Interview: Nick Vallon & Joyhauser (FloorFiller)

Interview: Nick Vallon & Joyhauser (FloorFiller)

Actief in de Vlaamse technowereld en nog nooit van FloorFiller gehoord? Dan klopt er iets niet. De Limburgse organisatie profileerde zich de voorbije jaren als één van de grootste spelers op de nationale markt. Ze kregen het voor elkaar om kleppers als Nina Kraviz, Len Faki, Alan Fitzpatrick en Paco Osuna naar ons land te halen. Een uitgebreide aanhang en uitverkochte clubs konden niet achterblijven. Zowel Nick Vallon en Joyhauser zijn spilfguren in het FloorFiller-verhaal. Tijd voor een interview!

FUZZ - Hey Youri (Nick Vallon), Stijn en Joris (samen Joyhauser). Hoe is het allemaal begonnen met FloorFiller? 

Nick Vallon: Ik draaide al enkele jaren mee als dj in de Limburgse scene, dus klonk het logisch om zelf ook muziek te gaan producen. Dat bleek dan toch niet zo mijn ding te zijn, maar die muzikale passie bleef. Ik besloot dan om het idee van FloorFiller dat in mijn hoofd spookte concreet te maken. 

Vervolgens ben ik binnen mijn eigen omgeving naar geïnteresseerden gaan zoeken om eraan mee te werken. Hals over kop zijn we toen begonnen met de naam FloorFiller naar buiten te brengen. Het werd enorm enthousiast onthaald omdat er in Limburg heel weinig te doen was in die periode. De mensen waren het beu om steeds naar Antwerpen, Brussel of Gent te moeten rijden om eens deftig uit te kunnen gaan. 

FUZZ - We zijn nu enkele jaren verder, wat doet FloorFiller allemaal op dit moment? 

Joris Joyhauser: We kunnen de organisatie nu opdelen in drie grote peilers. Als eerste hebben we de evenementen, daarna het platenlabel en als laatste het artiestenagency. De afgelopen jaren zijn we vooral met onze feesten in beeld gekomen, dat was het doel dat we voor ogen hadden. We vonden het belangrijk om met straffe artiesten naar buiten te komen op vaak nog straffere locaties. We zijn er nu in geslaagd om internationale toppers als Nina Kraviz, Mathias Tanzmann en Len Faki te strikken. We willen nu ook de andere twee peilers naar hetzelfde niveau tillen.

"Er staan een zestal releases gepland voor het label en ook enkele internationale artiesten als Sable Sheep, Reelow en Alex Costa zijn onlangs toegevoegd aan ons agency." - Joris Joyhauser

Nick Vallon: We merken vooral op dat in het buitenland er al heel vaak een combinatie van die drie peilers bestaat op hoog niveau. In ons land is dat zeer zeldzaam waardoor wij onze kans zien om het voortouw te nemen in die ontwikkeling. We hopen op termijn ons label, agency en evenementenbureau op een gelijk niveau te krijgen. 

FUZZ - Vanwaar kwam die enorme passie voor muziek dan? Wat was jullie muzikale achtergrond? 

Stijn Joyhauser: Rond mijn 15de ben ik begonnen met retro en trance te draaien en daarna heb ik nog kleine uitstapjes gemaakt naar groove en electro. Samen met Joris begon ik dan toch steeds meer minimal te draaien onder de noemer Joyhauser

Joris Joyhauser: Terwijl Stijn al even bezig was met draaien, had ik het vooral druk met mijn voetbalcarrière. Ik was al enorm gepassioneerd bezig met muziek, maar had geen tijd om me er intensief mee bezig te houden. Mijn broer luisterde enorm veel naar groove, maar dat genre kon me nooit helemaal bekoren. In 2006 ben ik dan op I Love Techno beland en daar ontdekte ik mijn echte passie. Sindsdien is het al techno wat de klok slaat. Mijn broer vond het op dat moment allemaal maar wat hard, nu is hij zelf een grote liefhebber. 

Ik ben toen na een zware blessure gestopt met voetballen waardoor er meer tijd vrij kwam om me met muziek bezig te houden. Samen met Stijn heb ik toen enkele keren 'back-to-back’ gedraaid. Het klikte goed en zo is Joyhauser ontstaan. 

Nick Vallon: Mijn vader is ook altijd dj geweest waardoor ik opgroeide met jaren negentig house. Al als klein manneke kwam ik zo in contact met housemuziek. De studio van mijn vader was de enige plek in het huis waar ik langer mocht opblijven. Hij was daar écht altijd aan het draaien (lacht). Zo ontdekte ik de muziek die in die tijd gespeeld werd, o.a. in Cherry Moon, Illusion en Carat. Vanaf mijn 14de begon ik dan zelf platen op te leggen en een jaar later leerde ik mixen.

FUZZ - We zien op de Facebook-pagina van Joyhauser vaak beeldmateriaal uit de studio voorbijkomen, staan er al releases gepland? 

Stijn Joyhauser: We hebben het al even laten aanslepen om met onze producties naar buiten te komen. Ik denk dat dat vooral komt door mijn neiging om iets te perfectionistisch te zijn op dat vlak. We hebben nu wel de kans gehad om de puntjes op de i te zetten en in 2016 komen er sowieso enkele releases aan. Later dit jaar komt er alvast een eerste EP uit op FloorFiller Music, deze zal bestaan uit twee tracks en een remix.

Having a ball!

Geplaatst door Joyhauser op dinsdag 17 november 2015

FUZZ - Jullie feesten zijn nu ondertussen een vaste waarde in de programmatie van Café d’Anvers, hoe is dat tot stand gekomen? 

Nick Vallon: Het was altijd onze bedoeling om meer nationaal te gaan. De scene in Limburg was nog vrij jong waardoor we beseften dat het genre dat wij voor ogen hadden met FloorFiller daar alleen niet haalbaar zou zijn.

"In onze ogen was er voor de komst van Forty Five ook gewoon geen kwalitatieve club in Limburg voor onze muziek." - Nick Vallon

We hadden trouwens altijd al goed contact met Britt van Café d’Anvers. Zij heeft ons toen de kans gegeven om een techno-avond te programmeren in de club. Vanaf de eerste editie was het meteen een succes, en dat is zo gebleven!

De club bestaat ondertussen al meer dan 25 jaar waardoor ze een bepaalde reputatie heeft opgebouwd. Zelfs op avonden zonder internationale headliner komt er heel wat volk feesten, iets wat wij eveneens zeer belangrijk vinden.

FUZZ - Wie zouden jullie in de toekomst toch nog graag op één van jullie podiums krijgen? 

Nick Vallon: We mikken met FloorFiller op het allerhoogste. Sommige plannen zijn misschien niet haalbaar, maar we willen het in ieder geval proberen. Nina Kraviz booken leek ons al een onmogelijk verhaal, maar het is ons toch gelukt. Helemaal bovenaan onze wishlist staat vanaf dag één al legende Carl Cox. Binnen twee jaar stopt hij ook met draaien hebben we vernomen, dus we zetten nu alles op alles om hem toch eens te strikken.

FUZZ - Wat staat er voor de rest nog op de planning met het agency, label en events? 

Nick Vallon: We gaan de verschillende delen zoveel mogelijk met elkaar combineren. Dat wil zeggen vooral releases van artiesten die eveneens op ons agency getekend staan. Die namen zullen dan ook steeds in onze eigen programmatie voor feesten opgenomen worden. 

Er staan nu zo een zevental releases gepland voor het label. Vooral veel eigen talent zoals al eerder gezegd, maar we zijn ook enorm trots om enkele internationale remixers te hebben kunnen strikken.

"We doen dit jaar opnieuw een FloorFiller Outdoor, maar wel een stukje groter deze keer. Ik kan alvast verklappen dat het zal doorgaan aan Alden Biesen in Bilzen. Daarnaast hebben we onze eigen stages op Extrema Outdoor, Maze Festival en op Aftrsun." - Nick Vallon

Joris Joyhauser: Voor de zomer doen we nog twee avonden in Café D’Anvers. Eén labelshowcase en we hebben ook Karotte uitgenodigd. Voor het eerst gaan we samen met de vrienden van Random een avond organiseren in Forty Five. Dat zal eveneens een labelnight zijn van Trust, het project van Nick Curly.

FUZZ - Bedankt voor de toffe babbel guys! Wij kijken alvast uit naar wat jullie nog allemaal voor ons in petto hebben dit jaar! 

 
Artiesten in dit artikel