Red Light Radio sluit de deuren in juni

Red Light Radio sluit de deuren in juni

Afgelopen weekend kondigde Red Light Radio, het befaamde online radiostation gevestigd in de Wallen in Amsterdam, zijn sluiting aan. In een statement op sociale media deelde het team mee dat het “altijd al op de hoogte was” dat de locatie op het Oudekerksplein tijdelijk was, maar dat de wereldwijde pandemie “het onvermijdelijke afscheid had versneld”.

Sinds de oprichting in 2010 door Orpheu de Jong (Orpheu The Wizard) en Hugo van Heijningen (ook bekend als vocalist van Stallion’s Stud, een project met producer Identified Patient) diende het radiostation als internationaal muziekplatform voor duizenden artiesten. Red Light Radio werd doorheen de jaren een immens succes dankzij de dagelijkse, consistent sterke output en de unieke locatie; tussen de prostituees naast het oudste gebouw van Amsterdam, de Oude Kerk.

Bijna 10 jaar lang was het hoofddoel van het station het verspreiden van kwalitatieve, underground muziek. Naast het uitzenden van shows van reeds gevestigde namen in de elektronische muziekscène, diende Red Light Radio ook als eerste platform voor tal van lokale DJ’s, die op hun beurt weer uitgroeiden tot ’s werelds meest gerespecteerde selectors. Kwaliteit en authenticiteit primeerden steeds boven faam.

Naast het helpen lanceren van tal van DJ-carrières heeft het station ook een onbetwistbare invloed gehad op tal van jongere online radio’s zoals LYL Radio in Lyon, Hör in Berlijn en onze eigen Kiosk Radio in het Warandepark van Brussel.

Niet alleen de sterke radio-uitzendingen, maar ook de feesten en concerten in samenwerking met (inter)nationale festivals, musea en andere culturele partners getuigen van de cultstatus van het radiostation. Zo organiseerden ze regelmatig programma’s op het Amsterdamse Lentekabinet, ADE, Strange Sounds From Beyond en Dekmantel Festival. Die laatste sloot Max Abysmal vorige zomer nog af in ongeëvenaarde stijl, met de rode gloed van de Red Light stage op onze blije gezichten.

Red Light Radio Stage @ Dekmantel Festival 2019

Ook elders op de wereld cureerde het RLR team line-ups, onder meer voor Far Out Left Festival (Mumbai, India), Present Perfect Festival (Sint-Petersburg, Rusland) en Atlas Electronic (Marrakesh, Marokko). In de 19de-eeuwse Sint-Gorikshallen van onze hoofdstad waren ze vorig jaar ook nog te gast tijdens Sound District van Listen! Festival, als deel van de daytime radio line-up.

Vanaf juli verhuist de thuisbasis, samen met gelijknamige platenwinkel Redlight Records, naar de RLR AMS Shop aan de Oudezijds Achterburgwal. De laatste shows vanuit de iconische studio zullen op zaterdag 27 juni uitgezonden worden.

Ongeduldig wachtend op die laatste uitzendingen, willen we graag enkele van onze favoriete sets uit de Red Light saga meedelen. In ware – ietwat chauvinistische – Fuzz-stijl voegen we hier een aantal niet te missen Belgische DJ sets bij.

 

 • Bossoyo (Max Abysmal & Daan DJ) @ RLR Stage Atlas Electronic Marrakesh (2018)
 • Lena Willikens @ RLR Stage Atlas Electronic Marrakesh (2018)
 • Tele Talks (Crevette Records) @ Red Light Radio Amsterdam (2019)
 • Nosedrip @ RLR stage Dekmantel (2018)
 • Victor De Roo & Alex Deforce @ Red Light Radio Amsterdam (2019)

   

 • Stellar Om Source @ Red Light Radio x Kiosk Radio – Listen! Festival Brussel (2019)

   

 • Lose It In the City @ Red Light Radio Amsterdam (2019)

   

 • JASSS @ Red Light Radio Amsterdam (2019)
 • Mika Oki @ Red Light Radio Amsterdam (2020)