De Olympische Spelen muziek

Door fosco13 |
Geplaatst op 28/07/2012

Door / Op 28/07/2012 / 0 Reacties

Met de openingsceremonie zijn de Olympische Spelen in Londen eindelijk van start gegaan. Regisseur Danny Boyle, bekend van Trainspotting, maakte er een heus spektakel van, waarbij ook muziek een prominente plaats kreeg. Naast zijn vaste soundtrackmakers Underworld, kregen ook andere landgenoten zoals Dizzee Rascal en Two Door Cinema Club een rol in de indrukwekkende muziekproductie.

De samenwerking tussen filmregisseur Danny Boyle en Underworld gaat al terug sinds de soundtrack die het duo maakte voor Trainspotting, met daarop de hit Born Slippy. Dat nummer kwam uiteraard ook terug in de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen, waarvoor de Britse muzikanten de muziekproductie voor hun rekening namen. Ze kregen hiervoor wel de hulp van onder andere Alex Trimble van Two Door Cinema Club die -tussen beelden van de Queen, James Bond en David Beckham door- op Caliban's Dream de zang verzorgt.

Tijdens het drie uur durende spektakel dat in het Olympische stadion plaatsvond, passeerden naast nieuwe nummers die Karl Hyde en Rick Smith speciaal voor de OS schreven, ook muziek van onder meer Vangelis (met Mr. Bean op piano), Fuck Buttons, New Order, The Prodigy en The Chemical Brothers.

Terwijl dat laatste duo ook een van de officiële nummers maakte, zaten ook andere muzikanten niet stil in de aanloop naar Londen 2012. Voor Coca Cola maakten Mark Ronson en Katy B een nummer samen: Anywhere In The World.

Ook Pnau en Elton John gingen een verrassende samenwerking aan en maakten met Good Morning to the Night zelfs een volledig album, gebaseerd op vroegere nummers van de Britse pianist. Het gelijknamige nummer is ook een van de officiële nummers van de Spelen.

Hot Chip is een andere grote naam die gevraagd werden om iets te doen voor de Spelen in hun land. Het vijftal speelt blijkbaar graag tafeltennis, want hun nummer How Do You Do? uit hun laatste album zal gespeeld worden tijdens de prestaties van Jean-Michel Saive en co. De clip bij het nummer is trouwens van de hand van een andere invloedrijke artiest, Rollo Jackson.

The Chemical Brothers zorgden ook voor één van de officiële nummers van de Olympische Spelen 2012. Terwijl de met dubstepinvloeden vermengde single Uprising van Muse tot het algemene themalied gekozen werd, is Theme From Velodrome de soundtrack bij het wielrennen in Londen.

Daarnaast maakten Kitsuné oudgedienden Delphic en Dizzee Rascal nog elk een officieel nummer, respectievelijk Good Life en Scream getiteld.

De Britse rapper was natuurlijk ook van de partij op de openingsceremonie en trad daar op tijdens het showelement waarbij de Britse muziekgeschiedenis in sneltreinvaart werd overlopen. Van Frankie Goes To Hollywood tot The Prodigy, zowat alle genres en perioden kwamen aan bod. Voor Arctic Monkeys en Beatleslegende Paul McCartney de ceremonie mochten afsluiten, rapte Dizzee Rascal nog even zijn clubhit Bonkers mee.

Na de ceremonie was het album Isles Of Wonder: Music For the Opening Ceremony of the London 2012 Olympic Games meteen in de digitale verkoopspunten beschikbaar. Daarop verzamelde Underworld een groot deel van de muziek die ze samenstelden voor de openingsceremonie. Op het album staan een heleboel van de hierboven genoemde namen en natuurlijk ook muziek van de masters of ceremony zelf. Met hulp van High Contrast gaven ze een nieuw tintje aan hun oudere hits en ze componeerden ook enkele gloednieuwe nummers:

 • And I Will Kiss – 17:15
 • Caliban’s Dream – 7:15
 • Always Loved a Film (Instrumental)
 • Dark and Long (Dark Train)
 • Minneapolis (High Contrast Remix)
 • Confusion the Waitress (Darren Price and High Contrast Remix)
 • Moon in Water (Instrumental) 
 • Crocodile (High Contrast Remix)
 • Dirty Epic (Darren Price and High Contrast Remix)
 • Dark and Long (Darren Price & High Contrast Remix)
 • Rez (High Contrast Remix)

We kijken al uit naar de slotceremonie die ook op muzikaal gebied -naast de Spice Girls en andere reünies- zal proberen te verrassen!