COVID-19, je bent ons allen iets verschuldigd (Deel 1)

COVID-19, je bent ons allen iets verschuldigd (Deel 1)

Niet collectief dansen met een pint in de hand, maar wel je favoriete DJ live zien spelen vanuit je luie zetel is de norm de dag van vandaag. COVID-19, oftewel het Coronavirus houdt de gehele maatschappij al enkele weken in worstelgreep. Allereerst gaan onze gedachten en steun uit naar individuen, gezinnen of families die getroffen werden door het virus en hierdoor in erg onzekere tijden leven.

Het stilliggen van onze maatschappij heeft een invloed op alles en iedereen. Ook ons Belgisch nachtleven krijgt rake klappen. Een dansvloer vullen, is een promotor zijn brood. Ook zij verdienen in tijden als deze erkenning voor hetgeen wat ze doen. Daarom zetten we enkele clubs en festivals in de kijker die normaal gezien in de nabije toekomst veel dansers over de vloer zouden  krijgen, maar gezien de omstandigheden (misschien) niet zullen doorgaan op de voorziene datum. COVID-19, je bent ons allen nog iets verschuldigd.

Kompass presents Rave Rebels

De Gentenaren van Kompass hadden normaal een drukke april-maand voor de boeg. 12 maart lieten ze echter via hun sociale media weten dat ook zij de club voor een poos gingen sluiten. Uit overheidsrestricties is ondertussen gebleken dat de sluiting nog langer zal aanhouden. Wanneer de maatregelen verzwakt zullen worden, is nog onduidelijk.

Het weekend van 11 april stond er ook nog de verplaatsing naar Palais 12 op de planning. Dit voor de tweede editie van Rave Rebels met onder andere Tale of Us, Sven Väth, Enrico Sanguiliano, Kevin de Vries en Mathew Jonson. De 14-uur durende rave wordt verplaatst naar 10 oktober: nog even wachten dus. Maar als we de aftermovie van de eerste editie herbekijken, is het dat wachten zeker de moeite waard!

 

C12

Ook in Brussel heerst er onzekerheid. C12 heeft deze maand nog 3 evenementen op de planning staan, waaronder een DJ-set van Tiga, all-nighter van AZF en een exhibitie in samenwerking met Dremmwel waar kunst en muziek in elkaar vloeien. Of deze events kunnen doorgaan, is nog even afwachten.

Door de tijdelijke sluiting van de club sloeg C12 twee weken geleden de handen nog in elkaar met hun Brusselse bondgenoten: Crevette Records en Kiosk radio. Samen brachten ze een T-shirt op de markt die ontworpen werd door Guillaume Kohn. Jullie weten wat te doen, support your local scene. Deze shirt is verkrijgbaar via de website van Crevette Records.

 

Fuse

Ook Fuse leeft met een hoop vraagtekens. Via hun sociale media deed de Belgische pioneer begin deze week een oproep naar hun community om hen te steunen in deze tijden door middel van vouchers. Eén voucher staat gelijk aan een ticket voor eender welk Fuse-feestje in de toekomst, ongeacht de prijs.

Elk weekend van april stond normaal mooi gevuld met onder andere Ben Klock, N’to en Stereoclip op de line-up. Ook het uitblazen van de kaarsjes voor hun 26e verjaardag zal nog even moeten wachten. Fuse verwent de home-ravers wel met een DJ-set van de Braziliaanse ANNA die ze eind december nog in de club ontvingen. Zelf noemde ze het “één van de beste gigs van 2019”. Zeker het luisteren waard dus!

 

Garnizoen

Garnizoen, het kleine zusje van Pukkelpop dat zich dit jaar onder de Beringse mijnschachten afspeelt, is een van de eerste slachtoffers van het Belgische outdoor festivalseizoen. Twee maanden voor datum al uitverkocht en een maand voor datum uitgesteld naar een latere datum omwille van COVID-19. Ondertussen is de organisatie volop op zoek naar een nieuwe datum, die er hopelijk snel aankomt.

Op de banner van deze editie? Kleppers als Charlotte de Witte, DJ Assault, Mella Dee en Matador die gesupport worden door heel wat talent van eigen bodem. Hier is alvast een DJ-set van die Detroit legend op Lente Kabinet. Enjoy.

La Cabane

Als er een Brusselse club zich op een jaar tijd in de schijnwerpers heeft gespeeld, dan is het wel La Cabane. Met een gevarieerde programmatie van selectors tot live acts met een erg eigenwijze identiteit, wisten ze op enkele maanden tijd een niche te bereiken en een aanhang op te bouwen. Normaal gezien was het 3 april de beurt aan een van onze favorieten, Project Pablo. Hopelijk zien we hem na deze crisis nog eens verschijnen op een van hun affiches. Blijf zo verder doen, La Cabane!

 

Horst Arts & Music festival

Hoe het festivalseizoen er deze zomer zal uitzien valt nog af te wachten. Gelukkig is er nog altijd het weekend van 11 tot 13 september wanneer het de beurt is aan Horst. Voor het tweede jaar op de oude militaire basis in Vilvoorde. Naar hun eigen zeggen de ideale plaats om de wereld van muziek, kunst en architectuur te versmelten. Voorlopig is de line-up voor september nog niet bekend, maar dit is voor velen ook niet meer doorslaggevend om het festival te bezoeken. Onderstaande beelden zeggen genoeg.

 

DGTL Festival

Jaarlijks kan je ons team met Pasen terugvinden aan de haven van Amsterdam tijdens DGTL festival. De Nederlandse overheid besliste echter twee weken geleden dat alle evenementen tot 1 juni moeten worden afgelast. Geen DGTL Festival 2020 dus dit jaar, over een nieuwe datum werd ook niet gecommuniceerd door de organisatie.

Gelukkig blijft DGTL zijn koers wel verderzetten, zo kondigde ze gisteren nog een nieuwe release aan op hun label DGTL records. De release bestaat uit 12 nummers van verschillende beloftevolle artiesten als Pin Up Club, Sjamsoedin, Perdu, Colyn, etc. De snippets zijn alvast te beluisteren via hun soundcloud pagina.

 

Lente Kabinet wordt Zomer Kabinet

Vanuit het Dekmantel-kamp kwam alvast positief nieuws deze week. Lente Kabinet, Dekmantel's kleine zusje, moest net zoals DGTL hun festival annuleren op de geplande datum. Gelukkig wist de organisatie snel te handelen en een nieuwe datum vast te leggen. Lente Kabinet wordt een ééndags Zomer Kabinet en zal doorgaan op 5 september.

Op de affiche alvast niets dan lekkers. Antal b2b Sassy J, Ben UFO, CARISTA, Palms Trax, Ceephax Acid Crew (live), Kamma & Masalo, Lil Mofo, DJ Sports, enzovoort. Hier is alvast een DJ-set van de Brit met Afrikaanse roots, Esa. Iets wat zeker te horen valt in zijn eclectische en wereldse selecties. Op Zomer Kabinet zal deze man niet achter de draaitafel verschijnen, maar wel samen met Ntombi Ndaba als live afro-synth band. Iets om naar uit te kijken dus.

 

Ondanks de ongeziene omstandigheden en periode van onzekerheid brengt de huidige situatie toch nieuwe synergiën tot stand die voorheen niet aan de orde kwamen. Iets wat ook zeker opvalt in onze nightlife cultuur. Misschien vormen deze weken wel het kantelpunt voor onze perceptie en appreciatie ten opzichte van elkaar of bepaalde disciplines. Maar voor nu: blijf in uw kot en “support your local scene”. Nogmaals: COVID-19, je bent ons allen iets verschuldigd.

Tags