Nieuwe rommeldrug 4-MA bedreigt zomerfestivals

Door Jeroen Peetermans |
Geplaatst op 31/05/2012

Door / Op 31/05/2012 / 0 Reacties

Drug 4-MA PMA

Er circuleert een nieuwe drug in België: 4-MA (4-MethylAmfetamine), ook gekend als PMA (para-Methoxyamphetamine). Dit is een vervuilde vorm van amfetamine of speed. Een drug met een oppeppend effect en vooral populair in het uitgaansleven. Ondertussen hebben vijf personen in België al het leven gelaten bij het innemen van deze rommeldrug. Slachtoffers kregen tot 45 graden koorts. Autoriteiten waarschuwen nu voor deze drug omdat ze de ronde zou kunnen doen op de komende zomerfestivals. Kijk dus uit je doppen!

Eind 2009 namen de autoriteiten voor het eerst een lading 4-MA in beslag. Pas toen kon men nagaan waaruit deze drug bestond. De eerste dode in België naar aanleiding van deze drug viel in augustus vorig jaar. In maart 2012 volgden er dan nog twee personen en vermoedelijk zelfs drie die het leven erbij lieten. De dodelijke slachtoffers vielen in de regio's: Aalst, Antwerpen en Edegem. Experts vrezen dat er nog meer slachtoffers door deze drug zijn gemaakt omdat er niet standaard getest wordt op de nieuwe drug. In 2011 overleden ook al drie personen na het gebruik van 4-MA (1 in Lommel, 1 in Dendermonde en 1 in Zottegem). Drie personen werden ook onwel na het gebruik ervan. De drug wordt verkocht als een geel/wit poeder onder het mom van speed of andere poeders zoals ketamine.

Waarom is deze rommeldrug zo verraderlijk? De drug werkt trager dan normale speed, hierdoor zijn gebruikers geneigd er nog meer van in te nemen. De effecten zijn niet te onderschatten. De gekende slachtoffers kregen tot 45 graden koorts. Experts waarschuwen nu voor deze drug omdat jongeren er misschien mee in contact zullen komen op de zomerfestivals, zo ook Peter Blanckaert, coördinator van het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD):

Als het einde van de blokperiode en de dancefestivals in zicht zijn, weten we dat meer mensen amfetamines gaan gebruiken.

Het WIV of Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid zette gisteren een bericht op hun website over deze nieuwe drug. Zij geven meer technische details vrij over de stof. Zij hebben het over onzuivere amfetamines die naast amfetamine ook het toxische 4-Methylamfetamine bevatten. De bron voor deze gecontamineerde basisproducten ligt vermoedelijk in het buitenland. Het persbericht probeert zoveel mogelijk de nadruk te leggen over de circulatie van 4-MA in België, maar wij zijn niet het enige land dat momenteel door deze rommeldrug geteisterd wordt. Vorig jaar overleden enkele patiënten in Nederland, België en Groot-Brittannië na gebruik van amfetamine vervuild met 4-MA.

Momenteel circuleert er in Engeland ook een nieuwe soort toxische drug. In het onderstaande persbericht geven ze geen naam aan de werkzame stof. Zoals u kan lezen staat er dat het lichaam van de overledene zes uren na zijn dood nog tekens gaf van overmatige hitte. Hier ging het over roze pilletjes met de letter M erop gedrukt: