Het politiek klimaat rond elektronische muziek

Door Jeroen Peetermans |
Geplaatst op 21/08/2012

Door / Op 21/08/2012 / 0 Reacties

Politici ronselen stemmen op allerlei manieren. Recent bemerkten we de ontwikkeling dat dj's voor de kar van politici gespannen worden. Zo is er het initiatief Dj's For Obama, een poging van Obama om zijn herverkiezing te laten slagen bij de jonge fans van elektronische muziek. Daarnaast geraken ook festivals betoverd door de politieke redevoering. Het Nederlandse festival Lowlands gaf dit jaar spreektijd aan politici om hun standpunt te verkondigen op een podium. We zoomen eventjes in op deze ontplooiing.

Muzikanten die zich begeven in het politieke kluwen is vaak een erg riskante bezigheid. Niet alleen krijg je een stempel op je hoofd gedrukt, het is eveneens van invloed op de toekomst van je carrière. Dat kan dan in de positieve of negatieve zin zijn. Zo kreeg Noel Gallagher van Oasis bijvoorbeeld heel wat kritiek toen hij opdook op een feestje van Tony Blair.

Stilaan schakelen de politici over op de hedendaagse rock'n'roll sterren: dj's. In Amerika nemen verschillende dj's het voortouw in de herverkiezingscampagne van Obama. Steve Aoki, Dj Cassidy en Dj Irie vormen samen Dj's For Obama. Hiermee willen ze jongeren aanmoedigen om bepaalde politieke thema's te begrijpen en er een mening over te vormen. Een zeer mooi doel natuurlijk, al is het wat vooringenomen. Het uiteindelijke pad leidt immers sowieso naar Obama en naar niemand anders. Hieronder kan u Dj Cassidy aan het woord horen over Dj's For Obama:

De verwevenheid tussen politici en de (elektronische) muziekwereld bereikte misschien wel een hoogtepunt op de net gepasseerde editie van Lowlands in het Nederlandse Biddinghuizen. Zes politici mochten op zondagochtend elk acht minuten speechen over waarom zij de stem verdienden van de aanwezige burgers. Daarna gingen ze ook in op enkele spontane vragen van het publiiek. De politici hadden dus geen tijd om een spindoctor in te schakelen om het juiste antwoord voor te kauwen. Een interessant concept waar sowieso bepaalde politici mee door de mand zouden vallen.

Niet iedereen had op de vroege ochtend nood aan stevige kost. Toen Alexander Pechtold (D66) in de tent een zin begon met 'De grootste uitdaging is...' maakte een bezoeker dit af met 'hoe komen we deze derde Lowlands-dag door'. Toch ontving de D66-leider het meeste applaus achteraf. De zwetende massa was weliswaar uitgeteld op de derde dag van het festival - en ook nog de warmste Lowlandsdag ooit - maar dat verhinderde hen niet om zeer kritische vragen te stellen.

VVD-staatssecrateris Halbe Zijlstra had het misschien wel het moeilijkst op Lowlands. Hij bevond zich namelijk in het hol van de leeuw. De jongeren onder de festivalbezoekers bekritiseerden Zijlstra vanwege de boete voor langstudeerders en de bezuinigingen op cultuur. De Volendamse CDA-politica Mona Keijzer kreeg eveneens boegeroep over haar, namelijk op het moment dat zij Jan Smit en Nick & Simon vermeldde in haar toespraak. Hieronder kan u een erg korte samenvatting zien van het optreden van de politici op Lowlands, inclusief wat reacties van festivalbezoekers: