Hoe gaan andere landen om met evenementen in coronatijden?

Hoe gaan andere landen om met evenementen in coronatijden?

Dat zogenaamde massa-evenementen zoals festivals, maar ook voetbalmatchen een negatieve impact hadden op de verspreiding van het virus wordt algemeen aangenomen. Weinig landen zien het dus zitten om te snel opnieuw grote massa's mensen toe te laten. In ons land is er nog steeds niet veel geweten over hoe het festivalseizoen eruit gaat zien. Maar hoe pakken andere landen het aan?

Finland

Net zoals België verbiedt de Finse overheid massa-evenementen zoals grootschalige festivals tot zeker eind juli. Kleinere feesten tot 500 mensen kunnen wel nog plaatsvinden. Het Scandinavische land heeft een lage bevolkingsdichtheid en telt momenteel 177 sterfgevallen.

Canada

In het land van de esdoorn zijn er reeds 2300 levens te betreuren en zijn de maatregelen aanzienlijk strenger. Daar mogen er niet meer dan 15 mensen samenhokken. Van evenementen is er dus momenteel geen sprake en de regering kondigde er al aan dat de ganse zomer er geen festivals kunnen plaatsvinden.

Duitsland

Bij onze oosterburen ligt de situatie iets complexer. Met reeds 5000 doden beginnen de Duitsers ook aan een inspanning om de maatregelen voorzichtig aan af te zwakken. Massa-evenementen worden echter principieel verboden. Het is echter aan de deelstaten zelf om te bepalen waar de grens van het aantal bezoekers ligt. 

Rusland

Ook in Rusland zien we gelijkaardige maatregelen. Grote evenementen waar veel mensen samentroepen zijn voor "enkele maanden" verboden. Voor kleinere samenkomsten mogen oblasten of steden zelf het deelnemersaantal bepalen. Moskou en St. Petersburg laten bijvoorbeeld geen samenkomsten toe van meer dan 50 personen.

Noorwegen

Het land die meestal als beste in de klas naar voorkomt verbiedt voorlopig ook grootschalige bijeenkomsten. Er staat echter geen limiet op het aantal personen die samen mogen komen. Er wordt enkel aangeraden om het tot kleine groepen te houden.

Rave Rebels vorig jaar - Annelis Rom

Portugal

We hebben al veel gelezen en gehoord over drama's in Italië en Spanje, maar over Portugal wordt er weinig gesproken. Het was één van de weinige Zuid-Europese landen die in het vroege stadium al strenge maatregelen oplegde. Zo telt het land voorlopig 800 doden, terwijl buurland Spanje de kaap van 20.000 al voorbij is. In Portugal zijn festivals voor de ganse zomer verboden, maar lijkt er ruimte te komen voor kleinschalige initiatieven. Zo zouden binnenkort cinema's terug open kunnen gaan.

Ijsland

Met 360 000 inwoners en voorlopig slechts 10 sterfgevallen doorstaat het geïsoleerde land goed de pandemie. Eventjes was er een verbod op groepen van meer dan 20 personen, die ondertussen al afgezwakt is naar 50 personen. Het ziet er naar uit dat hele grote evenementen er niet meer inzitten voor deze zomer, maar de kans dat er op kleine schaal nog gefeest kan worden is wel reëel.

---

Het ziet er niet naar uit dat er deze zomer ergens op de wereld op grote schaal gefeest zal worden. Sommige landen hebben bijvoorbeeld door hun geologisch afgeschermde ligging of snel ingrijpen het geluk dat ze sneller hun maatregelen kunnen afbouwen. Hierdoor komt er al iets wat meer ruimte om kleinschalige evenementen toe te kunnen laten in de zomer.

 

Tags