Interview: Shlohmo

Door Adriaandr |
Geplaatst op 10/08/2012

Op vrijdag 13 augustus speelde Shlohmo een van de sterkste sets die we zagen op de afgelopen editie van het Dour Festival. De beatjesmaker uit Los Angeles stond die avond geprogrammeerd in de Balzaal tussen toppers als Sun Glitters, Ikonika, Pinch, Mount Kimbie en James Blake - wie een beetje thuis is in het genre had dus een line-up om zijn vingers bij af te likken. Na zijn uitzinnige set hadden we een kort gesprek met Shlohmo, naast het podium Henry Laufer

FUZZ - Dag Henry, hoe vond je het?

H: Super!

FUZZ - Ben je eerder al in België geweest?

H: Nee, nooit! Dit is mijn eerste optreden hier. Ik zal wel niet veel van kunnen zien jammer genoeg, morgen vertrekken we richting Portugal. 

FUZZ - Hoe bevalt het je hier in Europa?

H: Europa is fucking amazing. In februari ben ik hier ook geweest. Ik heb toen veel in clubs gespeeld en Europa wel wat leren kennen. In de clubs en café's voel je de steden, met festivals is dat niet echt het geval maar het is wel waanzinnig! In Amerika speel ik helemaal niet op festivals zoals deze en hier sta ik plots in een tent voor vierduizend man! (lacht)

FUZZ - Is er een groot verschil tussen de sets die je in clubs of op festivals speelt?

H: Een beetje gek maar ik speel hier eigenlijk bijna exact dezelfde set zoals ik die in een club zou doen. Ik wil ook dezelfde soort vibe en energie als in clubs. Het is leuk om vreemde dingen te spelen maar dan moet de setting daarvoor geschikt zijn.

FUZZ - En dat is hier niet het geval?

H: Nee, niet echt! Trouwens, ik houd er ook gewoon van om hype shit te spelen! Ik ben al deejayend opgegroeid en zie de mensen graag bewegen. Het is heerlijk om controle te hebben over een publiek en op hen in te spelen. Als ze willen dansen ga ik daar dus graag in mee. Het is een festival! Als ik op een festival ben wil ik ook feesten en plezier maken! 

Burial - Shell Of Light (Shlohmo Remix)

FUZZ - Maar je bent ook gekend voor meer downtempo dingen.

H: Ja zeker, veel dingen die ik maak zijn downtempo maar die dingen hebben thuis hun plaats. Als ik een album maak zit ik thuis, alleen. Ik maak dan dingen die ik binnen die omgeving, in die situatie, zelf zou willen horen. Maar ik luister ook naar allemaal andere dingen: rapmuziek, housemuziek, juke ... Het maakt niet uit! Ik ben dol op elektronische dansmuziek en het is dus niet vreemd voor mij om op een festival zo'n dingen te spelen. Veel mensen die enkel mijn album kennen zijn in de war als ze mij live komen checken: "Waarom speelde Places niet? Waarom niets van Bad Vibes?". Maar kan je jezelf voorstellen dat ik zo'n dingen zou spelen? Dat zou fucking vreemd zijn. 

FUZZ - Mja.

H: Het zou niet persé slecht of fout zijn maar als mensen betalen om mij te zien spelen ben ik hen iets verschuldigd, dus ik wil het grootste deel van de mensen tevreden maken. En ik wil bovendien zelf ook dansen en een feestje bouwen!

FUZZ - Haha, daar ben je in geslaagd!

H: Hehe, danku!

FUZZ - Je speelde vorige week in Amsterdam, Parijs en Roskilde. Mooie herinneringen aan over gehouden? 

H: Zeker en vast! Het was te gek. Ik denk dat ik nooit voor zoveel mensen als hier op Dour gespeeld heb, maar de energie die in Amsterdam (op het Pitch Festival red.) hing was echt ongelofelijk. Op het Roskilde Festival was het ook dikke fun. Hier vond ik het eigenlijk wat moeilijk. Ik ben het niet gewoon om zo ver van het publiek te staan. 

FUZZ - Ja, er is een grote afstand tussen de artiest en het publiek.

H: Ja, er zat zes fucking meter tussen mij en de eerste persoon ofzo! Maar geen probleem, ik begrijp dat ze zo'n dingen moeten doen als organisatie om de boel te laten draaien, maar dan is het moeilijker om de energie te voelen. Hoewel... Als er zo'n gigantische zaal vol mensen voor je staat is het moeilijk om de energie niét te voelen!

FUZZ - Mount Kimbie speelde na jou, heb je hun set gezien?

H: Ja hoor, het zijn goede vrienden van mij. Ik speelde op hun tweede show die ze in Amerika deden, twee jaar geleden in Los Angeles. Sindsdien hebben we contact gehouden. 

FUZZ - Voel je jezelf verwant met de dingen die zij maken?

H: Ik bedoel, shit, dat zou een groot compliment zijn! Ik ben sowieso geïnspireerd door wat ze doen. Door hun muziek heb ik mijn mening en visie over minimalisme veranderd. Of ik echt verwant ben aan hen weet ik niet, maar ik weet wel dat ik vaak naar hun muziek luister! Dat hoor je misschien wel. 

FUZZ - Ga je nog wat andere groepen checken vanavond?

H: Ja, als ik ergens een programmatie kan vinden wel! Ik weet dat James Blake speelt en Teengirl Fantasy iets later. Die wil ik allebei zien. Wie speelt er nog? Ik weet het zelfs niet.

FUZZ - Eens kijken! (we pakken de line-up er even bij)

H: Oh, Lone wil ik wel zien. Araabmuzik ook, die kwamen we al tegen in het hotel! Dinosaur Jr. zou sick geweest zijn! Ik speelde op dezelfde tijd zie ik. Hoe idioot dat mensen naar mij kwamen kijken in plaats van Dinosaur Jr.!

FUZZ - Haha!

H: Dit festival en Pitch hebben echt coolste line-ups ooit!

FUZZ - We hebben inderdaad niet te klagen. Veel plezier nog vanavond!

H: Komt in orde! Bedankt!