Interview: Stygian's River

Interview: Stygian's River

Stygian’s River, een concept dat onstond uit een passie voor Griekse mythologie en reeds uitgegroeid is tot een zeer sterk en doordacht evenement met een hechte community. Ze veroverden eerst Aalst en zijn nu opweg om hetzelfde te doen in Gent met hun volgende editie: Cerberus: The Hound Of Hades. 

Het evenement vindt plaats op 30 november in de kersverse club ZwartWit in Gent. Ze selecteerden de Ierse producer Tommy Holohan, Berliner Phase Fatale en verder nog een hoop Belgisch talent waaronder Phara, Parallel Circuit, ar:kore en Takkar & Ophion. We hadden een gesprek met oprichter Arno Demesmaeker over hun verhaal, hun visie op de scene en hun inspiraties. 

FUZZ - Hoe is Stygian’s River ontstaan?

Stygian’s River is voortgevloeid uit een kinderlijke passie van mij met name Griekse mythologie. De machtige landschappen die aan de verhalen gekoppeld waren, maakten het onvergetelijk. Daarnaast ben ik ook altijd gefascineerd geweest door de dood, het grote vraagteken na het leven waar niemand een antwoord op kan bieden. Waarom de rivier Styx? De rivier is de scheiding tussen boven- en onderwereld en symboliseert de transitie tussen leven en dood. Een zeer creatief gegeven om mee te spelen dus. Een kleine 7 jaar terug is dan de community Stygian’s River ontstaan op basis van gelijkgezinde muziekfanaten die elkaar regelmatig tegenkwamen in het nachtleven en muziek met elkaar wilden delen. Ongeveer 2 jaar geleden hebben we dan de stap gezet om een feest op poten te zetten met als startpunt: Aalst.

FUZZ - Jullie hebben Aalst eerst veroverd en zijn daarna overgestapt naar Gent. Denk je dat het concept meer omarmd zal worden in Gent?

Aalst was bizar. Er was duidelijk geen technoscene en evenementen op dergelijke schaal in techno waren nieuw. We werden er dan ook enorm goed omarmd. Ik denk dat we met de deur in huis gevallen zijn met de juiste ingrediënten. De juiste namen, een goed concept, de ideale venue en sterke marketing. Later konden we echter geen innovatieve mogelijkheden meer vinden om ons ding te doen en was het tijd om over te schakelen op iets anders. Daarnaast hebben we altijd de visie gehad heel Vlaanderen te laten proeven van ons concept. Dus vonden we dit het juiste moment om over te schakelen op Gent, een plaats waar ze naar verluidt ook iets kunstzinniger zijn en meer een scene aanwezig is.

FUZZ - Het evenement gaat door in (de kersverse) Club ZWARTWIT, vanwaar deze locatie?

Met alle grootse feesten die gaande zijn in Gent voelden wij ons geroepen een tegentrend te ontwikkelen. Daarom gaan we back to basics: raves met de juiste muzikale programmatie, zo weinig mogelijk licht en zo veel mogelijk sfeer. Gent is arm aan venues die aan onze criteria voldoen. Maar met ZwartWit was het onmiddellijk liefde. Het is een prachtige modulaire en kille zaal met een industriële touch en een top-notch geluidsinstallatie. Dus het potentieel is groot.

FUZZ - Op wat letten jullie bij het kiezen van nieuwe artiesten?

Het is heel vaak persoonlijke smaak die samenhangt met wat er leeft in en rond onze community. We richten ons op artiesten die “all about the music” zijn en het anders durven doen in hun selectie. Artiesten als Adam Beyer & Chris Liebing gaan die noden niet vervullen vrees ik aangezien we "music for the freaks" promoten. Maar we zoeken telkens naar een mengeling van nieuwe en vaste waarden, waaronder ook lokale artiesten die onze community nauw aan het hart liggen. Vandaar dat Phara & Parallel Circuit er voor de derde keer tussen zitten.

FUZZ - Je ziet dat jullie niet enkel focussen op sound, maar ook op visuals en design. Waarom is dit zo belangrijk voor jullie?

We hebben het concept initieel opgestart met het doel een streling voor zowel oor als oog te zijn. Sterk geluid is voor ons de basis op elke rave en daarnaast proberen we de bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden via storytelling. Dit kan niet beter dan door de juiste visuals eraan toe te voegen. We laten elke editie een visual pakket ontwerpen, telkens gebaseerd op het thema. Dit maakt dat de edities makkelijker te onderscheiden zijn en niet snel vergeten worden. Ik ben een freak op visueel vlak, dus dat speelt ook zeker mee.

 

FUZZ - Is er nog een locatie in België waar jullie een editie willen doen?

Momenteel zijn we op zoek naar de ideale kerker, kelder, burcht of kasteel. Een zaal die dus sterk inspeelt op de anciënniteit van het verhaal. Het probleem is dat deze uiteraard moet voldoen aan vele eisen zoals bereikbaarheid, parking, akoestiek en veiligheid. Als je dan onze criteria voor een zaal er nog bij neemt, wordt de zoektocht zeker niet makkelijker. 

FUZZ - De laatste, door welke andere concepten laten jullie zich inspireren?

Oef. Zeer moeilijke vraag. Horst is wel een visie die we beamen binnen het kunstzinnige, Voltage vinden we dan weer episch op muzikaal vlak, voor de mannen van Nacht en Nachtschade hebben we ook veel respect en Ohm zal ons ook altijd nauw aan het hart liggen. Maar eerlijk? We willen een event brengen op basis van een hedendaagse kijk op Griekse mythologie en willen dat ook brengen op onze eigen doordachte manier. Als we alle aspecten van Stygian’s River erbij nemen, is er niet echt een concept dat er volgens ons dicht tegen aanleunt.

Stygian’s River hun nieuwe editie belooft een heerlijke trip voor oor en oog te worden. Ook benieuwd naar hun debuut in Gent? Check deze link voor meer info en tickets.