Record Store Day 2015: onze elektronische gids

Record Store Day 2015: onze elektronische gids

Record Store Day is in zijn achtjarig bestaan uitgegroeid tot een begrip in de muziekbusiness. Wie er nu nog nooit van gehoord heeft, moet misschien even de brandweer bellen om die steen waaronder hij of zij leeft te verwijderen. Op 18 april vieren we alweer de indie platenwinkels, lang zullen ze leven, en helpen we met z’n allen de vinylverkoop een volle dag pieken. Maar dit jaar rijzen er uit verschillende hoeken vragen bij het opzet van RSD 2015. Is het niet de verkeerde kant aan het uitgaan? Zijn we het doel niet voorbijgeschoten? We verduidelijken even.

De grootste aanklacht bestaat erin dat RSD zijn doel voorbijschiet. Door de heropleving van de vinylverkoop – dat, eerlijk is eerlijk, voor een groot deel te danken is aan RSD – vliegen de major labels op het evenement als vliegen op een lijk. Reissues van klassieke platen volgen elkaar op en voor RSD worden alle registers opengetrokken. Het maakt dan niet meer uit of de plaat al dan niet passend is gemastered voor een vinyluitgave. De gevolgen zijn in realiteit behoorlijk nefast voor het indie-circuit.

Sommige fabrieken waar de platen geperst worden zitten nu al maanden op voorhand volgeboekt met RSD-platen. Platenwinkels als Music Mania in Gent zien door de bomen het bos niet meer om het aantal RSD-releases bij te houden. Entertainment Retailers Association (ERA), de organisatie achter het evenement, legt de deelnemende labels op om van hun bijdrages een oplage van minstens vijfhonderd stuks te voorzien, iets waar veel indie-labels op afknappen. 

Net omdat dit niet strookt met de onafhankelijke retailniche: geen twee winkels hebben een identieke stock, waarom zouden de oplages dan zo groot moeten zijn voor elke plaat?

Er gaan zelfs geruchten dat ERA onafhankelijke releases weigerde omdat ze niet high-profile genoeg waren. Maar hebben we echt die U2-plaat op vinyl nodig?

Deze en nog andere ergernissen zorgen ervoor dat RSD zijn geloofwaardigheid verliest bij de personen waar ze zich oorspronkelijk voor inzetten: het indie muziekcircuit. Maar aangezien het dit jaar nog steeds gewoon doorgaat, zetten we even de belangrijkste Belgische en internationale elektronische RSD-releases in een handig lijstje. 

Belgische Releases

Lefto - Dunkin Munchkin$

Een beattape van de gediplomeerde Studio Brussel-beatgoochelaar. Een selectie van eigen werk gemaakt tussen 2007 en 2014.

The Neon Judgement - Time Capsule (1980 - 2015)

Een soort van definitieve 'best of' van dit Belgisch new wave-project, en dat naar aanleiding van hun afscheid. Een recapitulatie van hun beste werken aangevuld met enkele exclusieve edits en covers van onder meer Led Zeppelin en T-Rex. 

Oaktree - Dwaallicht EP

Slechts vijvenzeventig stuks, dus geen officiële RSD-release, maar who gives a fuck? Een twee-track 10'' vinylplaat met twee outtakes van Oaktree's ambient soundscape die hij vorig jaar ineenknutselde voor de kunstinstallatie Dwaallicht A/V van Nacht Collectief

 

new music / release next week
Posted by oaktree on zondag 12 april 2015

VA - Versgeperst LP 

Een compilatie-LP vol met afgestudeerde muziekprojecten van de PXL-hogeschool in Hasselt. Werk van onder meer Warhola en Kilmanjaro. Deze wordt zaterdag bovendien gratis uitgedeeld in volgende onafhankelijke platenwinkels: Gigaswing, Bilbo, Music Mania, Vinyl Touch en Coffee & Vinyl. 

Internationale Releases

The 2 Bears - Bears In Space

Het duo The 2 Bears, bestaande uit Joe Goddard van Hot Chip en Raf Rundell, brengt een nieuwe plaat uit.

Amon Tobin - Dark Jovian EP

Amon Tobin brengt met Dark Jovian zijn eerste EP sinds 2011 uit.

Badbadnotgood & Ghostface Killah - Sour Soul

De virtuozen met jazzinvloeden van Badbadnotgood brachten onlangs een album uit met Ghostface Killah, dat tijdens RSD verkrijgbaar zal zijn op vinyl.

Banks - Banks

Ook het album van Banks, waar heel wat topproducers als Shlohmo en Sohn aan meewerkten, zal beschikbaar zijn op vinyl.

Busy P - Gypsy Life

Ook de labelbaas en bezieler van Ed Banger Records Busy P lost wat nieuwe muziek.

Cerrone - Super Disco Sound

De Franse discoheld Cerrone wordt naar aanleiding van RSD onder handen genomen door Dimitri From Paris en Alan Braxe

Jon Hopkins - I Remember (Nils Frahm remix)

Jon Hopkins coverde voor zijn Late Night Tales-sessie I Remember van Yeasayer. Nu volgt er ook een vinylrelease van Nils Frahm zijn herwerking. 

Kiasmos - Looped

Kiasmos, de samenwerking tussen Ólafur Arnalds & Janus Rasmussen, bracht vorig jaar een geniaal album uit. Nu krijgt het magistrale nummer Looped een eigen release.

Little Dragon - Pink Cloud

Ook Little Dragon brengt een nieuwe vinyl op de markt. Die zal naast het nummer Pink Cloud ook nog een remix van Tallmaen bevatten.

Luke Abbott - Music For A Flat Landscape

Ook de Britse topproducer Luke Abbott komt met een nieuwe plaat aandraven.

Machinedrum - Vapor City remixes

Naar aanleiding van RSD brengt Machinedrum een exclusieve EP op de markt waarvoor vier van zijn nummers worden herwerkt.

Metronomy - Boy Racers

De plaat zal naast het originele nummer ook een remix meekrijgen van de Noorse producer Prins Thomas.

Midland - Bring Joy (Youandewan Dub)

Het nummer Bring Joy wordt onder handen genomen door Youandewan in een elf minuten durende dub.

Modestep - Machine

De single Machine is voor Modestep bedoeld als voorproefje van het album London Road, dat er binnenkort aankomt.

The Spaceape ft. Kode9 and The Bug - Ghost Town / At War With Me

De te betreuren producer The Spaceape krijgt postuum nog een vinylrelease op Hyperdub Records.

Venetian Snares

De koningen der onregelmatige beats brengen maar liefst drie releases uit op RSD, waaronder een heruitgave van hun album Rossz Csillag Alatt Szülletet.

Wilkinson & TC - Hit The Floor

Ook de drum 'n' bass-wereld doet lustig mee aan RSD. Zo krijgt Hit The Floor, een collab tussen Wilkinson en TC, een release mee.

Hyperdub & Teklife present NEXTLIFE

Naast releases van The Spaceape brengt Hyperdub nog een nieuwe compilatie op de markt in samenwerking met Teklife.

Drum & Bass Arena 2015

Nog meer drum 'n' bass! Het platform Drum&Bass Arena, dat dit jaar zijn 18de verjaardag viert, bundelt de beste platen van het jaar in een vinylrelease.