Het 10 Days Off-parcours van...

Door fosco13 |
Geplaatst op 12/07/2012

Door / Op 12/07/2012 / 0 Reacties

Op vrijdag 13 juli gaan niet alleen de Gentse Feesten, maar ook het gelijktijdig lopende 10 Days Off festival weer van start. Wij blikken elke dag al eens vooruit naar dit tiendaagse muziekfestijn en riepen daarvoor de hulp in van een aantal Belgische artiesten die op de line-up staan dit jaar. De landgenoten die hun ideale festivalparcours beschrijven zijn: SheridanEd&KimRed D, Maxim LanyLemakuhlar en Nosedrip.

Sheridan: draait al 12 jaar mee als dj en is net zoals vorig jaar de afsluiter van het festival (DAG 10: maandag 23 juli)

 

 • Hoeveelste keer?

Het is de tweede keer dat ik op 10 Days Off draai.

 • Mooiste ervaring?

Als bezoeker was dat Jazzanova die in hun dj-set in de balzaal (ongeveer 10 jaar geleden) Umi Says van Mos Def speelden. Vorig jaar vond ik de sets van Max Cooper en Greg Wilson heel goed. Bij die laatste was dat vooral omdat hij het tempo naar beneden haalde en de muzikaliteit omgekeerd evenredig opvoerde. Ik heb nadien nog met hem gesproken en het is echt een heerlijke man, die al zo lang meegaat dat hij wel mijn vader kan zijn. Max Cooper kende ik niet tot vorig jaar, maar hij nam over na Richie Hawtin en dat is niet de makkelijkste opdracht. Hij deed dat echter fantastisch en sindsdien ben ik fan. 

Als artiest vond ik het vooral fantastisch om een legendarisch tiendaags festival af te sluiten als allerlaatste dj. Dat noemen ze dan van die dingen die je als dj een keer moet hebben meegemaakt, zeker? Ik speel sowieso graag sets als afsluitende dj, omdat je dan wat meer ruimte hebt om te experimenteren en te variëren. Helemaal op het einde van zo'n festival, met de verzamelde last men & women standing van de hele Gentse Feesten, de crew van 10 Days Off die tien dagen hard gewerkt heeft en zich eindelijk ook eens kan laten gaan, het licht dat al volop door het raam achteraan de zaal naar binnen schijnt, de liefde in de zaal en de kans om muziek te spelen die je anders niet altijd kunt inpassen: heerlijk!

 • Welk parcours?

Ook dit jaar zijn er heel veel goede artiesten die ik zeker wil zien. Pachanga Boys op dag 1, een vuile Mexicaanse streetsound gecombineerd met cleane Duitse beats. Niet voor de hand liggend als je het zo beschrijft, maar het werkt wel. Ik wil er zeker bij zijn als ze hun epische track Time spelen (15 minuten, en geen minuut te veel). En volgens mij, met heel het concept, het verhaal en de rijmelarij rond hun "hippiedance", hebben de mannen ook goede humor - dat is een troef!

Ik ben ook benieuwd naar wat de liveband When Saints Go Machine op dag 5 gaat doen, want ze waren een van de sensaties op Sonar in Barcelona dit jaar.

Verder concentreert het festival zich voor mij toch vooral op de laatste twee dagen: John Talabot, Mark E, DJ Harvey, Jacques Renault: stuk voor stuk namen waarvoor ik ook zou buitenkomen mochten ze gewoon ergens alleen draaien. Nu zijn ze allemaal samengebald op twee avonden en de supportsets van de Belgen Borat & Lorin, Guy-Ohm en Down+Out zullen er niet minder om zijn: misschien niet de grootste namen, maar alledrie wel klasbakken met een stevige bagage. I like that!

 

Ed: al 15 jaar deel van het dj-duo Ed&Kim (DAG 6: woensdag 18 juli)

 

 

 • Hoeveelste keer?

Als Ed&Kim spelen we al voor de zevende keer op 10 Days Off. De eerste keer was een hele belevenis, vooral omdat we toen nog niet op veel grotere festivals hadden gespeeld en we mochten openen voor Jacknife Lee (die later nog producer was van U2. 10 Days Off is ook vooral leuk omdat je je visitekaartje kan afgeven aan een publiek van fijnproefers van elektronische muziek.

 • Mooiste ervaring?

In 1998 ben ik naar zeven van de tien avond geweest. Daar heb ik legendarische sets meegemaakt van LTJ Bukem, Derrick Carter, Carl Craig, Juan Atkins, Idjut Boys en vele anderen. Meer dan zeven kilo afgevallen, en twee weken moeten bekomen, maar het was het waard. Je kan zelfs stellen dat 10 Days Off voor een deel mij gevormd heeft in mijn muzikale smaak: als ik wakker werd op kot in Gent na weer een legendarische nacht snelde ik naar Music Man om plaatjes te zoeken die ik die nacht had gehoord. Ik mocht toen van Benoeli (dj van The Glimmers) in de stock achterin de winkel snuffelen. Dat waren nog eens zalige tijden!

 • Welk parcours?

De line up is ook dit jaar weer om van te smullen, met als favoriete dagen de slotdag met DJ Harvey, The Magician en Jaques Renault, de openingsdag met Koze en Pachanga Boys, en donderdag 19 juli met Kutah, Teebs en Addison Groove. En de dag dat wij spelen kijken uit uit naar Etienne De Crécy, toch een echte electroheld voor mij!

 

Kim: al 15 jaar deel van het dj-duo Ed&Kim (DAG 6: woensdag 18 juli)

 

 

 • Hoeveelste keer?

De zevende keer.

 • Mooiste ervaring?

Mijn mooiste ervaring als artiest was zonder twijfel onze set in een volle grote zaal van de Vooruit als opwarmers voor Layo&Bushwacka. Als bezoeker heb ik er ongeloofelijk veel mooie momenten gekend, ik wil er zelfs 2 vermelden. De eerste was LTJ Bukem in de Red Tape Building. De eerste keer drum 'n' bass in België, ongeloofelijk warm in dat klein zaaltje en een geweldig publiek. Zelfs Green Velvet was van de partij! Ook ongelooflijk was Moodymann die een ganse set speelt aan maximum 95 beats per minuut -de ganse set lang- maar toch iedereen aan het dansen krijgt. Zalig! 

 • Welk parcours?

Net zoals Edwin kies ik voor de openingsdag, vervolgens donderdag 19 juli met Addison Groove, Teebs, Africa Hi-Tech, Kutmah en Gullfisk en ook nog de slotdag met levende legende Dj Harvey!

 

Red D: labelbaas van We Play House en vinyl-dj (DAG 8: vrijdag 20 juli)

 

 

 • Hoeveelste keer?

Voor mij is het de vijfde keer al en deze keer draai ik sluit ik samen met Maxim Lany dag 8 af.

 • Mooiste ervaring?

Samen met Lady Linn na Kerri Chandler spelen, hem bij z'n laatste nummer uitdagen om op zijn keyboard iets te spelen, en dan zijnn verbaasde gezicht zien als Lien plots begint te zingen. Dat was de start van een samenwerking DJ + keys + zang die we sindsdien al een aantal keren gedaan hebben, onder andere op de We Play House Recordings stage op Tomorrowland vorig jaar.

 • Welk parcours?

De nachten waarop ik niet zelf moet spelen op de Gentse Feesten probeer ik net niet uit te gaan, maar mocht ik kunnen zou ik graag naar dag 1 gaan met Lemakuhlar en Pachanga Boys.

Maxim Lany: labelbaas van Lany Recordings en vinyl-dj (DAG 8: vrijdag 20 juli)  

 

 

 • Hoeveelste keer?

Ook voor mij zal het de vijfde keer zijn en nu draai ik een b2b met Red D.

 • Mooiste ervaring?

Die keer dat ik na Kerri Chandler mocht afsluiten en ik voor de allereerste keer de DJM 2000 voor me zag staan. Toen ik die bekeek wist ik niet goed waar beginnen en dan heeft Kerri mij uitgelegd tijdens mijn set hoe de menger in elkaar zat. Wetende dat hij een van de mensen is die deze menger heeft helpen ontwerpen, dat was pas kicken!

 • Welk parcours?

Ik zou toch wel naar de Minus avond op dag 4 met Richie Hawtin willen gaan, zeker omdat hij onlangs mijn nieuwe release op mijn label heeft gedraaid!

 

Lemakuhlar: Belgisch rookieduo (Stijn en Tobias) dat schippert tussen house en techno (DAG 1: vrijdag 13 juli)

 

 • Hoeveelste keer?

Het is de eerste keer dat we als Lemakuhlar op 10 Days Off staan.

 • Mooiste ervaring?

Vorig jaar zagen we Cobblestone Jazz, een trio dat gebruik maakt van unieke instrumenten om hun kruising tussen minimal house, techno en jazz live te brengen. De groep heeft ook een ijzersterke livereputatie en dat bewezen ze met hun set op 10 Days Off 2011.

 • Welk parcours?

Naast de openingsdag waarop wij, maar ook Pachanga Boys, DJ Koze en Salva spelen, kijken we vooral uit naar dag 4. Dan gaat de Minus label night door en we zijn benieuwd naar de sound van nieuwere artiesten zoals Ambivalent en Gaiser. Natuurlijk blijft ook labelbaas Richie Hawtin ons verder inspireren!

Nosedrip: jonge dj die niet in onder één genre (dubstep, house, ...) valt onder te brengen (DAG 5: donderdag 17 juli)

 

 • Hoeveelste keer?

Vorig jaar speelde ik hier al als warm-up voor Nicholas Jaar. Dit jaar heb ik het geluk te mogen openen voor Holy Other, When Saints Go Machine, Matthew Herbert en de landgenoten van goldFFinch.

 • Mooiste ervaring?

Dat was in 2010 jaar toen op dezelfde avond Mount Kimbie en Joy Orbison na elkaar speelden.

 • Welk parcours?

De andere artiesten die ik zeker eens wil zien zijn enerzijds de legendarische DJ Harvey, die op de slotdag speelt, maar ook nog een ander Belgisch duo, Borat & Lorin. Zij runnen de Gentse vinylwinkel Music Mania en ook als dj leven ze voor hun muziek. Als je hen niet wilt missen moet je de voorlaatste dag, zaterdag 21 juli, op tijd komen of heel laat blijven, want ze openen en sluiten dag 9 af!