Interview: Vandalen

Interview: Vandalen

Woensdagavond bezocht ik Casper Cox, de man achter Vandalen, in hartje Hasselt. De plaats waar hij Grafisch Ontwerp studeert en veel van zijn projecten uitvoert. We hadden het over het leven, de Belgische muziekscene én over het pad dat hij bewandelde als muziekliefhebber en dj.

FUZZ - Eerst en vooral, proficiat met het mooie zomerseizoen, hoe was Pukkelpop?

Zéér nice. Ik kreeg de boeking begin mei binnen en natuurlijk was ik super hyped. Ik belde m’n mama, vriendin en broer op. Ik had vooral de maanden ervoor wat stress. Dromen dat het ging stortregenen of de installatie extreem verouderd zou zijn. Maar op de dag zelf voelde het aan als een thuismatch. Het enige wat me kon storen was de reflectie van de zon op de CDJ’s (lacht). Maar in alle serieusheid: shout out naar de organisatie van Pukkelpop.

FUZZ - En wat staat er in de toekomst op de planning?

Goh, ongelofelijk veel. Volgende zondag komt er een track uit met zangeres Delia Accardo. Het is een nummer gemaakt met liefde. Normaal geef ik die term snel aan dingen “gemaakt met liefde”, maar in dit geval is het letterlijk zo. 

Daarnaast ben ik een “Vandalen & Friends” aan het klaarstomen bij Club Hart. Een clubinitiatief dat de donderdagnachten terug vult in het Forty Five gebouw. Hou 7 november alvast vrij (knipoogt).

FUZZ - Waarover gaat het nummer?

Het heet “Domenica”, wat zondag betekent in het Italiaans. Delia haar roots liggen daar en het past gewoon bij het nummer. Een half jaar geleden zijn we begonnen eraan. We hadden er onze tijd voor genomen omdat we een balans zochten tussen mijn club gerichte hiphop/baile en haar moody lounge vibe. Het mooie is dat het hand in hand evolueerde met onze relatie.

FUZZ - Met wie hebben jullie zoal samengewerkt?

We hebben het laten masteren door Jonas Thys aka Chaz van Chaz & Djalu. Hij doet dit ook voor hun eigen tracks, zo zijn we ook bij hem uitgekomen. Het artwork heb ik laten maken door een collega Grafisch Ontwerp (specifiek illustratie) Luca Tsouloulis. Ik ben heel trots op de artworks van Vandalen. Maar dit moest een combinatie van mij en Delia vertegenwoordigen.

FUZZ - Je concept Vandalen & Friends, wat moeten we daarvan verwachten?

De naam op zich zegt het al. Ik wil like-minded dj’s uit Limburg de kans geven om te draaien in een club. Club Hart. wil jongeren terugbrengen naar de bootstraat en daar sta ik voor 101 procent achter. 4 jaar geleden werkte ik als fotograaf op donderdagen in de Forty Five. Het is dus zelfs nostalgisch om het terug te zien komen.

FUZZ - Het is geweten dat Vandalen gekoppeld is aan een sterke look & feel, hoe staat dat in verband met je muziek?

Ik wil mezelf altijd vernieuwen met Vandalen. Altijd zoeken naar iets beters of iets nieuws. Dat houdt me scherp in wat ik doe, maar dat houdt me ook relevant. De uitdaging is dan om me erop af te stellen hoe ik mijn artwork maak of hoe mijn tapes/sets zullen klinken. De laatste tijd ben ik gefascineerd door breaks en grime in combinatie met hiphop. Dus de vraag in mijn hoofd is dan: “Hoe laat ik die invloeden meegroeien in mijn project?”.

FUZZ - Als je praat over vernieuwing, heb je dan tips voor beginnende urban dj’s?

Probeer de bigger picture te zien. De interessantste keuze die ik gemaakt heb, is om Vandalen niet te zien als een standaard dj-project. Vandalen is een merk waar ik mijn creatieve output in heb. Zowel muzikaal, grafisch als conceptueel.

FUZZ - Je bent dus een self made man?

Ja! (lacht) Ik heb een concentratiestoornis dus ik focus ofwel op alles ofwel op niks. Zeker als ik er interesse in toon, dan ga ik er voor de volle 100% voor.

FUZZ - Is er een venue/festival waar je graag wil staan?

Niet per se een venue of festival, maar ik zou dit jaar wat meer boekingen buiten Limburg willen hebben. Antwerpen of Brussel bijvoorbeeld. Of het voorprogramma van een (hiphop) artiest in de Ancienne Belgique of Botanique is ook altijd welkom.

FUZZ - Heb je een nummer dat op repeat staat deze week?

Gorgeous van Slowthai, sowieso! Zijn album Nothing Great About Britain is al even uit, maar ik kwam toevallig een paar dagen geleden terug op deze track. Ik zat op de trein van Gent naar Hasselt. Gorgeous speelde op de achtergrond terwijl de straatverlichting voorbijflitste. Right time, right place.

FUZZ - De urban, future beats scene lijkt nu pas echt door te breken in België. Denk aan Fire is Gold, Trillers, Hip Hub Hooray… Geloof je dat dit nog feller gaat gebeuren de komende jaren?

Ik kan moeilijk spreken voor heel België. Want wat Jef Willem (Eagl) bijvoorbeeld doet met Trillers voedt de hiphop scene en community absoluut. Maar in Limburg zou er meer cohesie mogen zijn. Ik had recent nog een brainstorm met iemand over wat de impact zou kunnen zijn van een alternatievere urban club. Je weet wel, iets waar al die concepten die hetzelfde willen (een hiphop community creëren), eens handen kunnen schudden. Ik denk dat dat de zaken interessant zou maken, zeker in Limburg.

 

Thanks voor de fijne babbel, Casper. Zijn debuut single "Domenica" komt 13 oktober uit op alle platformen. Zeker checken dus!