Vision & Kompass Klub: de audiovisuele hemel

Vision & Kompass Klub: de audiovisuele hemel

Op 27 mei host Vision een audiovisuele showcase in Kompass Klub te Gent. Dit in samenwerking met het Duitse label/platform/netwerk Raster-Noton. 15 artiesten in totaal, waarvan het merendeel live zal spelen. Een unieke belevenis, en dat is niet overdreven. We spraken af met Christian Knaack, organiserend lid van de Duitse, A/V organisatie.

FUZZ - Vision is een nieuw en innovatief concept. Wat houdt het net in?

Christian: Klopt, het is vrij nieuw. Het event in Kompass Klub is zelfs het eerste met Vision. We leggen de focus op een live, audiovisuele ervaring. In de toekomst zullen we ook concerten en andere installaties hosten.

Voor ons evenement op 27 mei zal het een symbiose zijn van feest en audiovisuele ervaringen. Met de bedoeling om voor een blijvende, artistieke ervaring te zorgen, maar tegelijkertijd mogen we niet vergeten de mensen aan het dansen te krijgen.

FUZZ - Hoe is het allemaal begonnen voor Vision?

CK: Vision ontstond een tijdje geleden, niet op papier, maar in onze hoofden. We waren op zoek naar een format om onze obsessie voor audiovisuele liveshows in uit te drukken. Bovendien moeten onze installaties steeds zinvol zijn voor personen die komen om te feesten.

FUZZ - De invulling, inkleding, belichting en interieur van clubs evolueren snel. Hoe zien jullie de toekomst van live visuals in clubs?

CK: Het is normaal dat de clubs en de ruimtes daarbinnen blijven evolueren. Voor ons zijn clubs een hedendaags equivalent van wat de concertzalen decennia terug waren. Een DIY-ding dat gevormd wordt door de mensen die het runnen en de artiesten die eraan bijdragen.

In de afgelopen 20 jaar professionaliseerde de clubomgeving vrij snel. Op dit moment denken we na over manieren om hedendaagse kunst te integreren in een clubervaring. Ons doel is om de roots van live muziek en zijn visuele wederhelft over te brengen naar een context van een moderne clubervaring.

Als we het dan hebben over de toekomst van visuals in een clubcontext (en elke andere vorm), dan zijn we er zeker van dat bewuste en vooruitstrevende clubs de komende jaren interactieve, visuele installaties zullen uitproberen.

FUZZ - Naar welke audiovisuele shows kijken jullie op?

CK: Goh, dat is een moeilijke. Zelf ben ik een grote fan van Audioreact Lab, en hoe ze de verschillende visuals programmeren. Als ik meer aan de context van een event denk, dan kom ik meteen uit bij de nieuwe liveshow van Eric Prydz. Hij brengt daarin een structuur en een 'obstakel' samen met de audiovisuele live omgeving.

Daarnaast is er ook Diamond Version, duo bestaande uit Alva Noto & Byetone. Zij voegen een menselijk element toe aan de visuele show.

FUZZ - Vision is dat nu Duits, of toch Belgisch?

CK: Muzikaal gezien hebben we niet echt één thuis. We kwamen in contact met Kompass Klub en vonden het een unieke locatie voor ons idee. We denken dan ook dat onze passie kan helpen om een lokaal bewustzijn te ontwikkelen.

FUZZ - Oké, concreet, hoe gaat jullie avond in Kompass Klub er nu exact uitzien?

CK: Er zullen twee rooms zijn. De eerste room zal een crossover zijn van feest en showcase & A/V installatie. Dj's die zich daarover zullen ontfermen zijn Gieglings Sa Pa, en Magellan. Zij zullen de shift doorgeven aan live performers van Raster-Noton: Byetone en Kangding Ray.

Maar daar stopt het niet! Ook Kompass-artiesten LAYR en Massimo Mephisto, Oliver Alex, Klof van Seoul/Weimar, To Form and Function-artiest Siwei zullen van de partij zijn. Objekt sluit de nacht af met een vier uur durende set.

In de tweede room kiezen we bewust voor een lokaal, Belgisch perspectief. Koodoo van Moodfamily zal er openen, en daaropvolgend komen Yentl (Roots Of Minimal) en AMyn (live performance) langs.

Deze room krijgt internationale naam en faam op bezoek. Gieglings Lux en ://about-resident Resom zullen er dj-sets spelen. Die laatste zal trouwens de boel sluiten. Naast AMyn, zal ook de Duitser cmd q live spelen.

FUZZ - Dat klink alvast heel veelbelovend! Veel namen van het label Raster-Noton, wat is jullie band met hen?

CK: Het is een van onze favoriete labels. Ze hebben dan ook een grote impact op ons doen en laten.

 FUZZ - Bedankt voor de uitleg Christian. Veel geluk met de allereerste Vision (FB-event) op 27 mei in Kompass Klub!