Klassiek Elektriek #11: Oaktree

Klassiek Elektriek #11: Oaktree

Eindelijk: talent van eigen bodem! We zijn weer helemaal terug met Klassiek Elektriek en deze week presenteren we u: Oaktree. Iets meer Elektriek dan Klassiek, maar van beiden markten thuis en daarom zeker niet minder goed.

Oaktree is het alias van de 28-jarige Antwerpenaar Adriaan de Roover. Na een opleiding trompet aan de lokale muziekacademie, raakte hij geboeid door techno die hij ontdekte in de lokale platenwinkel. Hij ontdekte hierdoor ook de kunst van het dj'en. Natuurlijk zijn er weinig efficiëntere manieren om nieuwe muziek te leren kennen en dat deed hij dan ook.

Op zijn 18de ging Adriaan elektronische muziek studeren in Tilburg en Hasselt. Daar leerde hij onder andere Avondlicht kennen, waarmee hij meermaals samenwerkte.

Oaktree's debuut kwam er in 2014 in de vorm van de Chapters EP op PIAS. Deze EP telt vijf tracks, waaronder ook de eerste samenwerking met AvondlichtI Still Feel. De EP staat vol met een combinatie van klassieke elementen met atypische techno.

De volgende release was een remix en zeker niet de minste: Oaktree remixte Oscar And The Wolfs hit Princess, de track waardoor Max Colombie immens populair werd in ons land.

Oaktree en Avondlicht werken wel erg graag samen, want in 2015 brachten ze samen de EP Amalgamation uit op het Nederlandse label Fog Mountain. Deze EP is zo goed als volledig elektronisch en voor de bijbehorende concertreeks liet Oaktree zijn band (of mini-orkest met onder andere viool, harp en klarinet) thuis. De twee heren tourden met enkel zichzelf achter twee laptops en een arsenaal synths en controllers.
Amalgamation staat vol met tegendraadse techno, met even tegendraadse ritmes.

Het meest recente werk van Oaktree is voorlopig zijn EP Dust. Hier neigt hij meer dan ooit tevoren naar de postklassieke muziek. Elektronica dient veel meer voor soundscapes dan voor beats en orkestrale instrumenten zijn alom aanwezig. Ook is er een samenwerking met de Nederlandse componist Pieter NootenEncounter. Deze track maakte de heren samen in Red Bulls studio in Amsterdam.

Voorlopig is Oaktree aan het werken aan zijn debuutalbum. De release hiervan is voorzien tegen het voorjaar van 2019.

Iedere week stellen we in Klassiek Elektriek een postklassieke componist aan je voor die niet vies is van een scheut elektronica. Onder andere Ryuichi Sakamoto, Hans Zimmer en Nils Frahm passeerde al aan de revue en volgende week stellen we je Dustin O'Halloran van A Winged Victory aan je voor. 
In deze playlist hoor je ook een overzicht van alle besproken artiesten.

Artiesten in dit artikel