Interview: Huxley

Interview: Huxley

De Brit Michael Dodman, beter bekend als Huxley, zit de laatste tijd niet stil. Nog niet zo lang geleden bracht hij zijn solo-album, Blurred, uit. Hierop volgden nog een pak singles op labels als Suarez en Knee Deep In Sound alsook enkele collabs met artiesten als Mark Fanciulli en J. Phlip. Verder begon hij ook met producen onder twee alter ego's: Hux, voor de diepere housemuziek en Martinet voor melodic techno. Dit weekend speelt de man in België, wij mochten hem alvast enkele vragen stellen!

FUZZ – Dag Huxley, de laatste tijd heb je werk gereleaset onder niet minder dan drie alter ego's: Huxley, Hux en Martinet. Vanwaar deze keuze?

Ik ben altijd gek geweest op melodische techno en Martinet is voor mij een goede manier om dit soort muziek te maken zonder mensen te verwarren. Hetzelfde geldt voor Hux, al ligt deze muziek wel een stuk dichter bij de muziek die ik als Huxley maak, het is gewoon wat dieper en geeft mij als Huxley de mogelijkheid om meer housy werk te blijven maken.

 

FUZZ – Is het niet moeilijk om drie alter ego's levende te houden?

In feite valt dat heel goed mee, alhoewel het ook kan zijn dat ik je binnen een jaar een compleet ander antwoord op deze vraag zou geven. Voor ik aan een track begin denk ik telkens na voor welk alter ego dit zal zijn en gebruik dit dan als richtlijn voor de muziek. Het is echter wel mogelijk dat dit moeilijker wordt als ik begin te draaien onder alle drie de namen.

FUZZ – Draai je nooit onder je alter ego's?

Vorige zaterdag deed ik mijn allereerste Martinet-show, samen met Sasha en Dave Seaman. Tot nu toe ligt Hux iets te dicht bij mijn werk als Huxley dus ik weet nog niet of ik onder deze naam zal draaien.

FUZZ – Je Terra EP kwam uit op Sasha’s label, Last Night On Earth. De man is een echte legende, ken je hem goed?

We hebben een aantal keer samen gedraaid en op die manier heb ik hem wel leren kennen. Het is ook zo dat we op het idee kwamen om een EP van mij op zijn label te releasen.

 

FUZZ – Geeft hij je complete vrijheid in je muziek of fungeert hij meer als een soort coach?

Een coach zou ik hem niet echt noemen. Ik stuur hem redelijk wat muziek op en hij geeft dan aan wat hij goed vindt, hij heeft ook absoluut geen schrik om het te zeggen als hij iets niet goed vindt, en dat is volgens mij ook net belangrijk. Het is goed om eerlijk over muziek te kunnen praten.

FUZZ – Uit welk van je drie alter ego's haal je momenteel het meeste voldoening?

Dat verandert elke dag! Momenteel ben ik bezig aan een nieuwe EP voor Hux, die is redelijk diep en housy dus momenteel denk ik dat ik het meest into Hux ben, al zou mijn antwoord wel eens anders kunnen zijn als je het mij morgen vraagt.

 

FUZZ – Dit weekend speel je op DAS Fabrik in België, kijk je ernaar uit?

Jazeker! Ik speel niet zo vaak in België en het is inmiddels meer dan een jaar geleden. Elke keer als ik hier al heb gespeeld was het geweldig!

FUZZ – Zijn er nog plaatsen of festivals in België die je nog zou willen aandoen?

Wel, natuurlijk zou ik Fuse graag eens doen, aangezien het zo een legendarische status heeft. Extrema Outdoor heb ik al eens gedaan en vond ik geweldig, die zou ik ook zeker graag eens opnieuw doen!

FUZZ – Je bent in de zomer redelijk actief in Ibiza, wat trekt je hier zo aan?

Ik ga er al heen sinds ik 19 ben, Ibiza past echt bij mijn draaistijl. Ik heb nu ongeveer wel in elke club op het eiland gespeeld, hetgeen wel echt een prestatie is voor mij. Toen ik 19 was droomde ik ervan om in dit soort clubs te draaien.

FUZZ – Welke artiesten ging een 19-jarige Huxley zien in Ibiza?

Ik ging behoorlijk vaak naar Monza, artiesten als Luciano en Loco Dice waren de koningen van het terras bij Circo Loco toentertijd, daar heb ik echt mooie herinneringen aan.

 

FUZZ – Wanneer begon je zelf te draaien?

Ik begon op mijn twaalf jaar met draaien, vooral drum 'n' bass en hardcore. Vervolgens stapte ik over naar garage, een beetje minimal en tenslotte deep house. Er waren ook wel periodes dat ik niet draaide, toen ik op de universiteit zat heb ik bijvoorbeeld een jaar of drie niet gedraaid.

FUZZ – Een vraagje over de Britse clubscene, als ik in Europa een genre zou moeten zeggen dat momenteel boomt, dan zou het techno zijn. Voor Groot-Brittanië weet ik het echter niet goed, jullie lijken gevarieerder in jullie feestmuziek.

Tech-house doet het zeker en vast erg goed in het Verenigd Koninkrijk, en uiteraard zijn er ook een aantal grote technofeesten. Maar we hebben inderdaad een redelijk gezonde variatie in het aantal genres waarop er gefeest kan worden, in Fabrik worden er bijvoorbeeld nog steeds veel drum 'n' bass-feestjes gegeven ook.

FUZZ – Onlangs nog deed je enkele collabs met onder andere Mark Fanciulli en J. Phlip, krijgen we er nog in de toekomst?

Zeker en vast! Ik doe nog een collab met Mark Fanciulli bijvoorbeeld. Ik werk ook al een tijdje samen met de Amerikaan Will Clark, die momenteel wat samenhangt met het Dirtybird-label van Claude Vonstroke. Dan is er nog een collab met Roger Sanchez en éen met Hauswerks op komst! 

 

FUZZ – In 2014 kreeg je de eer om je eigen Essential Mix te mogen samenstellen, hoe voelde dit?

Geweldig! Ik was echt tevreden met hoe deze ging bovendien. Essential Mix is redelijk uniek in zijn soort en is ook altijd hetzelfde gebleven, er zijn nog steeds niet veel mensen die er één weigeren te maken, hetgeen vrij zeldzaam is tegenwoordig.

 

FUZZ – Wiens Essential Mix vindt je zelf het beste?

Volgens mij die van Sasha, hij dateert al uit de 90's maar is echt geweldig. Al zou het ook gewoon kunnen dat ik deze noem omdat ik er onlangs nog naar geluisterd heb.

 

FUZZ – Goede keuze!

 

Gerelateerd