Interview: Poldoore

Interview: Poldoore

Wie fan is van chille beats zoals deze gemaakt worden door artiesten als GramatikPretty Lights en The Geek x VRV kent ongetwijfeld ook Poldoore. Met zijn zonovergoten, zomerse beats is hij op zowat elk chill-kanaal op YouTube te vinden, waarbij het aantal views bij sommige van zijn tracks tot een paar miljoen oploopt. Wij konden de Leuvenaar strikken voor een interview!

FUZZ – Even geleden zette je een nieuwe track, Touch Of Gold online. Is dit een voorbode van een aankomende EP?

Ik heb de laatste maanden enorm veel muziek zitten maken. Sinds mijn laatste album, vorig jaar, heb ik niet meer zoveel uitgebracht. Ik vond het tijd om nog eens iets te uploaden, aangezien het die dag zo’n goed weer was heb ik hem maar online gesmeten, het is een redelijk chille, zomerse track.

Het probleem bij mij is dat ik zo graag naar zodanig veel verschillende stijlen luister en mijn producties hierdoor ook telkens anders zijn qua stijl. Ik heb momenteel erg veel beats klaarliggen, maar deze zijn zo uiteenlopend dat ik ze niet goed samen op een EP vind passen. Ik heb graag dat er toch ergens een rode lijn in een EP of album zit, het moet niet springen van donkere garage naar vrolijke hip-hop.

Een andere reden waarom ik wat minder uitbreng is omdat ik redelijk wat muziek maak waarin mensen Poldoore minder herkennen, dit doet mij wel twijfelen om deze tracks dan uit te brengen. Ik heb het gevoel dat ik na jaren muziek maken eindelijk een herkenbare sound heb gevonden, en dat wil ik niet zomaar achterwege laten.

Voor de zomer wil ik wel graag terug een aantal zonnige beats online zetten, ik ben er nog niet uit of ik dit via een label wil doen of dat ik ze gewoon online ga zwieren. Ik heb wel sowieso nog wat aparte nummers die gaan uitkomen, zo bracht ik afgelopen vrijdag nog een nummer uit op een compilatie van Chillmasters. Het is vrij herkenbare Poldoore-muziek, maar toch ietwat anders.

 

FUZZ – Je muziek leent zich redelijk goed tot het maken van hip-hop. Staan er in de toekomst nog samenwerkingen met rappers op het programma?

Niet echt eigenlijk. Momenteel zou ik liever iets doen met echte zangers of zangeressen. Ik ben behoorlijk wispelturig op dat vlak, het ene moment luister ik veel naar hip-hop en wil ik met rappers samenwerken, dan ben ik dit plots beu en wil ik iets anders gaan doen. 

FUZZ – Met wie zou je dan graag samenwerken?

Als ik los van budget zou kunnen kiezen zou ik misschien kiezen voor Andreya Triana, ze bracht eerder al werk uit op Ninja Tune en werkte samen met Bonobo. Ik vind haar werk echt supergoed. Ik heb een pak instrumentals waar ik graag vocals op zou willen, maar bij elke beat heb ik perfect in gedachten wat voor vocal ik wil. Het is dan moeilijk om hier de juiste zanger(es) voor te vinden, die mijn beat dan ook nog eens graag heeft.

 

FUZZ – Zelf vind ik je muziek vaak net iets teveel 'gevuld' om gewoon een hip-hop-beat te zijn. 

Klopt! Dat is ook hetgene dat mij afschrikt om deze naar zangers op te sturen. Als ik een iets legere, geloopte beat maak denk ik altijd dat mensen deze saai gaan vinden, waardoor ik de neiging heb om mijn nummers te vol te steken. Voor mij zijn echt vette beats ook iets voller, ik vind het moeilijk om redelijk lege beats op te sturen naar zangers/zangeressen, terwijl als ik eenmaal de vocals krijg deze perfect passen op de beats. Ik moet mijn beats iets leger durven laten.

FUZZ- Belgische hip-hop is tegenwoordig redelijk in, denk maar aan artiesten als Roméo Elvis of Zwangere Guy die momenteel hoge toppen scheren. Heb je nog nooit overwogen om met hun samen te werken?

Eigenlijk wel! Ik ben sowieso fan van beiden, ik wil gewoon niet dat hun eigen producers denken dat ik hun wil inpikken, ook al zal dit waarschijnlijk wel niet het geval zijn. Ik werk sowieso erg graag samen met mensen, als het enthousiasme wederzijds is kan dit erg veel energie opleveren. Ik spendeer misschien iets teveel tijd aan het maken van beats in mijn kelder zonder na te denken over wat ik er effectief mee ga doen. Ik ben sowieso ook te weinig bezig met het promotionele aspect van muziek maken.

 

FUZZ – Je maakte even terug een track met Cise Starr van Cyne. Hoe was het om met hem samen te werken?

Echt leuk! Ik heb veel met hem gemaild, het is een supervriendelijke gast. Je voelt dat hij echt leeft voor muziek, ik ben ook echt tevreden met de track die we samen maakten. Ik mail nog af en toe met hem en ik denk dat we in de toekomst nog wel eens samen zullen werken. Hij heeft trouwens ook nog met Nujabes samengewerkt, het is zo dat ik hem leerde kennen. Ik heb vroeger erg veel naar Nujabes geluisterd.

 

FUZZ – Je muziek is redelijk samplegebaseerd. Heb je hier nog nooit problemen mee gehad?

Nee, nog nooit. Ik probeer mijn samples zodanig te bewerken dat ze minder herkenbaar zijn. Ik vermoed dat het de platenmaatschappij van de originele track meer zou kosten om mij aan te klagen dan ze er zelf effectief uit zouden kunnen halen. Daarnaast vind ik ook dat samples uit muziek vaak goede reclame zijn voor de oude songs, die anders gewoon niet opnieuw beluisterd zouden worden.

Ik heb zelf een pak soul- en funkmuziek leren kennen en gekocht omdat ik deze in samples had gehoord. Ik heb hierdoor jammer genoeg wel ook al een aantal grote aanbiedingen, bijvoorbeeld een reclamespot van een groot automerk, moeten afslaan omdat ik de rechten over die samples niet had.

 

FUZZ – Is er geen manier om dit aan te vragen?

Ja, maar dit duurt meestal ongelofelijk lang. Vooral als je nummer al af is is dit een riskante zaak, als ze je track niet cool vinden of ze tegen samplen zijn dan loop je nog de kans dat ze het gewoon offline laten halen.

FUZZ – Pretty Lights, die vroeger ook vaak muziek van anderen samplede, neemt nu al zijn samples zelf op. Ben je van plan om dit in de toekomst ook zelf te doen?

Ja ik ben hier al een tijdje mee bezig. Pretty Lights is hier wel nog een paar stappen verder in gegaan, hij gaat opnemen met muzikanten, cut deze opnames op vinyl en samplet ze dan van deze plaat, om de originele vinyl-sound te garanderen. Wat ik zelf soms doe is afspreken met muzikanten van bijvoorbeeld het jazzconservatorium hier in Leuven om hiermee een aantal takes in verschillende tempo’s en toonaarden op te nemen. Die opnames gebruik ik dan als legale samplebank. Ik heb ondertussen wel al een redelijk uitgebreide samplebibliotheek. Uiteraard is dit wel veel tijdrovender dan de klassieke manier van samplen.

 

FUZZ – Pretty Lights teasede onlangs een aantal nieuwe tracks, heb je ze zelf al gehoord?

Nog niet! Ik ga straks sowieso wel eens kijken want hij is nog steeds éen van mijn favoriete artiesten. Ik vind de sound van de samples, en het imperfecte dat aan het analoge vastzit, gewoon geweldig, dat kan je niet nabootsen. Zijn elektronischer klinkend werk vind ik persoonlijk minder goed.

 

FUZZ – Over dat elektronische, ik zag dit jaar Gramatik op Dour en was redelijk teleurgesteld. De maker van Muy Tranquilo die een complete dubstepset speelt, dat klinkt als heiligschennis.

Ik weet het. Ik zag hem een aantal jaar geleden in Antwerpen. Toen was een deel van zijn set echt cool, gewoon zijn Street Bangerz-beats, maar het tweede deel van zijn set was ook gewoon pure dubstep. Anderzijds snap ik hem wel, als je graag op festivals speelt moet je je sound soms wat aanpassen aan het publiek dat hier naartoe komt, al zou ik het zelf nooit doen.

 

FUZZ – Ga jij hier bewust mee om tijdens je livesets? Pas je je muziek hierop aan?

Nee eigenlijk niet, ik speel wel meestal mijn rustigere nummers in het begin om dan het tempo op te bouwen naar de meer actievere, dansbare nummers op het einde. Je hebt denk ik wel nog veel artiesten die, met een liveset in het achterhoofd, wat harder gaan producen, maar daar ben ik zelf totaal niet mee bezig. Ik merk wel dat als ik mijn eigen beats, die redelijk laidback zijn, toch wel een pak harder aankomen als ze uit een grote soundsystem klinken. Dit zorgt ervoor dat er toch ook wel gefeest kan worden.

FUZZ – Op welke muziek ga je zelf graag uit?

Echt vanalles. In mijn vriendenkring zijn we vooral bezig met disco en house, soms ook wat techno. Disco en house luister ik thuis sowieso zelf vaak en ik ga er ook graag op feesten. Het moet wel wat melodisch zijn, geen deep house. Soul en funk vind ik ook leuk, de Strictly Niceness-feestjes in Brussel zijn bijvoorbeeld echt tof om te doen.

Verder hoor ik graag Lefto-achtige beats, maar bijvoorbeeld ook liquid drum & bass, zoals Bachelors Of Science. Qua concerten ga ik vaak naar meer wereldse concerten, zoals jazz-, reggae- of soul/funkoptredens, een beetje vergelijkbaar met de programmatie van Couleur Café.

 

FUZZ – Kunnen we je deze zomer verwachten op een aantal festivals?

Eigenlijk niet, of toch niet in België. In België wordt mijn muziek blijkbaar niet echt als festivalmuziek beschouwd, misschien omdat mensen het eerder als chillmuziek beschouwen. Mijn optredens in het buitenland bewijzen echter het tegendeel. Ik sta bijvoorbeeld op festivals in Sofia, Parijs, Zwitserland, ... In Frankrijk ga ik deze zomer een aantal keer optreden. In België doe ik deze zomer momenteel een aantal DJ-sets, maar niet op grote festivals. Ik heb de laatste maanden ook wel niet echt veel uitgebracht, vandaar dat er misschien wat minder interesse is in ons land.

FUZZ – Ik heb inderdaad de indruk dat je in Zuid-Europa wel erg populair bent.

Klopt, de trip-hop/beat/hip-hop-scene, of hoe je het ook wilt noemen, is in Frankrijk en Oost-Europa een pak groter dan hier heb ik de indruk. Je gaat daar op de radio veel meer beats horen dan in ons land. Vandaar ook dat ik vaker in het buitenland optreedt.  Maar ik kan niet klagen, er zijn ergere dingen dan meet in het buitenland optreden dan in je eigen land, het weer is er in elk geval een pak aangenamer.

FUZZ – Je bent redelijk verweven met het Cold-Busted-label, hoe kwam je bij hun terecht?

Ik denk dat ik hen gewoon op het internet heb ontdekt. Ik had net Gramatik zijn werk op SoundCloud leren kennen, éen van zijn eerste releases, en zag dat dit op Cold Busted was. Ik ben hun dan beginnen volgen op SoundCloud, ik veronderstel dat ze dit opgevangen hebben want later contacteerden ze mij dan ook om bij hun te releasen. Ik heb al jaren een super goede band met het label, ik heb de labelbaas al een aantal keer ontmoet in de VS en het klikt wel echt.

Ook het feit dat ze alles op vinyl uitbrengen vind ik prachtig. Bovendien hebben ze een goed promonetwerk waardoor mijn muziek sneller bij de juiste mensen terecht komt. Er zijn bijvoorbeeld tracks van Cold Busted te horen in sets van bijvoorbeeld Nightmares On WaxMark Farina en DJ Krush. In het instrumental hip-hop/trip-hop genre zijn ze volgens mij éen van de grootste labels. Ik breng bovendien ook niet exclusief bij hun uit, ik mag nog altijd releasen op andere labels.

 

FUZZ – Op welke labels zou je zelf graag releasen?

Jakarta vind ik zelf een supercool label, hier komt veel muziek op uit waar ik zelf echt fan van ben. Loci Records, het label van Emancipator, lijkt mij ook wel interessant om wat meer diepere, laidback nummers op uit te brengen. Ik had een paar jaar geleden eens een track naar hem opgestuurd maar kreeg niet meteen antwoord, waardoor ik dat nummer uiteindelijk zelf uitbracht. De dag erop contacteerde hij mij om om te zeggen dat hij het een geweldige track vond en dat hij het wou uitbrengen. Helaas was het toen al te laat. Voor de rest volg ik Ninja Tune al jaren, daar iets op releasen zou echt een droom zijn die uitkomt.

 

FUZZ – Je hebt een tijdje muziek uitgebracht onder Moodprint, ben je hier nog mee bezig?

Nee, dit doet Alexander Cornelis alleen nu. Het werd voor mij wat moeilijk omdat Poldoore nog altijd mijn hoofdproject was. Moodprint was meer een nevenrpoject terwijl dit voor hem wel echt zijn prioriteit was. We vonden gewoon te weinig tijd om samen te zitten en onze agenda's lieten het niet toe om samen te gaan draaien. We zijn vriendschappelijk uit elkaar gegaan en ik kom hem nog regelmatig tegen hier in Leuven.

 

FUZZ – Nog een laatste vraagje, welke drie tracks luister je de laatste tijd zelf vaak?

  •  Frameworks  - The Movement
  • Lennyson - Like What
  • Math Time Joy - Atlantis

 

FUZZ - Bedankt voor de tips!