Interview: Modestep

Interview: Modestep

Modestep is terug, en hoe! De rock- en tevens electroband, die bestaat uit de broertjes Friend en nieuwe aanwinsten Kyle Deek (gitarist) en Pat Lundy (drums), heeft zijn nieuwste plaat London Road op het publiek losgelaten. Teasen deden ze al met nummers Snake, Machines en een bijhorende fantastische videoclip. Tijd om de broers eens aan de tand te voelen over deze recente, muzikale ontwikkelingen!

London Road is het nieuwe album. Deze plaat staat tjokvol samenwerkingen met onder andere Funtcase, Teddy Killers, Culprate, reggae-metaalhoofden Skindred en het Amsterdamse Partysquad. Naast deze samenwerkingen laat de band ook zien dat ze geëvolueerd zijn op alle vlakken en dat ze een zeer groot spectrum aan genres aankan. Van experimenteel, naar dubstep en tot bijna pure rock, elke muziekliefhebber zal wel een nummer vinden dat ze kunnen smaken.

Wij vuurden een paar vragen af op de Josh en Tony, oorspronkelijk de oprichters van de Londense band. Het ging vooral over hun nieuwe plaat, London Road, en hun onderlinge familieband.

FUZZ - Tony, hoe komt het net dat jullie zo beïnvloed zijn door metal- en rockmuziek?

Tony Friend: Mijn broer en ik zijn eigenlijk opgegroeid met deze genres. Net zoals bij de andere genres die op de plaat te vinden zijn, hebben we ze leren kennen in onze jeugd te Londen.

FUZZ - Als broers hebben jullie een familieband. Hoe uit die band zich tijdens jullie muzikantenbestaan?

Josh Friend: We zien elkaar zeker nog als broers hoor, dat is niet veranderd. Ik vind dat het niet veel veranderd heeft aan onze onderlinge relatie. Het feit dat we zoveel met elkaar zijn en samenwerken heeft de band alleen maar hechter gemaakt.

FUZZ - Jullie maakten een van de zwartste dagen in de Belgische festivalgeschiedenis mee. 18 augustus 2011, de dag van de Pukkelpop-storm. Wat weten jullie er nog van?  

TF: Het was verschrikkelijk (sprakeloos).

JF: Dat moment zullen we nooit vergeten. We spreken er nu nog altijd niet echt vlot over. Aanvankelijk wisten we niet hoe erg het was, tot we het festival verlieten.

"Je weet dat er een storm aan de gang is, maar hoe erg is een 'storm' net? Als we het dan achteraf in de media zagen, en op het internet, bleven we toch wat verbijsterd achter."

FUZZ - Hoe verschilt London Road van jullie vorige plaat, Evolution Theory?

TF: We hebben er een stuk meer tijd en moeite in gestoken. In totaal hebben we er bijna een volledig jaar aan gewerkt. Voor de eerste plaat hadden we heel wat minder tijd uitgetrokken. Je hoort ook aan het eindresultaat dat London Road net dat tikkeltje meer heeft.

FUZZ - Jullie album wordt een ode aan Londen genoemd. In de teaservideo is er nochtans weinig plaats voor het grootse Londen, maar kozen jullie eerder voor een donkere kant, waarom?

JF: Alle bekende en toeristische plaatsen waar Londen voor bekend staat, is niet het echte Londen. Dat is enkel de gecommercialiseerde kant van onze hoofdstad. Het echte Londen vind je ’s nachts bij het uitgaan. Er zijn veel meer donkere kantjes aan Londen dan de meeste mensen denken. Dat is trouwens ook het Londen dat wij hebben meegemaakt doorheen de jaren.

"We zijn namelijk geen rijke mensen die echt in het hartje van de hoofdstad wonen. We komen uit een arbeidersmilieu, van mensen die heel hun leven lang werken, en dat Londen zoals wij het kennen. En niet het Britse parlementen of de Big Ben."

FUZZ - Hoe hebben jullie nieuwe bandleden Pat en Kyle gevonden?

TF: We hebben Pat eigenlijk een beetje gestolen van een andere band genaamd Funeral For A Friend. Kyle was een oude bekende waarmee we al geruime tijd bevriend waren.

FUZZ - In het openingsnummer gebruiken jullie de stem van Alan Ford, waarom precies deze acteur?

JF: Alan Ford heeft de meeste typische stem die we konden bedenken, zijn stem is herkenbaar en zijn accent ademt Londen.

Modestep - Damien (Modestep & Funtcase)

FUZZ - Waarom heet het nummer eigenlijk Damien?

JF: Mijn hond heet zo!

Everyone meet the 5th member of the band, Damien
Posted by MODESTEP on Sunday, 11 May 2014

FUZZ - Hebben jullie Benji Webbe en Skindred gecontacteerd voor jullie samenwerking, of was het andersom?

TF: We hebben samen met Skindred op talrijke podia ’s gestaan. Je kan je inbeelden dat we vaak voor dezelfde festivals worden geboekt en vandaar leerden we de mannen van Skindred beter kennen. We vonden het wel eens tijd om iets samen te maken.

Het paste trouwens perfect in ons kraam. We wouden namelijk een samenwerking met wat een rockband, de andere samenwerkingen op de plaat zijn bijna vooral met electro-artiesten. Het koste wat moeite om Benji uit Newport te krijgen, maar eens hij in Londen was, hadden we al snel een goed nummer.

FUZZ - Over samenwerkingen gesproken, hoe hebben jullie de Oekraïners van Teddy Killerz ontmoet?

TF: Via het magische internet! We hoorden hun nummers online en we vonden hun sound wel interessant om iets mee te doen.

Make You Mine (Modestep & Teddy Killerz)

FUZZ - Was het niet moeilijk communiceren? Het gerucht doet de ronde dat de heren geen woord Engels spreken.

TF: Dat gerucht is waar (lacht). Ze hebben een gast die Greg heet en hij fungeert wat als manager. Greg vertaalt alles voor iedereen, en hoewel we ze niet verstaan, verstaan we de taal van wodka gelukkig wel (lacht nog uitbundiger)

FUZZ - Op het nieuwe album staat ook de track On Our Own. Wat is de symboliek achter dat nummer?

JF: Het gaat eigenlijk over hoe we ons voelden ten aanzien van onze platenmaatschappij. Voor London Road werkten we voor de eerste keer samen met een veel grotere maatschappij (red. INgrooves). Het viel ons op hoeveel we alleen moesten doen, en hoe weinig interactie er was, vandaar de titel van dat nummer.

FUZZ - Velen zeggen dat dubstep een stille dood aan het sterven is. Toch verschijnen ook Funtcase en Trolley Snatcha op jullie laatste album, toch niet zo uitgestorven dan?

TF: Wij vinden dat er nog altijd kwaliteitsvolle muziek wordt gemaakt in de dubstepscene. Daarom werken we graag samen met Culprate, Funtcase en Trolley Snatcha. Dat zijn ook de gasten die ervoor gezorgd hebben dat wij in hun wereld terecht kwamen en bereik haalden.

FUZZ - Laatste vraag heren, mogen we jullie binnenkort verwachten in België?

JF: Uiteraard! We komen altijd graag terug naar België, je kan ons deze zomer zien op Couleur Café (4 juli)!

Artiesten in dit artikel
Tags