Interview: Lost Desert

Interview: Lost Desert

Op 25 februari pakt Labyrinth Club uit met een mooie affiche voor wie het muzikaal graag wat dieper, melodieuzer & mysterieuzer heeft. Het haalt de Britse houseveteraan Lee Burridge en het New Yorkse Bedouin naar België.

Ze spelen dezelfde avond zowel in de Gentse Kompass Club als in Labyrinth Club te Hasselt. In Hasselt verzorgen Kaiserr & Lost Desert de opwarming. Maar wie is deze laatste? Een snelle opzoeking leert ons dat Lost Desert een Belg is die tot de All Day I Dream-familie behoort & dromerige deep house uitbrengt met Lee Burridge. Deze wil op Resident Advisor het volgende kwijt over Lost Desert:

“In a place of solitude sat a man. His studio a sanctuary. Time weathered many a landscape on his journey while his soundscapes were created and practices honed. During his time alone he crafted his sound.

As he travelled towards us he always listened very carefully. Absorbing and capturing all the noises and wonderful vibrations around him . He found that music exists in almost everything if you listen closely enough. From grains of sand sweeping against the salt pillars of the White desert to birds returning from the skies above their inner cities.

These sounds became textures and details in each musical expression. Now, as they meld in to one, they magically paint pictures behind listeners closed eyes. Lost Desert is a destination full of mystery. Ready to charm those who find their way.”

Fuzz Magazine werd nu wel heel nieuwsgierig en besloot op onderzoek uit te trekken. We huurden een kameel, trokken de woestijn in en raakten hopeloos verdwaald. Na dagen ontbering bereikten we helemaal uitgeput een oase. Daar kregen we een visioen, Lost Desert kwam tot ons en beantwoordde onze vragen.

Lost Desert in ons visioen

FUZZ - Wie zijn je belangrijkste muzikale invloeden?

LD: Op dit moment zijn dat de artiesten van All Day I Dream & Get Weird, de twee labels van Lee Burridge. Op ADID komen de meer dromerige releases uit; Get Weird staat voor de muziek die Lee speelt in nachtclubs. Dat is eerder dansvloermateriaal, maar bevat toch nog steeds emotie.

FUZZ - Er zijn wat mysteries rond hoe je bij ADID bent terechtgekomen? De ene zegt dat jullie elkaar leerden kennen tijdens een trekking in Congo, de andere beweert dat jullie elkaar voor het eerst ontmoet hebben in een Antwerpse club. Welke versie is fake news?

LD: We hebben elkaar leren kennen op een EDGE party in Antwerpen. Ik ben er resident-dj en Lee kwam er spelen. Hij apprecieerde mijn opwarmingset, we raakten aan de praat, het klikte en we zijn muziek beginnen uitwisselen.

Intussen hebben we een drietal nummers uitgebracht. Beiden zijn we op zoek naar emotie in dansmuziek en willen we melancholie op de dansvloer brengen. Misschien helpt het ook dat we deel uitmaken van dezelfde generatie.

FUZZ - Hoe gaan julie te werk? Duiken jullie samen de studio in of wisselen jullie ideeën uit via het net?

LD: Zoals iedereen wel weet reist Lee Burridge de wereld rond als dj. Vroeger werkte hij samen met Matthew Dekay die intussen een andere weg is ingeslaan. Meestal breng ik ideeën aan en Lee beslist of ze passen bij één van zijn labels: Get Weird of All Day I Dream.

Soms beginnen we met een loop, soms stuurt hij me iets door en werken we dan daarop verder. Af en toe komt hij naar mijn studio. In de loop van 2017 gaan we meer tijd inplannen in de studio. Een leuk gevolg hiervan zou kunnen zijn dat hij ook meer boekingen zal aannemen in België.

 

FUZZ - Wat maakt de ADID-feesten verschillend van andere concepten?

LD: Eerst en vooral gaan deze feesten overdag door in openlucht. Op zich creëert dit al een specifieke sfeer. Daarbij is het niet de bedoeling om de bezoekers in extase te brengen. Het ultieme doel is om mensen die dezelfde muziek appreciëren en dezelfde levensstijl delen samen te brengen en een leuk feest te bezorgen.

Wij streven niet het 'hands-in-the-air' gevoel na. Er wordt bewust ruimte gecreëerd voor rustige momenten waarbij de mensen stoppen met dansen en met elkaar communiceren. Dat hoeft daarom niet praten te zijn, een blik kan voldoende zijn. We willen mensen met elkaar verbinden via muziek.

De naam van het concept dekt trouwens volledig de lading; er zit een heuse filosofie achter. Er wordt ruim aandacht besteed aan de belichting en decoratie. Dat draagt allemaal bij tot een relaxte en aangename sfeer. Het is meer dan een partyconcept, het is een levensstijl en ADID vormt een muzikale familie. Sinds ik deel uitmaak van de familie, heb ik al heel wat buitenlandse artiesten leren kennen die ik nu als muzikale broers beschouw. Ik vind dat heel belangrijk, we wisselen ideeën uit en stimuleren elkaar.

Lee is ook een bijzondere dj in die zin dat hij zich nooit heeft vastgepind op één stijl. Dat is denk ik ook de reden waarom hij nu na 30 jaar nog steeds succesvol is. Hij beperkt zich niet tot house of tot breakbeat of tot progressive, hij staat voor al die genres samen. Hij heeft een heel herkenbare sound en weet emotie op de dansvloer te brengen.

FUZZ - Wanneer mogen we een ADID-feest verwachten in België?

LD: Very soon, ADID zal een stage hosten op Tomorrowland deze zomer.

 

FUZZ - Wat mogen we in de nabije toekomst verwachten qua releases?

LD: Mijn eerstvolgende release komt uit op Shanti Radio Moscow. Daarna volgt een samenwerking met Amari,die zal uitkomen op een nieuw label van Lee: Tale & Tone. Ook nog in maart breng ik samen met Lee een release uit op Get Weird.

Net voor de zomer komt er nog een plaat uit met de stem van Junior Akwety. Hij is een jonge Antwerpenaar met Afrikaanse roots. Eind 2015 had ik hem uitgenodigd in mijn studio en hebben we het nummer Lingala opgenomen.

Die avond was pure magie. Ik zit al 20 jaar elke dag in de studio en zulke momenten komen niet veel voor. Het was zo'n avond dat alle puzzelstukken in elkaar pasten. En ik denk dat we erin geslaagd zijn om die magie over te brengen in het nummer.

Het is ongelooflijk welke reacties ik krijg op deze track. Veel mensen weten niet dat de titel eigenlijk niks met het nummer te maken heeft, afgezien van het feit dat het in het Lingalees gezongen is. Eigenlijk is het een liefdesverhaal, maar mensen verzinnen er hun eigen versie van.

FUZZ - Bedankt voor het gesprek! Wij maken ons alvast op voor een avondje wegdromen deze zaterdag.