Fuzz on tour: de beste optredens van 2015!

Fuzz on tour: de beste optredens van 2015!

Bij nieuwjaar horen eindejaarslijstjes. Dat is nu eenmaal zo, daarin kan Fuzz Magazine niet achterblijven. We vroegen onze Fuzz-redacteurs om één favoriete set op te geven waar ze tijdens 2015 een review voor schreven: de Fuzz on tour best of 2015! Het resultaat is een gevarieerde mix van live performances versus dj-sets, grote festivals versus lokale feestjes, internationale headliners versus Belgische helden en binnen- versus buitenland. Hier komen ze dan, in een volledig-arbitrair-gekozen-aanduidingsronde.

AMyn op Roots Of Minimal Open Air

Aftrappen doen we met één van de strafste feestconcepten van België en wellicht ook met de strafste resident van dit land. AMyn live! Het waren geen grootmeesters zoals DJ Koze of Matthew Dear die afgelopen zomer op de uitverkochte editie van ROM Open Air met de pluimen gingen lopen, maar resident AMyn zelf. De man werd luidkeels onthaald zoals Gunther Schepens bij de Buffalo’s indertijd, en pootte één van zijn beste sets ooit neer.

Lees alles over AMyn en Roots Of Minimal Open Air.

James Ruskin op Kozzmozz

We blijven nog even in het Gentse voor KozzmozzNautical Mission Into Alien Waters. Het begeerde technoconcept Kozzmozz, maar dan op een boot. Eentje waar Steve Rachmad, T-Quest maar vooral ook James Ruskin aan het roer stonden. De kale Brit mag van geluk spreken dat de feestende meute geen gat in de boeg van het schip sprong tijdens zijn set. Een verscheurende dj-set met pompende techno, ook dat krijgt een plaats in onze Fuzz on tour best of.

Lees alles over James Ruskin en Kozzmozz.

Karenn op Pukkelpop

Nog steeds pompende techno, maar niet meer in een sfeer die het daglicht niet mag zien. De zomerfestivals doen het altijd zeer goed bij onze redacteurs en daarin mag Pukkelpop uiteraard niet ontbreken. Blawan en Pariah maken al een tijdje furore als Karenn, en dat is ons ook niet ontgaan. Hun analoge liveset van industrieel technogeweld veroorzaakte bij ons een één uur durend orgasme. Pijnlijk, maar het was het waard.

Lees alles over Karenn en Pukkelpop.

DJ EZ op HORST

Het hoeven niet altijd internationale massa-events te zijn. Onze redactie heeft ook oog voor de kleinere festivals. Hoewel je met namen zoals Tom Trago, Gerd Janson, Job Jobse, Midland en San Soda nog moeilijk als ‘klein’ beschouwd kan worden. Absolute uitblinker van de afgelopen editie was de Britse UK garage legende DJ EZ. Of kennen jullie nog iemand die met succes Still D.R.E. tussen zijn set kan werpen?

Lees alles over DJ EZ en HORST.

Flako op RoBOt08

Het is onmogelijk om echte muziekliefhebbers binnen landsgrenzen te houden en dat geldt ook voor onze redactie. In oktober waren we nog op het RoBOt Festival in het Italiaanse Bologna. Met een concert in onze erelijst tot gevolg, Flako! Het hoeven niet altijd strakke beats te zijn. Flako voorzag ons van een ambient - maar euforische - set die jammer genoeg na één uurtje al voorbij was.

Lees alles over Flako en RoBOt08.

Hudson Mohawke in Melkweg

We zagen Hudson Mohawke ook al in Antwerpen en op Dour Festival, maar echt uitblinken deed hij toch bij onze lieve noorderburen. HudMo in Melkweg te Amsterdam, wat een feest! Met een drummer en keyboardspeler bij de hand kreeg de Britse bass-meester vanaf de eerste toon alle handjes al in de lucht. Wanneer de hitjes van HudMo's nevenproject TNGHT passeerden ontstond er een spontane moshpit en vloog al het bier de lucht in. Geen genade.

Lees alles over Hudson Mohawke in Melkweg.

Fritz Kalkbrenner op We Are The Future

Ook de Belgische clubs hebben een paar straffe stoten uitgehaald dit jaar. We Are The Future hoorde daar zeker bij, dat met Fritz Kalkbrenner een Duitse grootmeester naar de Brusselse Fuse haalde. Toen Fritzy zijn bekende vocals boven haalde in Back Home, Layer Cake en het fantastische Sky And Sand begon de uitverkochte club collectief mee te zingen. Extase.

Lees alles over Fritz Kalkbrenner op We Are The Future.

Fakear op Les Nuits Botanique

Als support act beter scoren dan de headliner, is altijd indrukwekkend, maar zeker als die headliner dan nog eens Rone blijkt te zijn. Fakear werd op handen gedragen voor een publiek dat niet eens voor hem in de Brusselse Botanique stond. Klasse! Melodische beats, kwieke vocals, Oosterse invloeden en future beats die klinken als het debuutalbum van Flume waren de ingrediënten die ervoor zorgden dat Fakear in dit lijstje mag pronken.

Lees alles over Fakear op Les Nuits Botanique.

Dixon op Roots Of Minimal

Na al dat live-gedoe keren we in onze Best Of terug naar dj-land. De man staat niet voor niks op de eerste plaats in de Resident Advisor DJ Top 100 en dat heeft hij ook bewezen. We zagen Dixon ook al op Dour en Dekmantel aan het werk, maar het was pas in de Gentse ArtCube dat de man een tandje hoger durfde schakelen. Een selecter publiek, wellicht?

Lees alles over Dixon op Roots Of Minimal.

AKS op Putrock

De lokalere voorjaarsfestivals vallen als vliegen de laatste tijd. Maar waarom het Beringse Putrock wel blijft bestaan is ons in 2015 duidelijk geworden. De steenkoolmijn voorziet het festival van een prachtige locatie die aangevuld wordt met muzikale topacts. Met de slotact van AKS als absolute winnaar. Diepe breakbeat passages afgewisseld met jazzy intermezzo’s en prachtige vocals. Een pluim bij voor de Leuvenaars van AKS.

Lees alles over AKS en Putrock.

Squarepusher in Ancienne Belgique

Brussel is opnieuw een succes rijker met de eclectische mix van drum ‘n’ bass, funk, varia lawaai en nog zoveel meer die Squarepusher heet. Het spektakel bestond uit overdreven veel machinerie, gitaren en een lichtspel van vier beamers. We onthouden vooral dat Squarepusher nog steeds de koning van de experimentele muziek is.

Lees alles over Squarepusher in Ancienne Belgique.

Einmusik op EDGE

Vreemd dat Antwerpen nog niet aan bod is gekomen. Maar de Koekenstad die de laatste jaren enorm investeert in het kwalitatief nachtleven krijgt toch nog één pareltje in deze lijst. Einmusik in Piaf, onder het goedkeurend oog van feestconcept EDGE. De twee uur durende set veroorzaakte in het publiek een gezellig en opgewekt sfeertje. Minimal met een vrolijk melodische toets, met dank aan Einmusik.

Lees alles over Einmusik en EDGE.

Detroit Swindle op Dour

Pukkelpop is niet het enige massafestival dat hier aan bod komt. Dour Festival - waarvan de elektronische line-up doorgaans nog uitgebreider is dan die van Chokri - mag uiteraard ook niet ontbreken. Het was moeilijk kiezen in die vijfdaagse waas die Dour heet, maar uiteindelijk rolt de liveset van Detroit Swindle als winnaar uit de bus. De Amsterdammers maakten ons duidelijk waarom discohouse één van de betere subgenres is dat we dit jaar zijn tegen gekomen. Funky!

Lees alles over Detroit Swindle en Dour.

Nicolas Jaar op Roots Of Minimal

Al voor de derde keer duikt Roots Of Minimal op in dit betoog. Weten de jongens dan echt waar ze mee bezig zijn of zijn onze redacteurs gewoon hevige fans? Het zal een combinatie van beide zijn. Hoe dan ook, derde keer is trakteren, Roots! Nicolas Jaar sleepte ons mee van de ene uithoek van de elektronische muziekscène naar de andere. We hadden maar enkele minuten nodig om door te hebben dat het een waar privilege was om deze set te aanschouwen. Na de immense successen van Jaars livesets zijn we nu ook dubbel en dik van zijn dj-skills overtuigd.

Lees alles over Nicolas Jaar en Roots Of Minimal.

Goose op Lokerse Feesten

Goose, Goose en nog eens Goose. Tot drie maal toe zagen we de electropunkers aan het werk dit jaar. Maar op de Lokerse Feesten blonken ze nog nét iets meer uit dan op Dour en CrammerocK. Goose is in staat om de albumversies van hun liederen - die op zich al fenomenaal zijn - nog enkele niveaus hoger te tillen in een live act. Wat van de Kortrijkzanen misschien wel de beste live-act van ons land maakt.

Lees alles over Goose en Lokerse Feesten.

Hou je wel van elektronische muziek, maar niet zo van het uitgaansleven? Of denk je dat deze vijftien optredens slechts momentopnames waren? Dan zijn onze andere eindejaarslijsten over de beste albums of de beste platen van 2015 misschien meer iets voor jou.

Fuzzy Newyear!