heard On Radio Soulwax Part 2 bevat meer dan een uur muziek en betekende het begin van de mash-up in de elektronische muziek. De cover met de met een zak bedekte Elton John werd alvast behouden, benieuwd of de geheime Kylie Minogue track ook op de LP staat. Ladies and gentlemen: 2manydjs!

 • Teddiedrum - Miami / Odd Lovers

Ook de Belgische groep Teddiedrum heeft een unicum voor hun fans. Hun eerste singles Miami en Odd Lovers worden samengeperst op deze vinylplaat, die op slechts 300 exemplaren zal worden verspreid. Wees er snel bij en plaats deze witte bij in je platenkast.

 • Battles - Dross Glop 4

De Amerikaanse experimenteergroep Battles doet het op de vierde Drop Gloss niet alleen. De remixen van Gang Gang Dance, Hudson Mohawke en Patrick Mahoney & Dennis Mcnany zijn verzameld op deze vinyl. Bekijk al eens de making of:

 • David Lynch - Noah’s Ark (Moby Remix)

De regisseur staat naast zijn voorliefde voor films ook gekend als muziekproducer en hij houdt bovenal ook van vinyl. Geen wonder dus dat ook van David Lynch een speciale plaat verschijnt op RSD. Hij vroeg speciaal aan Moby om een nummer uit zijn laatste plaat te remixen en de Amerikaanse producer hield woord:

 • DJ Food vs. The Amorphous AndrogynousThe Illectrik Hoax

Ook van deze afgezant van het Britse label Ninja Tune komt een exclusieve 12 inch uit. Op The Illectrik Hoax krijgt hij de hulp van The Amorphous Androgynous om 3 tracks in een speciale remix te gieten. 17 minuten op een schitterende picture disc:

 • Footprintz - Rush To The Capsule (Ewan Pearson Remix)

Footprintz doet misschien nog niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar deze groep mocht wel een speciale cover maken voor Tiga's Turbo RecordingsRush To The Capsule kwam in de originele versie van Raid Over Moscow, een zijproject van Marc Houle, ook uit op Turbo en beide groepen hadden dezelfde producer: Ewan Pearson. Het is de remix van die laatste die nu in een speciale 7 inch verschijnt:

 • Gorillaz ft. James Murphy & Andre 3000 - Do Ya Thing

Hoewel de kans groot is dat Damon Albarn zijn project Gorillaz zal stopzetten, maakte hij voor RSD toch nog een uitzondering. Samen met Andre 3000 en James Murphy van LCD Soundsystem bokste hij deze 13 minuten durende versie van Do Ya Thing ineen. De korte versie kreeg natuurlijk al een videoclip van huistekenaar Jamie Hewlett mee:

 • Kate Perry - Part Of Me

Deze naam in dit rijtje zal jullie misschien verbazen, maar het gaat we degelijk om twee unieke remixen van de blauwharige popster. Aan de ene zijde is er Tommie Sunshine, de andere wordt bevolkt door niemand minder dan Jacques Lu Cont, deze maal onder zijn alias van de Thin White Duke. Beter dan Bruno Mars:

 • Lana Del ReyBorn To Die (Damon Albarn Remix) / Blue Jeans (Penguin Prison Remix)

Ook de nieuwe ster aan het firmament kan niet ontbreken op RSD. Lana Del Rey zag haar nummers al door verschillende artiesten onder handen worden genomen, maar de meest in het oog springende is toch wel Damon Albarn. De frontman van Blur wordt voor zijn remixbezigheden vergezeld door Richard Russell, waarmee hij samen PDP/13 vormt. New Yorker Penguin Prison vervolledigt het plaatje aan de B-kant:

 • M83 - Mirror

Anthony Gonzalez bracht vorig jaar zijn succesvolle album Hurry Up, We're Dreaming uit en daarbij hoorde naast hitsingle Midnight City ook een exclusieve bonustrak. Mirror komt ook speciaal voor RSD uit op een speciale 7 inch:

 • Matthew Dear - Headcage

Matthew Dear is ook fan van RSD, want hij brengt speciaal nogmaals zijn Headcage EP uit, deze maal met een exclusieve bonustrack Flunker:

 • Moby - The Poison Tree / Lie Down In Darkness Remixed

Zoals je hierboven al kon lezen remixt Moby een nummer van David Lynch, maar evengoed gebeurde het omgekeerde. Lynch deed het met Lie Down In Darkness, Photek met The Poison Tree. Deze kunnen gerust worden beschouwd als voorproefjes voor het remixalbum van Destroyed, dat de Amerikaan zal uitbrengen in mei.

 • Miike Snow - Devil’s Work Remixes

Onder meer Jacques Lu Cont en Alex Metric mochten dit nummer uit de nieuwe cd van Miike Snow al herwerken, en voor RSD mogen Dirty South en Ruben Haze aan dit lijstje worden toegevoegd:

 

 • Two Door Cinema Club - Acoustic EP

Afsluiten doen we met een rustige EP, eentje vol akoestische versies van Two Door Cinema Club. Something Good Can Work en Undercover Martyn waren al gekend in hun electropopjase, maar blijven ook overeind in een akoestische versie:

Op Record Store Day zelf ging 2manydjs normaal gezien een dj-set spelen bij Music Mania in Gent, maar dat is spijtig genoeg afgelast. Check zeker nog eens de Belgische website om alle evenementen te raadplegen. Veel vinylplezier!