Dancefair Kortrijk: Een hartig woordje met de organisatie

Het mekka voor iedereen die maar een beetje met muziek bezig is

Dancefair Kortrijk: Een hartig woordje met de organisatie

Het mekka voor iedereen die maar een beetje met muziek bezig is

In het weekend van 4 en 5 november gaat voor het eerst Dancefair door in de Xpo van Kortrijk. Een concept die komt overwaaien uit Nederland en bij onze noorderburen reeds heus wat succes kent. Maar wat is die Dancefair nu precies? Wij gingen het vragen aan de organisatoren.

Fuzz - Dancefair is new in town. Hoe zouden jullie het evenement zelf kort omschrijven?

Musicfair | Dancefair zien wij als hét overkoepelende event voor de music making industry. Het is een unieke combinatie van beursstanden, masterclasses, opleiding & networking! De sleutelwoord is educatie: beginnende muzikanten en DJ’s maken er kennis met de nieuwste producten, ontvangen tips & tricks van gevestigde artiesten en komen in contact met labels en gelijkgestemden.

Fuzz - Officieel heet het Musicfair | Dancefair. Waar ligt het onderscheid precies?

Hiermee willen wij aanduiden dat we de hele muziekbranche omvatten. Musicfair dekt als overkoepelende naam misschien wat meer de lading, maar het event is gegroeid vanuit de dance scène, vandaar dat beide namen naast elkaar bestaan. Het is 1 event, maar uiteraard worden de zalen en stages meer per genre ingedeeld.

Fuzz - In Nederland is Dancefair duidelijk een populair evenement, met rond de 7.000 bezoekers over het ganse weekend. Hoe denken jullie dat de eerste editie in België zal verlopen?

De Nederlandse editie heeft een groeicurve achter de rug en kon de jongste editie 7.000 bezoekers overtuigen, maar is ook ooit gestart met een beperktere opzet. Persoonlijk denk ik dat de Belgische editie midden deze groeicurve zal aanpikken en rekenen wij op ruim 3.000 muziekmakers. Met een goed programma en partnerships met o.a. Studio Brussel en ook MNM zien wij de startende DJ of muzikant zeker te overtuigen.

Fuzz - Welk doel hebben jullie zelf voor ogen om van een succes te spreken?

Aantallen zijn op dit vlak niet het belangrijkste. De vibe die er heerst, de contacten die worden gelegd, de feedback van bezoekers en exposanten zijn het belangrijkste. Als deze zaken positief zijn, dan is het voor ons een succes en kunnen we verder timmeren aan de weg om Musicfair | Dancefair in België uit te bouwen.

Fuzz - Er komen diverse fabrikanten hun gear voor dj's, producers en muzikanten voorstellen. Gaan bezoekers de mogelijkheid hebben om ter plaatse producten te kopen en mee te nemen?

Dit is inderdaad een meerwaarde van Musicfair | Dancefair. Bezoekers zullen tegen aantrekkelijke condities gear kunnen aankopen zodat eigenlijk de kost van hun toegangsticket makkelijk kan terugverdiend worden. Met een toegangsprijs van 20 € willen we de drempel hier trouwens ook laag houden.

Fuzz - In de edities in Nederland zagen we verschillende vooraanstaande platenlabels, fabrikanten en artiesten op het lijstje aanwezigen staan. Mogen we hetzelfde verwachten op deze eerste editie of gaan jullie rustig aan beginnen?

De mix van masterclasses, demo drops en expo brengen we ook in België. Momenteel werken we volop aan het programma en dit ziet er voorlopig al aardig uit. Het volledige programma hier opnoemen zou ons te ver leiden, maar o.a. Moonlight Matters, Alvaro, TLP, Michael Schack en Franky De Smet - Van Damme zijn geprogrammeerd. Verder worden masterclasses in mixing en mastering verzorgd door Abbey Road, zijn labels zoals Spinnin' Records aanwezig voor demo drops, enz...

Fuzz - Cijfers zijn altijd leuk. Hoeveel workshops, gastsprekers en artiesten zullen er op Dancefair aanwezig zijn?

Musicfair | Dancefair zal zorgen voor ruim 9.000 m² muziekbeleving. Er zij 10 areas voor masterclasses en clinics. En totaal zullen meer dan 50 artiesten onze bezoekers te woord staan.

Fuzz - Kortrijk is dan wel een grote stad, het ligt toch een beetje in een uithoek van het land, dicht tegen de Franse grens. Hopen jullie ook bezoekers van onze zuiderburen te kunnen strikken?

Kortrijk heeft een rijk verleden op vlak van dance music, en op vandaag is het de thuishaven van bands als Goose, Balthazar en Ozark Henry. De keuze voor Kortrijk is dus zeker niet uit de lucht gegrepen.  De nabijheid van Noord-Frankrijk met Lille op 20 km is zeker een voordeel. Maar Kortrijk heeft praktisch wel meer voordelen, met zijn ligging onmiddellijk aan de afrit op de E17 en met ruime en betaalbaar parkeergelegenheid vlakbij. 

Fuzz - Bedankt voor jullie tijd en we wensen jullie alvast veel succes met deze eerste editie!

 


 

Dancefair / Musicfair gaat op zaterdag 4 en zondag 4 november door in Kortrijk Xpo. Meer informatie vind je op dancefair.be