Interview: DIEP

Interview: DIEP

Afgelopen week spraken we met Sil Van Hecke, één van de kopmannen achter DIEP en DJ als Heckman. Een evenementenorganisatie met als doel Eeklo op de kaart te zetten in het nachtleven. We hadden het over de visie van DIEP, hun vijfde verjaardag en plannen voor de toekomst.

Fuzz - Waarvan komt de naam Diep?

Sil Heckman - Gestolen van een vriend die de naam in een lijstje had staan met potentiële namen voor feestjes. Maar het zegt ook gewoon waarvoor we staan, we willen graag een diepgaand feest zijn op alle vlakken. Enerzijds muzikaal, anderzijds qua beleving. We doen ook alles zelf en gaan dus ook samen met de crew elke keer DIEP om alles te realiseren.

Fuzz -​ Wat heeft jullie de aanzet gegeven om vijf jaar geleden een feestconcept te starten?

S.H. - We merkten dat er vooral in de grote steden voldoende te beleven viel op vlak van events in de elektronische scene en in Eeklo was dat er niet. Na een uit de hand gelopen (in de positieve zin), maar zeer geslaagd halloweenfeest hadden we de smaak voor het organiseren van events te pakken en zagen we het ineens ook groter. Een paar brainstormsessies later stond het concept DIEP er en intussen zijn we vijf jaar verder.

Fuzz -​ Uit hoeveel mensen bestond jullie team toen? En nu?

S.H. - Oorspronkelijk waren we met zes en besturend zijn we ondanks wat verschuivingen nog steeds met zes. Ons team is intussen echter een pak groter omdat onze crew gewoon mee verantwoordelijk is voor het succes van DIEP.

Fuzz -​Beslissen jullie samen wie er op de line-up verschijnt?

S.H. - In grote lijnen beslis ik zelf wie er komt, ik heb alle contacten en bespreek alle deals. Onderweg leg ik wel de verschillende opties voor en heeft iedereen wel zijn inspraak uiteraard.

Fuzz -Dit jaar zijn dat onder andere  Patrice Baumel, Gui Boratto live en Edu Imbernon. Kunnen zij een muzikale weerspiegeling brengen waarvoor Diep echt staat?

S.H. - Ik denk dat de line-up van dit jaar tot hiertoe de beste weerspiegeling is van waar wij voor willen staan. We zijn geen grote organisatie en de echt grote namen trekken is dan ook niet makkelijk voor ons, maar dat moet ook niet.

Fuzz - Door welke feestjes laten jullie je inspireren?

S.H. - Zoals velen kijken wij ook heel erg naar Nederlandse events, ikzelf kan mij meestal wel vinden in wat Pleinvrees daar brengt en een Belgische versie van Pleinvrees bestaat nog niet echt. Wij willen dat zeker niet zijn, maar hun visie kan ik wel volgen.

Fuzz - Als jullie een onbeperkt budget hadden, wie zou er dan op de line-up komen?

S.H. - Dat is een hele moeilijke vraag. Elk jaar komt wel de vraag of we nu meer moeten gaan investeren en mikken op die echt grote namen, maar waar eindigt het dan. Ik vind het vooral belangrijk om kwaliteit te boeken en een goede mix te vinden tussen internationaal en nationaal talent.

Fuzz -​De grootste struggle bij vele organisatoren dezer dagen is dat het publiek niet open minded genoeg is. Ze worden enkel nog aangetrokken tot de grote ‘techno-popsterren’ en kunnen de kleinere artiesten niet smaken. Hoe weten jullie met Diep deze struggle te doorbreken?

S.H. - The struggle is real en daarmee kom ik dus ook terug op de vorige vraag. Eén of meerdere grote namen op de affiche lijken de snelste weg naar succes. 5 jaar geleden was er nog een pak minder concurrentie, maar tegenwoordig vind je die A-listers ook al op kleinere events en zijn ze regelmatiger te zien/horen door het jaar heen.

In dat opzicht is het publiek verwend en lijkt het of ze enkel nog een ticket willen kopen voor die grote namen. In een ideale DIEP wereld komen de mensen voor de beleving en niet voor de affiche. Daar trachten we dan ook jaar na jaar met de beperkte middelen die we hebben op in te zetten en tot hiertoe lijken we daar ook in te slagen. Nu zijn we daar nog niet, maar wie weet, ooit.

Fuzz - Hebben jullie de ambitie om uit te breiden of willen jullie het intiem houden?

S.H. - Ik kan gerust zeggen dat we in die 5 jaar al een pak gegroeid zijn, niet meteen naar een groter event, maar vooral naar meerdere succesvolle events per jaar. Die koers trachten we ook aan te houden. Mochten we met DIEP Open Air ooit kunnen terugkeren naar onze originele locatie of we vinden een andere locatie die ons toelaat om iets groter te denken zeggen we daar ook zeker geen nee tegen. Maar we hebben zeker geen ambitie om een massa-event te worden.

Fuzz - Welk is het vetste feestje waar jullie geweest zijn afgelopen jaar?

S.H. - Kompakt label-night in de Marktkantine tijdens ADE

Fuzz - Omschrijf Diep in één zin…

S.H. - Eeklo City based party concept waarmee je een boer van zijn paard kan slaan.

Eind juni vieren de heren van DIEP hun vijfde verjaardag in Eeklo City. Dit met onder andere Patrice Baumel, Gui Boratto Live en Edu Imbernon. Voor degene die alvast de sfeer willen opsnuiven, hier is de aftermovie van afgelopen zomer.