Interview: Danger

Interview: Danger

Danger is een West-Vlaamse dj & producer uit Oostende. Hij is momenteel 21 jaar en sinds 2010 enorm gepassioneerd door drum ‘n’ bass. Hij heeft muziek uitgebracht op o.a. Cre8dnb, Smokin’ Riddims, G13 Records, Lifestyle Music UK, Digital Terror Records. Tijd om hem eens aan de tand te voelen!


FUZZ - Wanneer ben je beginnen te luisteren naar drum 'n' bass ?

Danger: Dat zal in de periode rond 2009 - 2010 geweest zijn toen UKF groot begon te worden. Ik luisterde aanvankelijk vooral naar dubstep, maar niet lang daarna kwam ik ook op hun drum 'n' bass-kanaal terecht. Ik was meteen verkocht!

FUZZ - Waarom ben je begonnen met producen? 

D: Ik herinner me nog dat ik naar mijn eerste feestje ging op mijn 15de verjaardag. Eptic draaide in Oostende. De sfeer was zo goed en de feestvierders gingen helemaal los. Die avond zei ik echt letterlijk tegen mezelf: "Wow, dit wil ik ook!" Niet lang erna zag ik ook Original Sin B2B Taxman een livestream spelen op Rampage. Tienduizend mensen die los gingen op drum 'n' bass en dubstep. Daarna heb ik besloten om het zelf eens te proberen!

Eerst was dat wat rondspelen met Virual Dj en nog wat later vond ik het tijd om te producen. Aanvankelijk verliep dat heel moeizaam, maar op een dag leerde ik Damien Godin (Nightfang) kennen, die eveneens in Oostende woont. Hij producet ondertussen al enkele jaren. Hij heeft me eigenlijk alles rond producen geleerd en mij voor een groot stuk vooruit geholpen in mijn carrière. Daar ben ik hem enorm dankbaar voor!

Sindsdien bleven we samen producen & dj’en, wat leuk is aangezien we samen van heel ver kwamen!

FUZZ - Welke programma's gebruik je om muziek te maken? 

DFL Studio! Ik heb een aantal programma's een kans gegeven: Ableton, Reason om er maar enkelen op te noemen. Bij geen enkele van die DAWS vond ik mijn draai. Daarom heb ik besloten om door te gaan met Fruity Loops omdat die eigenlijk het meest gebruikt wordt door andere producers. Ook qua gebruiksvriendelijkheid stak FL Studio er voor mij een groot stuk bovenuit t.o.v. de andere programma's.

FUZZ - Hoelang maak je al muziek ?

D: Ongeveer vier jaar zal dat nu zijn. Ik ben er wel al veel langer mee bezig, maar dat was gewoon prutsen met FL Studio en Virtual Dj als beginner.

FUZZ - Welke artiesten hebben je geïnspireerd om zelf muziek te maken?

DEptic, Dub Zero, Original Sin, Sigma, Levela kan ik meteen al aanduiden. Zij hadden een zeer groot aandeel in het feit dat ik muziek ben beginnen te maken. Zij waren eveneens de eerste artiesten die ik ook live gehoord heb.

Vooral Dub Zero in 2012 was fenomenaal. Hij werd gestrikt op een scoutsfuif hier in Oostende en dat was ook één van de eerste keren dat ik jump-up hoorde. Die nacht herinner ik me nog heel goed, wat een feest was dat!

FUZZ - Welke evenementen wil je zeker niet missen?

DLet It Roll deze zomer! Ik ga voor de eerste keer met een groep vrienden en ik ben super benieuwd. De afgelopen jaren kon ik nooit gaan omdat ik zelf die momenten ergens moest draaien. Nu ben ik vrij op dat moment en dus heb ik meteen besloten om te gaan. Zo’n festival moet je eens mee gemaakt hebben als drum 'n' bass-liefhebber.

FUZZ - Wat is je favoriete track van dit moment? 

D: Ugh! Ik heb verschillende favoriete nummers, maar als er 1 track toch bovenuit steekt dan is dat Metrik – We Got It Ft. Rothwell (S.P.Y. Remix). Ik was al een zeer grote fan van het origineel, maar S.P.Y. heeft met zijn remix van het nummer een echte dancefloor banger gemaakt!

Deze track steekt bijna in elke dj-set bij mij en ik zal deze ook blijven spelen. Trouwens alles wat S.P.Y. maakt is goud. Hij staat zeker in mijn top 5 favoriete drum 'n' bass-producers!

FUZZ - Komen er nog nieuwe tracks uit de komende maanden? 

D: Yes! Op 25 juni komt mijn eigen EP uit op Cre8dnb (Blackley zijn label). De promo's voor deze EP zijn onlangs verstuurd en daar kwam heel wat goede commentaar op. Rene La Vice, Grooverider, Nicky Blackmarket, Tyke, Konichi stuurden me positieve feedback. Ondertussen heb ik enkele collabs en solo-projecten lopen, maar meer nieuws daarover gauw!

FUZZ - Waar heb je al in het buitenland gespeeld?

D: Oef, ik heb al heel wat internationale boekings gehad. Vooral in Europa wel denk aan Duitsland, Spanje, Frankrijk, UK, Nederland, Luxemburg, Tsjechië, Hongarije, Slovakije en Oostenrijk. Vorig jaar ben ik samen met Jack The Ripper in Amerika gaan touren! Dat was een super ervaring.

Wij kennen elkaar al een jaar of 6 en hebben aan veel collabs samengewerkt. Het was te gek om dan samen te gaan touren aan de andere kant van de wereld. Dat mensen ook daar naar je muziek luisteren is surrealistisch!

Ik had nooit verwacht dat mijn muziek mij zo ver zou krijgen. Het begon allemaal als een hobby, maar het is snel uitgedraaid tot een dj-carrière! De komende maanden draai ik ook in Rusland, Frankrijk, heel wat grote festivals in België (Laundry Day, Sunrise Festival, Jeugdfeesten) om er enkelen op te noemen.

FUZZ - Wat is je favoriete label? 

DPlayaz! Al jaren speel ik hun releases in mijn sets en ik denk dat ze in de afgelopen 8 jaar nog nooit een slechte release hebben uitgebracht. Ze hebben ook veel artiesten gelanceerd zoals Hazard, Annix, G-Dub, Tyke, Bass Brothers etc. Ik heb heel veel respect voor Hype & Pascal, want ze proberen telkens het beste uit hun artiesten te halen en de Playaz-releases worden gespeeld door bijna elke grote artiest in de scene.

FUZZ - Is jump-up over zijn hoogtepunt heen of hoe sta jij hier tegenover? 

D: Zeker niet! Het is wel zo dat jump-up in de laatste jaren enorm qua sound geëvalueerd is en dat het publiek alsmaar jonger is geworden. Vroeger had je bijvoorbeeld de oldschool type tunes met fast paced drums, veel percussie & de oldschool sound, wat diepere tunes die nog altijd geliefd zijn in de UK, maar in België is de sound compleet veranderd sinds de opkomst van Macky Gee, Guv of Hedex.

Hier luisteren de ravers liever naar tunes met meezingmelodieën, en de heavy sound zoals van Hedex & Guv. Maar de laatste paar maanden beginnen ook veel meer producers terug naar de oldschool/deep sound te grijpen en hebben ondertussen ook enkele oldschool-artiesten hun comeback gemaakt! Trouwens, je hoort jump-up ook steeds meer op verschillende feesten en festivals op de wereld. Jump-up word steeds groter en groter!

FUZZ - In welk land draai je het liefst?

D: Er is geen land dat er bovenuitsteekt, maar Rusland, Oostenrijk, UK & Frankrijk zijn mijn favorieten! De vibe daar is totaal anders dan hier in België. Dat komt door het feit dat het publiek van drum ‘n’ bass raves daar een stuk ouder is. Je kan het verschil tussen België en die landen merken omdat je er vrij bent in wat je speelt, zonder dat het volk je aankijkt van: "Wat is dit?"

Dan heb ik het erover dat je daar alles kunt spelen wat je maar wilt, van liquid tot neurofunk. Wat in België een stuk moeilijker is, omdat het publiek vooral jump-up luistert en harde track achter harde track wil horen.

FUZZ - Bedankt voor dit interview. Nog veel succes met je carrière!

Artiesten in dit artikel