Maak kennis met: The Crave Festival (3/06)

Maak kennis met: The Crave Festival (3/06)

Op zaterdag 3 juni vindt in Den Haag de tweede editie plaats van The Crave Festival. Voor de eerste keer zal alles doorgaan in het iconische Zuiderpark. Drie podia, met elk zijn eigen karakter. We hadden een geselluge babbel met mede-organisator Jarrell Drenthem Soesman.

Beide heren zijn ze lid van District25, een jonge en frisse organisatie die sinds 2014 het Haagse nachtleven mee vormgeeft en tevens de organisatie is van The Crave Festival

De volledige line-up van het festival is ondertussen al bekend: Karenn (live), Oscar Mulero, Daniel Avery, Tom Trago, Legowelt, Makam, James Ruskin, Mind Against en nog heel wat anderen. Maar deze oplijsting geeft je al een goed beeld van de ambities van deze jonge organisatie!

FUZZ - Hoe is The Crave Festival ooit begonnen?

JDS: Na een half jaar organiseren, talloze clubavonden verder en drie uitverkochte edities van The Crave wilden we ons eigen minifestival organiseren. Dit werd ‘The Crave Fest’. Deze eerste editie werd gehouden in en rondom cultuurpodium PIP Den Haag. Met zes verschillende area’s was het een wirwar van zalen, tenten en podia die opengingen en sloten. Het duurde dan ook van van vier uur in de middag tot zes in de nacht. Het was een combi van het beste wat een clubavond en een festival te bieden heeft.

The Crave Fest is in totaal twee keer georganiseerd. Hierna durfden we de stap aan en wilden we alles een stuk serieuzer aanpakken. In 2016 doopten we The Crave Fest om in The Crave Festival. Het festival telde drie podia, ieder met zijn eigen sfeer en karakter. We ontvingen toen artiesten als DVS1, Helena Hauff, Pariah en Levon Vincent. Een droom die werkelijkheid werd. 

JDS: Daarna zijn we natuurlijk nooit gestopt met dromen. The Crave Festival spreidt haar vleugels uit en verhuist dit jaar van locatie naar het grootste volkspark van Den Haag, namelijk het Zuiderpark. Een park met veel groen en water. We hebben met deze locatie een plek gevonden om de komende jaren stabiel door te groeien. 

FUZZ - Den Haag kennen we in België niet meteen als de elektronische heimat van Nederland. Of vergissen we ons?

JDS: Het klopt dat, naast Rewire en TodaysArt, in Den Haag nog geen dancefestivals zijn toegespitst op kwalitatieve elektronische muziek. Best vreemd want de Haagse geschiedenis binnen elektronische muziek gaat ver terug tot in de jaren ’80 en ’90. Nooit gehoord van de West Coast Sound of Holland?

FUZZ (onze redacteur is even op zoek naar zijn gebit). "Niet meteen", stamelt hij.

Artiesten als I-F, Legowelt, Intergalectic Gary, Unit Moebius en Rude66? Zij zijn van onschatbare invloed geweest voor de electro zoals we dat nu kennen. Best tof want het zijn allemaal gasten die hiervandaan komen.

FUZZ - Crap, inderdaad, I-F en Legowelt kennen we zeker wel. Maar nooit bij stilgestaan waar ze net vandaan komen in Nederland.

JDS: Grappig wel, want we merken net hetzelfde bij onze generatie, zij zijn er eveneens nauwelijks van op de hoogte. We hopen een stukje bewustzijn te creëren dat hopelijk uiteindelijk omslaat in trots. Deze sound krijgt namelijk een steeds prominentere plek in onze programmering. Dit jaar trekken we er zelfs een volledige stage voor uit! Naar mijn weten doet geen enkel ander festival in Nederland dit. 

FUZZ - Welke Nederlandse, Belgische of buitenlandse festivals hebben jullie als organisatie geïnspireerd voor The Crave Festival?

JDS: De Nederlandse festivalmarkt puilt steeds meer uit. Elk weekend is er keuze uit drie festivals. Toch vind ik dat er veel eenheidsworst tussen zit. Als je kijkt naar de line-ups die dit seizoen naar buiten zijn gebracht, zie je vaak dezelfde samenstelling van artiesten.

"Gelukkig zijn er ook festivals die wel hun eigen koers varen. Festivals die programmeren vanuit een visie en niet enkel artiesten boeken die de meeste bezoekers trekken. Ik heb het dan over festivals als Draaimolen, Strange Sounds From Beyond, Dekmantel en Drift."

Dit zijn stuk voor stuk festivals die we zelf graag bezoeken. Als we naar België kijken is dat ongetwijfeld Dour. Andere festivals die ons inspireren zijn Melt, Nachtdigital en Dimensions

FUZZ - Hoe hebben jullie de eerste editie beleefd vorig jaar?

JDS: De aanloop ernaartoe was erg spannend. Nog nooit eerder hadden we een festival als deze geproduceerd. Achter de schermen ging het er chaotisch aan toe, maar op de dag zelf viel alles op zijn plek. Dat is altijd mooi om te zien. De bezoekers zijn volop aan het genieten en de artiesten zijn op hun best. Zo'n dag vliegt voorbij, een soort van rush. Een natural high waar niets tegen op kan. Achteraf geven alle positieve reacties veel voldoening.

FUZZ - Wat hebben jullie van die eerste editie vorig jaar geleerd voor de tweede editie in 2017? Wat zal anders zijn of beter zijn?

JDS: Het grootste verschil is de locatie. Het festival zelf gaat dezelfde opzet hebben. We gaan voor intimiteit. Het publiek moet zo dicht mogelijk op de dj staan. Iedereen komt in een flow door de snelle feedback heen en weer. Dit gaat zorgen voor verrassing en een ongekende vibe. In totaal zijn er drie stages ieder met een eigen karakter, sfeer en geluid.

FUZZ - De line-up van deze editie ziet er al heel mooi uit. Wat was jullie opzet voor de line-up?

JDS: The Crave Festival wilt zich op landelijk niveau onderscheiden door puur te programmeren. Er wordt een weloverwogen balans gemaakt tussen publieksfavorieten, spraakmakende acts en Haags talent. Hiermee willen we inspelen op een niche van de elektronische muziek. Na veel wikken en wegen denken we de perfecte balans gevonden te hebben tussen wat wij en het publiek willen. Elke artiest staat er met een reden. Dit heeft geresulteerd in een unieke line-up die een goede weerspiegeling is van wat er in onze ogen regionaal, nationaal en internationaal speelt. 

Het liefst wil ik nu elke artiest van de line-up belichten, maar ik heb er een paar persoonlijke favorieten uitgekozen. Zo komt Call Super over vanuit Engeland, een artiest die alle kanten op kan gaan. Van atmospherishe techno tot een discoklapper, ik ben dan ook erg benieuwd wat hij gaat doen.

De absolute headliner is Karenn, de live-act van Blawan en Pariah. Zij sluiten de mainstage af. Ze treden in deze formatie komende zomer maar twee keer op in Nederland, bij Dekmantel en bij ons.

Daarnaast hebben we nog een primeur te pakken. Het befaamde collectief Unit Moebius treedt voor het eerst op in originele bezetting, bestaande uit Guy Tavares, Jan Duivenvoorden & Richard van den Bogaert. Ze zijn verantwoordelijk voor de eerste twee releases op het Haagse Bunker Records. Er hangt een soort van cultstatus om deze act heen, ze waren het Europese tegenantwoord op Underground Resistance. Ook kijk ik uit naar acts als Daniel Avery, Matrixxman en Mind Against

FUZZ - Waarom zijn jullie van locatie veranderd? Wat is de rol van de locatie (Zuiderpark, Den Haag) in jullie concept? 

JDS: Na deze eerste editie van The Crave Festival hunkerde we zelf ook naar meer. De locatie waar we zaten was uniek, maar had ook zijn nadelen zoals een beperkte capaciteit. Nu we eenmaal geproefd hadden van wat er allemaal mogelijk is, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Deze hebben we gevonden in het Zuiderpark. 

Het Zuiderpark is het grootste volkspark van Den Haag, midden in de stad. Het is een park met veel water en groen. De ideale festivallocatie, maar nog zelden gebruikt voor een dance-event. We kunnen hier uitgroeien tot het festival dat we altijd al voor ogen hadden. Dit hopen we de komende jaren waar te kunnen maken.

FUZZ - Hoeveel podia zullen er zijn en wie zijn jullie partners in crime daarvoor?

JDS: Er zijn in totaal drie podia. We vinden het belangrijk dat er ook plaats is voor lokaal talent. Daarom wordt elk podium geopend door residents. Dit zijn. Secunda, Van Anh, JEANS, twice upon a time en Primus Inter Pares. Op de Mainstage zal techno de klok slaan met artiesten als James Ruskin, Daniel Avery, Matrixxman, Oscar Mulero en Karenn LIVE.

Het tweede podium is het District25, dit is de naam van onze organisatie. Hier wordt een breed scala aan elektronische muziek geprogrammeerd. We gaan van wereldmuziek en vibes, naar house om uiteindelijk te eindigen met sferische techno door Mind Against. Andere artiesten die hier staan zijn Tom Trago, Makam, Call Super en Woody.

Het derde podium hadden we eerder al besproken. Hier doen we samen PIP en het label Creme Organization een ode aan de Westcoast Sound of Holland. Legowelt, DJ TLR, Unit Moebius, Lake Haze en Orgue Electronique zullen het podium betreden. 

FUZZ - Wat is het toekomstpad van The Crave Festival? Wat is het droomscenario?

JDS: We hopen om ooit uit te groeien tot een festival met internationale allure. Een festival dat voor een hele week Den Haag overneemt. Het festival dat al op woensdag begint met conferenties en een educatief programma gespitst op electronische muziek. Een unieke openingsshow. Twee dagen lang festivals. Tussen de avonden door afterparty’s door heel de stad. Om vervolgens te eindigen met meerdere strandfeesten op het strand van Scheveningen.

Dit klinkt als een verre toekomstdroom, maar we planten dit jaar al de eerste zaadjes. We beginnen namelijk op vrijdag met een openingsshow in poppodium Paard van Troje. Zaterdag is het festival in het Zuiderpark. Vervolgens de after in PIP en op zondag een closingparty in beachclub Indigo. In het weekend van 2, 3 en 4 juni staat de mooie stad achter de duinen dus volledig in het teken van elektronische muziek en we hopen dit nog velen jaren te kunnen doen!

FUZZ - Zijn er bepaalde Belgische artiesten die jullie graag eens willen boeken?

JDS: Voor onze 1 Year Anniversary deden we een Token-labelnight, we hadden toen ook labeleigenaar Kr!z over de vloer. Ongetwijfeld dat zij nog een keer terug moeten komen. Daarnaast hopen we Innershades, die ook op Creme Organization muziek uitbrengt, en Nosedrip een keer te verwelkomen.

De Belgische artiest die ons het meest inspireert is ongetwijfeld Peter van Hoesen, hij staat al voor lange tijd bovenaan ons wishlist. Waar we ook al enige tijd mee bezig zijn, is om samen met Renaat een R&S-showcase in Den Haag te cureren. We zijn beiden erg enthousiast dus dit is enkel nog een kwestie van tijd. 

FUZZ - Jarrell, bedankt voor jouw tijd en bedankt om ons wijzer te maken over het Haagse uitgaansleven. We wensen jullie het allerbeste met The Crave Festival!