Interview: Plateau

Interview: Plateau

De schoolbanken zijn definitief ingeruild voor festivalweides, Redbulls worden stilaan ingeruild voor frisse pintjes. Hoog tijd dus om het landschap der Belgische feestjes te gaan ontdekken.

Beginnen doen we bij Plateau, een gloednieuw Mechels concept dat te vinden is op het Douaneplein, naast het skatepark. Skaten doorheen de dag en de avond afsluiten met de beste nieuwe elektronische muziek, dat klonk ons als muziek in de oren. Wij deden een babbel met Maarten Boodts, een van de oprichters. 

(Al een voorproefje voor je zelf op verkenning gaat op het Mechelse Plateau? De muziek in dit artikel was te horen tijdens het openingsweekend, foto's zijn genomen door Melissa van Wijngaarde)

Fuzz: Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Plateau op te starten?

Maarten: Dit plein is vorig jaar vernieuwd geweest door de stad Mechelen en moet nu gaan dienen als evenementlocatie. Vorig jaar was Plug-In Festival, waarbij wij ook in de organisatie zaten, het enige dat hier plaatsvond. Verder is hier een heel jaar niets gebeurd. 

We hebben dit jaar samengezeten met een Mechelse organisatie, #2800leeft en hebben erover nagedacht hoe we deze plek meer in de kijker kunnen zetten. Uit die brainstorm is Plateau ontstaan. Een pop-up evenementlocatie die organisatoren een dag of een weekend kunnen huren. Deze zomer is het de bedoeling dat zowel promotors als het 'gewone volk' Plateau komen verkennen en ontdekken, zodat het hier de komende jaren veel meer kan gaan leven. 

Fuzz: Het openingsweekend hebben jullie wel zelf georganiseerd, zal dit vaker gebeuren? 

Maarten: Naast het openingsfeest gaan we doorheen de zomer nog vier andere evenementen zelf organiseren, die zullen meer focussen op commerciële muziek. We brengen veel elektronische muziek en willen ook mensen aantrekken die hier niet zo in thuis zijn. 

Verder blijven we ons wel focussen op het elektronische. Zo komt het Antwerpse Kabaal eens langs met Axel Haube, net als de Stille Disco. Je kan bij ons ook terecht voor rustigere evenementen als Chill Met Vinyl, waar de focus echt ligt op het ontdekken van nieuwe muziek. We hebben dus voor ieder wat wils. 

Fuzz: Voor wie is Plateau een echte aanrader?

Maarten: Elke eventpromotor heeft zijn eigen doelpubliek, maar wij willen vooral een combinatie van die mensen met dan volk dat een meerwaarde zoekt achter elektronische muziek. Dat is de rode draad doorheen de komende drie maanden. Iedereen die met elektronische muziek bezig is in Mechelen en omstreken, kom eens af. 

Fuzz: In het verleden hebben jullie ook al Plug-In Festival georganiseerd, wat was dat juist? 

Maarten: Plug-In was een gratis festival dat draaide rond preventie van gehoorschade. Na vijf jaar hadden we het gevoel dat het verhaal uitverteld was. Het was tijd voor iets nieuws, en dat nieuws werd dan De Koer op Maanrock. Daar proberen wij te focussen op elektronische muziek, omdat we het gevoel hebben dat dit echt aan het opkomen is hier in Mechelen. Vorig jaar was een testeditie, waarbij we drie dagen lang heel wat volk hebben mogen verwelkomen. 

Dat was voor ons de bevestiging dat de Mechelse elektronische scene echt wel aan het groeien is en dat willen we met Plateau nog meer stimuleren. We willen jonge mensen aanzetten om zelf de handen uit de mouwen te steken en zelf dingen te gaan doen. Je hebt namelijk pas een scene als veel mensen ermee bezig zijn. 

Fuzz: Welke genres kunnen we verwachten? 

Maarten: We programmeren naast disco, funk en house ook vaak techno. Tijdens de rest van het jaar organiseren we namelijk ook indoorevenementen onder de naam Metadrome. Op nieuwjaar hebben we hiermee Tommy Four Seven naar Mechelen gehaald. 

Tijdens het openingsweekend hebben we alle genres zowat door elkaar gespeeld, omdat we de mensen een voorproefje wouden geven van wat ze konden verwachten deze zomer. We gaan de hele zomer lang een brede waaier aan genres brengen, want je moet wel wat rekening houden met iedereen.

Fuzz: Wat zijn de verwachtingen naar deze zomer toe?

Maarten: Op elke vrijdag, zaterdag en zondag kan je bij ons komen dansen, dit tot eind september. We gaan ook wat foodtrucks op het plein zetten, want tijdens het openingsweekend hebben we gemerkt dat heel veel mensen pas na 18u of later kwamen opdagen. Een beetje jammer, want op vrijdag en zaterdag mogen we maar spelen tot middernacht en op zondag zelfs maar tot 22u. 

We willen iedereen dus gaan stimuleren om zeker op tijd te komen, maar volgens mij komt dit zeker in orde wanneer de eigen concepten gaan beginnen opkomen. Want eerlijk is eerlijk, veel is er in Mechelen ook niet te doen, toch?

Fuzz: Hoe lokken jullie het volk?

Maarten: Met het openingsweekend hebben we veel volk gelokt door sociale media, maar ook door heel lokaal te gaan programmeren. Die mensen hebben hun eigen lokale netwerk. We willen niet gaan concurreren met de grotere steden als Brussel en Antwerpen, die strijd winnen we toch nooit. 

Fuzz: Kwamen jullie hier zelf al vaker, voordat Plateau bestond?

Maarten: Een deel van onze organisatie heeft De Club mee opgestart (vroeger Klub Kamikaze, waar techno en drum and bass feestjes worden georganiseerd). Plateau komt dus zeker niet uit de lucht gevallen. Ikzelf ben er later ingerold. Ik ben met elektronische muziek in contact gekomen door vrienden van mij. Toen ik 15 jaar was ging ik mee met hun bookings, schandalig eigenlijk (lacht). Dat was toen nog drum and bass, maar op dat moment was dat echt een openbaring van elektronische muziek. Hetgeen dat écht mijn ogen heeft geopend, is Dekmantel vier jaar geleden. Daar ga ik tot op de dag van vandaag nog steeds naartoe en zou ik voor geen geld willen missen. 

Zelf ook zin in een openbaring? Plateau Mechelen is tot eind september geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Een volledig overzicht van evenementen vind je terug op hun Facebook pagina. Leuk weetje: de meerderheid van deze feestjes is gratis. 

Artiesten in dit artikel