Interview: De Serre

Interview: De Serre

Het weekend van 23-25 november was het feest op het Hasseltse Groenplein. De Serre, een plek waar jongeren hun ding kunnen doen, opende haar deuren. Maar wie en wat is De Serre?

Fuzz - Hoe komen jullie bij de naam, "De Serre"?

Kristof Claes - De Serre is een initiatief van Broeikas VZW. De VZW is ontstaan omwille van twee redenen. Eén, we willen leegstaande panden creatief invullen. Dit omdat in Hasselt heel wat leeg staat. Twéé, we willen laagdrempelig een ruimte bieden voor creativiteit. Dit voor jonge en creatieve mensen die hun ding willen doen.

Vandaag is eigenlijk een perfect voorbeeld. De "handgemaakt markt" is momenteel bezig. Hier kunnen creatieve mensen hun spullen verkopen op koopzondag.

We hebben nu ook de blokbar die open is, waar alle studenten keihard aan het studeren zijn. In de bar is "plaatwerk" bezig, mensen mogen hun favoriete zwart goud meenemen en die worden dan gedraaid. 

Niels Kenis -En waarom de naam, De Serre? Er is ook veel te weinig groen in de binnenstad van Hasselt. Hier willen wij met De Serre verandering in brengen, daarom kan je hier ook zoveel planten terugvinden.

Fuzz - Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

N.K. - Het idee is er altijd geweest om iets te doen voor jonge creatievelingen van Limburg die een duwtje in de rug nodig hebben. Via De Serre willen we hen een platform bieden om naar buiten te komen met hun kwaliteiten. Er zijn zoveel talentvolle Limburgers die in het verleden naar de grote steden van België zijn geëmigreerd, omdat ze in Limburg op hun honger bleven zitten. 

Ons eerste idee was een club oprichten, maar dan een club 2.0. Via die weg wilden we tonen wat Limburg in huis heeft op muzikaal vlak. Die club is er niet gekomen, De Serre wel. De Serre is géén club, wel een creatieve hub. 

C.V.H. - De Serre is een broeiplaats met verschillende soorten ruimtes onder hetzelfde dak. We hebben hier vrije ateliers, een skateramp, een repetitiekot en natuurlijk een bar om gewoon gezellig een pintje te drinken. De Serre is een plaats waar alles kan én alles mag. 

Fuzz - Wie heeft het initiatief genomen en hoe is de rest erbij betrokken geraakt?

N.K. - Het originele plan is van  Jens Kenis,  Jeffrey Goffings en mezelf. Het plan is geëvolueerd van een feest in een leegstaand pand tot De Serre zoals we ze nu kennen. In een tussenfase is Kristof Claes er ook bij betrokken geraakt om het plan verder uit te schrijven en organisatorisch te helpen sturen.

Verder hebben we heel veel jonge Limburgers betrokken die goed zijn in wat ze doen en "godverdoemme" hier moeten blijven, zoals bijvoorbeeld Cas en Jesse Biesmans

Fuzz - Wat willen jullie bereiken met De Serre?

K.C. & C.V.H. - Wij willen de voedingsbodem creeëren voor een nieuwe generatie fiere Limburgers. Hier zitten zoveel disciplines van creativiteit samen onder één dak, met de bar als ontmoetingsplaats.

Al deze creatievelingen gaan hier kennismaken, samenwerken en elkaar inspireren. Via De Serre willen we een kruisbestuiving op gang brengen.

Fuzz - Hoe merkten jullie dat Hasselt dit nodig had?

C.V.H. - Muzikaal is er heel wat weggevallen in Hasselt, dat is één van de redenen. Jonge creatievelingen en ondernemers hadden vaak ook geen kans om hun werk aan de buitenwereld te laten zien. Nu kunnen ze hun werk naar De Serre brengen zodat hun werk gezien en verspreid wordt.

K.C. - Met mijn job in de muziekindustie bleef ik enorm op mijn honger zitten. Dat is ook de reden waarom ik in dit project ben gestapt. De muziekindustrie is te nauw op de dag van vandaag, de gedachtegang van jongeren is veranderd. Gewoon concerten en feesten geven werkt niet meer in de hedendaagse maatschappij.

Op de dag van vandaag moet je je werking uitbreiden en verschillende disciplines betrekken in het totaal verhaal. Dit om de community van onderaf te voeden en er achteraf van bovenaf de vruchten van te plukken. Dat is waar de maatschappij naartoe gaat en wat we met De Serre proberen te realiseren. 

Dit is ook iets wat gebleken is uit een onderzoek van de jeugddienst van Hasselt. Zij hebben zowel online als offline een bevraging gedaan bij de jeugd van Hasselt over wat ze missen in de stad en nodig hebben in de toekomst. Hieruit was gebleken dat ze ruimte misten in de binnenstad om hun ding te doen. 

Fuzz - In De Serre vinden we allemaal verschillende ruimtes met elk een eigen functie terug, welke?

N.K. - We hebben de bar, een hangspot waar iedereen altijd welkom is. De  tweede ruimte is de vitrine, van deze ruimte gaat Hogeschool PXL gebruik maken. Hier zit ook de skate community van Push, die daar een mini-ramp heeft staan.

Heel achteraan hebben we een open atelierruimte, iedereen die iets wilt maken kan daar terecht. Boven is de beeldbuis wat een YouTube-huis gaat worden. Deze wordt samen met onze social media en digital storytelling beheerd door Chase.

Dan hebben we ook nog de broeikas. Dit wordt een ruimte waar feestjes, concerten, lezingen, toneel en theater zullen plaatsvinden. We hebben dan ook nog de Kids ruimte. Dit zal de voedingsbodem zijn voor autistische, slechthorende en dove jongeren om zich te integreren in de maatschappij. 

C.V.H. - Als laatste hebben we dan nog de werkplek. Een plaats voor jonge ondernemers of freelancers die zich geen eigen kantoor kunnen veroorloven. Eigenlijk een ontmoetingsplaats waar mensen met éénzelfde passie elkaar inspireren en samen kunnen werken.

Fuzz - Op de feestjes die jullie gaan geven. Moeten we ons dan aan lokale talentvolle artiesten verwachten of gaan er ook grote jongens komen?

K.C. - Allereerst is feesten organiseren niet ons hoofddoel, we zijn geen club. Maar als we iets gaan doen dan gaat de line-up lokaal gebaseerd zijn. Wij geloven niet in headliners, het publiek zelf is de headliner. 

Zelf ben ik al acht jaar actief in het hele DJ-Mania gebeuren, het spijtige is natuurlijk dat dit maar om de twee jaar is. Met De Serre willen we een blijvend begeleidingstraject voor jonge DJ's creëren met workshops en dergelijke. En als er DJ-talent is dan halen we die persoon binnen en proberen we hem/haar zo goed mogelijk te ondersteunen. 

Fuzz - Dit concept is veelbelovend. Denken jullie dat De Serre een impact op de scene kan hebben in Limburg?

K.C. - Ik vind persoonlijk dat de scene in Limburg al erg gezond is. We hebben Pukkelpop, Extrema Outdoor, Forty Five en Labyrinth. In het centrum valt wel iets te beleven maar natuurlijk niet op zo'n groot niveau. Voor opkomende artiesten zijn er natuurlijk minder podia waar ze hun ding kunnen doen, maar voor dat extra podium gaan wij nu zorgen.

N.K. - We moeten allemaal trots zijn op Limburg. Het is hier zo schoon, iedereen kent elkaar en de sfeer is veel gemoedelijker dan in andere provincies. Dat is iets wat we als Limburgers moeten koesteren. Het is hier, dus blijf hier.

Fuzz - Momenteel is het een pop-up tot april. Hopen jullie hierna ergens een vaste stek te krijgen in de stad?

N.K. & K.C. - Nee niet perse. Leegstaande panden blijven vullen vind ik een heel leuk idee. Dat is ook de visie van onze VZW Broeikas

Fuzz - Hoe hebben jullie de afgelopen weken ervaren?

K.C. - Hard en intens. We zijn heel snel moeten open gaan omdat we een gelimiteerde tijdspanne hebben waarbinnen we moeten werken. Maar we zijn hard gegaan eh. Alle ideeën die we voor ogen hadden zijn al ontplooid.

C.V.H. - Het coole is dat "De Serre" echt begint te leven onder de mensen. 

K.C. - Het gat dat we zagen was er wel degelijk. De afgelopen weken hebben we zóveel vraag van mensen of we samen iets kunnen doen. Dit geeft ons echt wel een bepaalde voldoening en extra motivatie om door te gaan met dit project.

Fuzz - Hoeveel planten staan hier ongeveer?

C.V.H. - Immens veel! (lacht)

Conclusie van de dag? Een top initiatief van heel wat trotse Limburgers en de stad Hasselt. Nog niet in De Serre geweest? Ga er langs, het is leuk daar!