Interview: Pelace

Interview: Pelace

Wie? Wat? Pelace? Bam! Een dik half jaar geleden waren ze daar opeens. De twee vrienden maken samen een doorstart en laten Kijumba achter zich. We spraken met ze af en roddelden over hun opvallende beginstart, natte droom om ooit op Dekmantel te mogen spelen en de achterstand van Limburg op het vlak van elektronische muziek.

Fuzz - Hoe is het allemaal voor jullie begonnen jongens?

Jordy Cosemans - Jannick werkt momenteel voor het evenementenbureau, UC Belgium. Op een dag zocht hij nog iemand om mee te helpen achter de toog op een evenement in Brussel. Ik had mij kandidaat gesteld om hem uit de nood te helpen. Toen zijn we aan de praat geraakt over muziek en het feit dat ik het draaien wel wat miste.

Wat later die avond hebben we tegen elkaar gezegd, waarom beginnen we gewoon niet opnieuw? Zonder verwachtingen, gewoon ons wat amuseren. En zo is de bal aan het rollen gegaan.

Fuzz - Enkele jaren geleden splitsten jullie op als Kijumba, wat was hier de reden voor?

Jannick Warnier - Simpelweg door een verschillende muzieksmaak. Op dat moment zorgde die ervoor dat het even niet meer werkte.

Fuzz - Hoe is die muzikale klik er dan terug gekomen?

J.W. - Ik denk omdat we wat volwassener zijn geworden en allebei graag naar alle soorten elektronische muziek luisteren. 

Fuzz - Hoe zouden jullie de sets en producties van Pelace omschrijven?

J.W. - Alles kan én alles mag, zolang het maar elektronisch is. We proberen alles wat we goed vinden erin te verwerken. Al is het breakbeat, disco of techno. 

Deze filosofie pakken we ook mee in onze producties. Hierin worden we zowel beïnvloed door house waarin we het standaard 4x4 drumpatroon hanteren als het breaks spectrum waarin we graag is zot doen.

Fuzz - Een half jaar bezig, een drukke zomeragenda waar onder andere Pukkelpop op stond en twee EP's naar buiten gebracht. Eentje op Ca$hminus en de andere op Atmosphere records. Hadden jullie zelf verwacht dat Pelace zo een sterke beginstart ging kennen?

J.C. - Nee, absoluut niet! (lachen allebei) Het is eigenlijk allemaal begonnen met een mailtje te sturen naar San Soda. Hij was fan van de producties en heeft ons de juiste richting uitgestuurd. Zo zijn we terecht gekomen bij Gratts, op wiens label we onze eerste EP Back Together hebben gereleased. 

Fuzz - Hoe waren jullie met Atmosphere records in contact gekomen voor de tweede EP, You know they love?

J.W. - Ik had al contact gehad met Nico Morano, de baas van Atmosphere records, voor feedback op nummers van Kijumba. Dus ik zag er niks verkeerd in om hem ook eens te mailen voor feedback op enkele tracks van Pelace. Een dag later kreeg ik telefoon van Nico met de vraag of hij drie platen mocht tekenen voor op zijn label. Zo snel kan het dus gaan. (lacht)

Fuzz - Waar willen jullie met Pelace naartoe?

J.W. & J.C. - Volgende zomer hopen we onze live-set voor te stellen. En ons nog iets meer te focussen op het experimentelere werk.  In onze DJ-sets kunnen we nog altijd op het publiek inspelen, maar met onze live shows gaan we echt proberen onze stempel te drukken.

Fuzz - Als jullie mogen dromen, op welk festival zouden jullie dan willen spelen?

J.W. & J.C. - Dekmantel, zonder twijfel.

Fuzz - Door welke artiesten worden jullie geïnspireerd, zowel hier in België als in het buitenland?

J.W. - Hier in België vooral door Supreems en Kiani and his legion. Twee enorm goede producers waarvan je de sound onmiddellijk herkent. En daarbuiten artiesten als Ross From Friends, Bicep, ...

Fuzz - Als jullie zelf een feestconcept in elkaar zouden steken, hoe zou de ideale line-up er dan uitzien voor jullie?

J.W. & J.C. - Als we elektronica all the way zouden gaan, opteer ik voor Supreems, DJ Normal 4 en Bicep om het volk te lokken. Maar als we het breder bekijken, mogen Denis Sulta, Or:la, Mall Grab en een Peggy Gou ook altijd komen aankloppen. (lacht)

Fuzz - Denken jullie dat dit momenteel in Limburg zou aanslaan?

J.W. & J.C. - Nee absoluut niet. Dan zou er een Bicep gebookt moeten worden, maar dan leunen we weer naar de commerciële kant toe. Als je echt je stempel wilt drukken met deze muziek moet je je verplaatsen naar Brussel of Gent. 

Fuzz - Staan er nog releases gepland?

J.W. - Er staat nog een vinyl release gepland op een héél cool Belgisch label, inclusief een remix door één van onze grootste inspiraties. Naar deze kijken we echt wel uit!

Fuzz - Wat is tot nu toe jullie favoriete Pelace release?

J.W. - Dat is een moelijke, ik denk cold as ice uit de You know they love EP. Omdat ik voor deze 'meeuwen' had gesampled met mijn gsm en dacht 'hier ga ik iets leuks mee doen'. (lacht)

J.C. - Voor mij is het Like her op Ca$hminus omdat dit onze eerste break plaat was. En dit toch wel iets is waaraan het volk Pelace kan herkennen.

Dat deze heren weten waar de klepel hangt is ondertussen wel duidelijk. Afgelopen vrijdag werden ze nog uitgenodigd door Jeroen Delodder om een exclusief Pelace setje te spelen op Studio Brussel, gevuld met hun eigen tracks. Een duo om in het oog te houden dus.