Interview: Datsik

Door Adriaandr |
Geplaatst op 30/07/2012

Op de avond dat Troy Beetles, dubstepfans kennen hem als Datsik,  op het Dour festival speelde kregen wij de kans om kort met hem samen te zitten voor een interview. Datsik heeft met nummers als Swagga en Firepower anthems buiten proportie op zijn naam staan, bracht dit jaar zijn eerste album uit op Dim Mak en is druk in de weer mijn zijn eigen, pas opgerichte, label Firepower Records. Reden genoeg voor een gesprek met de Canadees die op tour door Europa was.

FUZZ - Hey Troy! Je bent op dit moment bezig aan een Europese tour. Hoe is het al geweest? 

T: Cool! We hebben al shows gedaan in steden als Budapest, Parijs, Wenen en Rome. Nu zijn we hier in België en hierna volgen Londen en Helsinki nog. 

FUZZ - En iets van de steden kunnen zien?

T: In Rome hadden we een dag vrij, dat was fijn. We hadden een paar hele toffe Italianen ontmoet die ons de stad lieten zien. We deden het echt deftig en zijn alle must-sees wel afgegaan, zoals het Colosseum enzo. Echt een fantastische plaats!

FUZZ - Elf optredens op tien dagen. Hoe overleef je dat?

T: Je slaapt vooral op het vliegtuig en gaat mee met de flow. Het grootste obstakel als je zoveel reist is volgens mij je eigen mentale instelling. Ik reis rond met mijn manager en fotograaf en iedereen is constant bezig met elkaar te fucken en uit te dagen. Dat maakt het echt plezant voor mij! (Lacht)

Ook al ben ik aan het werken en optreden, het voelt ook echt als vakantie omdat ik hier met vrienden aan het rondreizen ben en omdat we al deze indrukwekkende plaatsen te zien krijgen. Het is dus echt zoals je het zelf ziet of maakt.

FUZZ - Je treedt pas over een paar uur op. Wat zijn de plannen nog voor vanavond?

T: We gaan zo meteen naar Foreign Beggars kijken en Friction wil ik ook zien, hij speelt voor mij. Delta Heavy uiteraard ook, zij gaan mee op mijn Firepower Tour komende herfst.

FUZZ - Veel mensen houden zich vast aan de "oude Datsik". Je sound is over de jaren heen best veranderd.

T: Ja. "Maak nog eens wat zoals vroeger!", hoor ik vaak. Het album dat ik dit jaar op Dim Mak uitbracht was meer old school en een tribute aan al die mensen. Het laat horen dat ik dat ook nog steeds kan, maar nu wil vooruit. Steeds hetzelfde doen vind ik saai. Ik amuseer mij op dit moment met alle soorten tempo's en muzikalere dingen.

"Maak nog eens wat zoals vroeger!", hoor ik vaak.

FUZZ - En hoe gaat dat?

T: Het is heel leuk! Ik doe meer hiphop, zo'n 100 bpm, Koan Sound-achtige dingen. Een heel ander tempo, maar het brengt me ook terug naar waar het voor mij begon, hiphop dus. Ik ben ook meer drumstep en electro aan het maken. Moombahton, zo rond 110 bpm, is ook heel tof om te maken en houdt de dansvloer aan de gang! 

FUZZ - Tussen alle stijlen en tempo's door, maak je voornamelijk erg ruige muziek. Nooit geprobeerd om meer downtempo dingen te maken, die niet op de dansvloer kunnen?

T: Zeker, maar met de weinige tijd die ik thuis heb, is het moeilijk om in mijn studio te gaan zitten en iets anders te doen dan een track te maken om de dansvloer mee te vernietigen.

Als ik veel vrije tijd had zou ik meer zachte luistermuziek schrijven maar omdat dat niet het geval is maak ik liever iets dat ik in het weekend kan draaien! Die mentaliteit zal ooit wel veranderen, maar zo zie ik het op dit moment.

FUZZ - Met welk nummer kan je best de Datsik-sound omschrijven?

T: Hmm, ik denk Invaders. Het klink robotachtig en donker, maar nog steeds funky. Gizmo zou ook wel een goeie zijn. 

Excision & Datsik - Invaders by Datsik

FUZZ - Er zwerven op het internet nog een aantal oude nummers van jou rond. Een nummer als Apples krijgt dagelijks nog honderden views maar de producties klinken nu stukken beter. Wat denk je daarover?

T: Eerst en vooral bedankt, ik ben blij dat je vindt dat het beter klinkt, want ik ben het daar volledig mee eens. Maar als ik speel probeer ik toch ook altijd een paar nummers als Apples of Jenova Project te laten passeren voor de mensen die nog steeds naar die tracks luisteren. Niet altijd zo gemakkelijk, want het technische niveau van dingen die ik drie jaar geleden maakte en recente producties is zo verschillend, de oude nummers hebben veel minder punch. 

FUZZ - Welke nummers zijn de hoogtepunten in jouw sets op deze tour?

T: Mijn eigen nieuwe producties doen het heel goed en ik draai bijvoorbeeld ook veel van The Frim. Hij maakt pure dancefloor destroyers! Mijn set bestaat eigenlijk voornamelijk uit al het materiaal dat op mijn label, Firepower Records, zal uitkomen. 

FUZZ - Over het label, hoe gaat het daarmee?

T: Alle tracks die ik uitbreng op het label draai ik zelf, die kwaliteitscontrole moet er zijn. Het moet dus écht goed zijn. Ik wil niet nog meer muziek op de markt brengen die eigenlijk niet uitgebracht moet worden. Ik ben in staat de schijnwerper op jonge producers die vette muziek te richten en daar doe ik het voor. Goede muziek moet erkend worden en dat kan ik voor hen doen.

FUZZ - Je bracht een album uit op Dim Mak, ga je bij hen blijven uitbrengen of doe je dat nu op je eigen label?

T: Weet je, ik ben dol op de Dim Mak crew en Steve Aoki is een hele goede vriend maar nu ligt de focus op mijn eigen label en probeer ik daarmee vooruit te geraken. Met Firepower Records wil ik mijn eigen leger creëren. Alles wat ik nu nog maak zal oftewel op mijn label, Rottun of Owsla uitkomen. We zijn goede vrienden met Sonny (Moore, alias Skrillex red.) en hebben een goede connectie met zijn label. Ik wil het dus 'binnen de familie' houden.

FUZZ - Ken je Eptic? Hij remixte een track van jou.

T: Ja, ja! 8-Bit Superhero!

FUZZ - Hij is van België.

T: Ah echt? Komt hij vanavond?

FUZZ - Geen idee, hij speelt niet op het festival.

T: Ah oké. Hij is cool, ik houd echt van zijn muziek! Hij maakt echt goede dingen. 

FUZZ - Ken je nog andere Belgische producers?

T: Hmm, even nadenken. Geen idee, maar zover ik België ken is het bangelijk. Het is altijd super als ik hier kom. Altijd goede reacties bij het publiek en ze kennen hun muziek. 

FUZZ - Hopelijk is dat vanavond ook het geval! Veel plezier.

T: Komt goed, ik heb er zin in!

Van Datsik kwam onlangs nog een nieuwe remix uit. Deze maal nam hij Kick Out The Epic Motherf**ker van Dada Life onder handen.