Microclubbing en Afterworks: vroeger uitgaan

Door Jeroen Peetermans |
Geplaatst op 29/05/2012

Door / Op 29/05/2012 / 0 Reacties

Op klaarlichte dag je onderdompelen in het uitgaansleven. Het kindje kreeg onlangs een naam: microclubbing. Niet meer tot in de vroege ochtend vieren, maar dadelijk na het werk of na school al een stapje in de wereld zetten om dan vroeger je bed in te kruipen. Ook afterwork feestjes en feestelijke middagpauzes winnen steeds meer aan populariteit. Zorgen deze fenomenen ervoor dat de nachtraven een bedreigd ras worden?

Uitgaan en dansvloeren betreden maakt bijna inherent deel uit van het vallen van de nacht. Maar niet iedereen denkt daar zo over. Maak kennis met de term microclubbing. Dit is een alternatief voor de werkende mens, iemand die plichtsbewust wil feesten. In Londen staan mensen regelmatig in de rij voor clubs die al in de vooravond de deuren openen. Geen slaaptekort meer na een nachtje of eerder gezegd dagje stappen.

Op het Nederlandse multimediaplatform DjBroadcast schetsen ze zelfs de pro en contra van dit fenomeen. De pro-zijde wordt vertegenwoordigd door feesten als Trouw op Zondag. Deze hebben in Nederland al bewezen dat vroeg uitgaan wel degelijk een succes kan zijn. In de zomer opent de Amsterdamse club Trouw al rond 6 uur 's avonds en occassioneel zelfs al om 4 uur in de namiddag. Bovendien ontloopt men zo ook de 24-uursvergunningen die nodig zijn om de klok rond te feesten. Als je dan toch vastzit aan strikte sluitingsuren dan kan je dus beter eerder beginnen.

Maar er is ook een keerzijde van deze medaille. Uitgaan hoort per definitie te gebeuren in de nacht. Er hangt zelfs een magische sfeer na middernacht waardoor het uitgaansleven toch net dat ietsje specialer wordt. Daarbij geraak je zelfs elk tijdsbesef kwijt, zo omschrijft DjBroadcast. De vogeltjes terug horen fluiten als je buiten komt is dan ook een must.

Velen zullen al de ervaring gehad hebben dat je vroeger naar huis probeert te gaan omdat je 's anderendaags moet werken of hard studeren. Of gewoon omdat je de laatste trein probeert te halen. Phil Dudman van Mixmag omschreef dit als het 'laatste trein syndroom'. Zelf kan je dan constateren dat je toch niet ten volle hebt genoten of dat het toch net iets beter kon zijn. Het is alsof je de chocoladereep maar half hebt opgegeten en hem nu niet meer vindt. Ook het tegenovergestelde is waar volgens Carl Gosling, programmator bij de Londense (micro)club The Social:

Wanneer je naar clubs gaat die open zijn tot drie of vier uur in de ochtend, dan is het laatste uur nooit goed. Wij stoppen onze avonden om 1u op een climax zodat iedereen nog genoeg energie over heeft om de dagen erna toe te komen.

Ook in Vlaanderen is er een tendens te bemerken. Denk maar aan de vele afterwork party's die dezer dagen worden georganiseerd. De ommekeer naar het vroeger uitgaan is ook hier merkbaar, denk aan initiatieven als Out Of Office (Leuven - Musicafé), Chess After Work (Gent & Hasselt) of Pré-Soirée (Antwerpen - Café Local). Deze drie afterwork party's werden door Jobat benoemd als de leukste in hun soort. Sommige organisatoren van deze afterwork feestjes zorgen voor luxueuze details als massa's cava en verplichten feestvierders een hemd aan te doen. De inkomprijzen zijn op de meeste plaatsen heel wat duurder dan anders.

Deze afterwork feestjes mikken op een ouder publiek, met meestal een vrij hoge minimumleeftijd. In Chess Café Hasselt geraak je onder de 23 er niet in. Voor Pré-soirée wordt er wel eens gewerkt met uitnodigingen om het exclusiever te houden. In Laakdal kan je in de vooravond naar De Vesten After Work gaan. Stevig invliegen wordt er gepromoot want voor slechts 35 euro per persoon komt een limousine je ophalen en brengt je nadien terug thuis. Je sleutels kan je alvast thuis laten.

Maar er zijn nog andere feestinitiatieven vroeg op de dag. In Zweden is de lunch break party al een heuse hype aan het worden. Heb je genoeg van je saaie collega's en je eentonige lunch? Geen probleem, Lunch Beat vormt de ideale oplossing. Je kan er 's middags gaan fuiven en terwijl je broodje verorberen. Een elektronische lunch met hopen beats zoals u geïllustreerd kunt zien in de volgende video:

Economische crisis

Het was The Guardian dat het fenomeen microclubbing aankaartte vorige maand. Journalisten van de krant bezochten de Londense club 93 Feet East, waar er al een wachtrij stond rond acht uur 's avonds. Het feest was toen al enkele uren gaande. De recessie, de moeilijk te bekomen licenties en flexibele werkuren zijn volgens de zonet aangehaalde Dudman de voornaamste oorzaken voor het microclubbing. De trend is in Londen wel dat deze initiatieven goedkoper zijn dan clubs die bijna de klok rond open zijn. Er is dus wel degelijk een verschil met de zojuist beschreven afterworks.

Het boeken van de dj's lijkt geen probleem te zijn, Lock Tavern in Londen hebben al dj's als Fatboy Slim en Chemical Brothers te gast gehad om 3 uur in de namiddag. Casper Clark, promotor en booker van de club, gelooft in deze microclub avonden:

Dj's kunnen vaak een meer obscure set spelen of heel andere platen uit hun collectie spelen. Dit kunnen ze dan doen voor een erg rustig en gerelaxeerd publiek. Bovendien zorgt de gratis toegang voor een democratisch proces. Het geeft dj's de kans om iets terug te geven aan hun fans.