Interview: Nobody Beats The Drum

Door Simon Loncke |
Geplaatst op 21/08/2012

Enkele dagen voor hun shows op Pukkelpop en Lowlands, waren de mannen van Nobody Beats The Drum te gast in Dadizele voor een optreden. Het Nederlandse trio is nog maar net terug van een tournee doorheen de Verenigde Staten en Canada en bracht onlangs nog een nieuwe EP uit, The Natural Thing genaamd. De groep, die live electro brengt met bijhorende visuals, bestaat uit 2 dj/producers, Sjam Sjamsoedin en Jori Collignon, die worden bijgestaan op het podium door Rogier van der Zwaag (visuals). Verder reist hun manager, maar vooral goeie vriend, Cedric Muyres ook overal mee. Nadat de overvriendelijke Nederlanders de koelkast met Belgische streekbieren met fonkelende ogen hadden ontdekt, maakten ze wat tijd vrij voor een interview.

FUZZ - Dag mannen, bedankt om wat tijd vrij te maken voor ons! Maar eerst en vooral, hoe komen jullie hier in godsnaam in zo’n klein dorpje terecht voor een live show?

Rogier: (lacht) Heel goeie vraag, dat vragen we onszelf ook al de hele avond af!
Jori: Wel ja, we logeren al enkele dagen in België en aangezien we overmorgen op Pukkelpop optreden, was het wel tof om nog een ander optreden hier mee te pikken. Meestal kunnen deze kleinere optredens ook echt de max zijn. Het is natuurlijk tof als je duizenden mensen ziet wild gaan op je muziek tijdens festivals, zo stonden we in Canada, voor een goeie 15 000 man te spelen. Maar bij kleine optredens kan je zelf ook een heel intieme sfeer creëren en heb je meer voeling met het publiek, wat ook veel voldoening oplevert.
Rogier: En de optredens hier in Belgie zijn altijd wel leuk om te doen. Zo stonden we vorig jaar op Laundry Day en hebben we ook eens opgetreden met Paul Chambers, beiden heel toffe feestjes.

FUZZ - Overmorgen mogen jullie Dance Hall op Pukkelpop openen. Wat verwachten jullie er zelf van?

Jori: Ja, ik kijk er toch zelf ontzettend hard naar uit. Het toffe is dat Pukkelpop altijd tijdens hetzelfde weekend valt als Lowlands in Nederland. Deze twee festivals delen onze band op in twee kampen. Zo is Cedric een grote fan van Pukkelpop, terwijl Sjam al maanden uitkijkt naar Lowlands.
Rogier: Zo hard zelfs dat hij een speciale track voor Lowlands gemaakt heeft!

Nobody Beats The Drum - L.O.W.L.A.N.D.S

Sjam: Ja inderdaad, ik verlang ernaar om op het podium te staan van Lowlands, wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik met tegenzin naar Pukkelpop ga, integendeel!
Jori: Het toffe is dat we dit jaar nu voor het eerste beide festivals kunnen bezoeken en eindelijk kunnen beoordelen welk festival er nu het meest uitspringt.

FUZZ - Zal het een vreemd gevoel geven om Dance Hall van Pukkelpop te openen, na de ramp van vorig jaar?

Jori: Natuurlijk sta je daar bij stil, het was echt vreselijk om die beelden te zien. Het zal vanzelfsprekend een vreemd gevoel geven om op een plek te spelen waar vorig jaar zoveel gewonden en zelfs doden te betreuren vielen. Langs de andere kant vind ik het echter enorm sterk van de organisatie dat ze dit zo goed opgepakt hebben en niet bij de pakken bleven zitten. Zo’n rampen kunnen altijd gebeuren en zijn niet te voorkomen, maar ik vind het sterk dat het festival er dit jaar weer staat. Zo blijkt nog maar eens dat niet alles in het leven te voorspellen valt en dat er plots doemscenario’s kunnen opduiken vanuit het niets.

FUZZ - Zijn er nog andere groepen op Pukkelpop of Lowlands die jullie zelf zeker willen zien, of hebben jullie niet veel tijd om andere acts te bekijken?

Sjam: Ik wil vooral C2C op Lowlands gaan bekijken (C2C staat ook op de laatste dag van Pukkelpop, red.). Dat zijn vier Franse turntablists die al enkele keren wereldkampioen werden op de DMC World DJ Championships in de categorie ‘teams’. Aangezien ik vroeger zelf vaak scratchte, wil ik deze jongens zeer graag aan het werk zien.
Jori: Snoop Dogg speelt ook op Pukkelpop zeker? Die wil ik zeker gaan bekijken want dat moet echt wel de moeite waard zijn! Verder vind ik Björk ook een zeer interessante artieste en ik ben vooral benieuwd naar haar show. Het is altijd spannend om te zien wat zij live zal brengen omdat ze altijd met heel ambiteuze projecten op het podium staat.

FUZZ - Jullie zijn zelf net terug van een tournee in de VS en Canada. Leuke ervaring?

Jori: Ik heb er maar één woord voor: het was KRANKZINNIG! We hebben zo’n 20 000 km afgelegd, allemaal samen in een busje. We speelden 25 shows en iedere dag zie je nieuwe staten en nieuwe steden, iedere dag ontmoet je nieuwe mensen. Het was heel indrukwekkend en vooral ook fijn om voor een ander publiek te staan, want uiteindelijk is de Benelux maar een relatief kleine afzetmarkt voor onze muziek.

FUZZ - Merken jullie een groot verschil tussen het Amerikaanse en het Europese publiek?

Jori: Ja, toch wel een groter verschil dan ik verwachtte vooraf. Om te beginnen heb je in de States overal in het publiek hula hoops en kan je niet naast al de glowsticks kijken. Er waren ook veel festivals waar we speelden, die midden in de natuur lagen. Het publiek liep er wat bij als hippies en zag eruit alsof ze iedere dag naar reggae of jazz luisterden, volledig in vrede met de natuur.
Sjam: En toen waren wij daar om die vrede te verstoren! (lacht)
Jori: Inderdaad, zo leek het wel. Het was alsof de dance muziek daar nog in haar kinderschoenen staat. In onze contreien is de elektronische muziek al lang ingeburgerd, terwijl daar in sommige staten deze muziek nu pas begint op te komen waardoor alles ‘frisser’ klinkt. Het was tof omdat wij zo konden meeliften op die golf van vernieuwing.

FUZZ - Zoals jullie zelf al zeiden, jullie hebben in totaal 20 000 km afgelegd. Hoe houden jullie jezelf dan bezig tijdens de trip, zonder dat de verveling toeslaat?

Jori: Je moet je natuurlijk ergens mee bezighouden onderweg en tijdens zo’n trips hadden we wel vaak nood aan pauzes en tussenstops. Daarom hadden we op voorhand de meest idiote road side attractions opgezocht! Ieder dorpje heeft werkelijk wel ‘iets’ om mee uit te pakken, iets dat ergens wel ‘het grootste ter wereld’ is of iets waarin ze uitblinken. Dit gaat van kleinste kerk van Canada, tot grootste benen ter wereld of zelfs gigantische neon-cactussen. Soms was het 2 à 3 dagen rijden naar de volgende show. Het grote voordeel was dat we altijd internet hadden in de bus, dus iedereen kon zich steeds wel wat bezighouden met zijn laptop. Gewoon wat op Facebook chatten met het thuisfront, wat werk doen of zelfs wat aan nieuwe tracks werken. En natuurlijk was het tofste attribuut toch wel de Playstation in de bus, zo is Rogier ondertussen onverslaanbaar geworden in Mortal Combat

.      

FUZZ - Jullie maken dus ook tracks ‘on the road’? Gaat dit vlot of toch liever een gewone studio?

Jori: Ja, het gaat wel om te producen in de bus, maar toch moet alles nog afgemixt worden in een gewone studio. Het is vooral handig om wat ideetjes op te doen en ze meteen op te slaan. Want als je plots een ingeving krijgt, ben je het misschien alweer vergeten tegen dat je in een echte studio bent. We hadden ook eens een weekje vrij in de VS, waarop we dan zelf een eigen studiootje gecreëerd hebben met enkele synthesizers. Het was vooral tof om toch productief te blijven, we wouden absoluut niet zitten nietsnutten tijdens die 3 maanden.

FUZZ - Wat vonden jullie zelf de tofste ervaring in de VS?

Jori: Goh, er is eigenlijk zoveel gebeurd tijdens die trip. Een van de grappigste verhalen vind ik nog steeds het verhaal van Rogier en zijn dildo.
Rogier: Oh nee, daar gaan we...
Jori: Haha, Rogier had dus plots een gigantische dildo gevonden midden op een festivalterrein. De volgende morgen heeft hij daar dan mee een ontbijttentje overvallen, terwijl Sjam en ikzelf de overval mee ensceneerden en op de grond lagen, al roepend: “Geef hem het ontbijt! Geef die gangster zijn ontbijt!”. Zoals je wel kan vermoeden is die avond dan verder nog op een heel prettige manier wat uit de hand gelopen. (Sjam krijgt spontaan de slappe lach.)
Rogier: Daar gaat mijn reputatie bij onze zuiderburen...

Sjam: Cedric, had jij niet eens een hangmat verkocht, of hoe ging dat verhaal weer?
Cedric: Wel ja, ik was in een hangmat gaan liggen, maar blijkbaar hoorde die hangmat bij een verkoopkraampje waarvan de eigenaar nergens te bespeuren was. Toen er enkele mensen passeerden die de hangmat wouden kopen, hebben wij ons dan maar als de verkopers voorgedaan en de hangmat verkocht, wat tot de nodige hilariteit leidde.
Sjam: Haha, waarschijnlijk voor veel te weinig geld, maar de eigenaar was toch nergens te vinden.
Jori: Het was ook heel vet om te mogen spelen in LA in de club van Steve Aoki op zijn Dim Mak Tuesdays. De volgende morgen zijn we dan ook zijn kantoor gaan bezoeken, een unieke ervaring!

(Hierna gaan Sjam en Rogier even weg om de technische puntjes van hun optreden te overlopen met de geluidstechnici. Na een korte discussie over wat nu het beste Belgische bier is, zet Jori het interview verder).

 

FUZZ - Als je bijna 3 maand weg bent van thuis, zijn er dan bepaalde dingen die je mist op tour?

Jori: Je mist vooral vaste grond onder je voeten, iedere dag ziet er compleet anders uit. Dat was hetgeen ik soms wel miste, zo was de tourbus eigenlijk onze enige houvast tijdens de trip. Langs de andere kant is dit best wel spannend: je kon ’s morgens nooit weten wat de dag zou brengen, alles was zo onvoorspelbaar! Verder heb ik niet echt iets gemist, maar ja, dat ligt voor mij waarschijnlijk ook een stuk gemakkelijker dan voor de anderen, aangezien ik de enige ben van de groep zonder vriendin. 

FUZZ - Jullie programma voor de komende weken ziet er ook zeer goed gevuld uit. Zijn er naast Lowlands en Pukkelpop nog andere optredens waar jullie naar uitkijken?

 

Jori: Wel, om eerlijk te zijn, ik weet het niet zo goed. De komende weken zijn zodanig druk bezet dat ik zelf niet eens weet waar we allemaal precies optreden. Zo spelen we volgende week weer drie shows, maar zelf weet ik eigenlijk niet waar. Op Lowlands spelen we trouwens een speciale show, ‘333’ genaamd, aangezien we dan met 3 grote ledschermen op het podium staan. Zo kunnen de visuals nog meer tot hun recht komen. Verder gaan we in september opnieuw naar Amerika voor een heel korte tour met enkele optredens. Wat voor ons ook een heel erg belangrijke show wordt, is ons optreden op ADE, een Nederlands dancefestival. Het zal de eerste keer zijn dat we weer in Amsterdam optreden met onze nieuwe show. Een echte thuismatch dus voor ons.

FUZZ - Onlangs brachten jullie ook The Natural Thing EP uit. Met een bijhorende, originele videoclip met katten.

Jori: Inderdaad, we vonden het eens uitdagend iets anders te doen voor onze clip dan een gewone cliché videoclip. Het hilarische is ook dat er ondertussen een ander filmpje is opgedoken op Youtube van een kat die de videoclip aandachtig bekijkt, grappig om te zien! 

FUZZ - Nederland begint steeds nadrukkelijker zijn stempel te drukken op de internationale dancescene met heel veel jonge producers die het over de hele wereld maken. Kijk maar naar Afrojack, Nicky Romero, R3hab, … Is dit te merken in het buitenland, ook al draaien en producen deze dj’s een meer commercieel genre dan jullie?

Jori: Ja, dat is zeker te merken, vooral in Amerika. Als ze daar horen dat we uit Nederland afkomstig zijn, kunnen ze daar meteen enkele Nederlandse dj’s opnoemen. Aan de andere kant vind ik het vooral tof dat wij iets compleet anders brengen dan die dj’s. Zo hebben we op onze tour toch wel af en toe het stereotype van de Nederlandse commerciële dj wat kunnen doorbreken. Zelf kan ik echter niet luisteren naar die commerciëlere electro. Ik hoor het echt niet graag en vind het wat ‘platgedraaid’. Maar natuurlijk heb ik wel heel veel respect voor die producers. Het is gewoon absoluut mijn smaak niet, maar over smaak valt niet te twisten. Tegelijkertijd moet je die jongens wel credits geven voor wat ze voor elkaar hebben weten te brengen. Zo kan je van Tiësto zeggen en denken wat je wil, maar hij is wel de man die dj’s vanuit kleine clubs tot in grote stadions wist te krijgen, wat vroeger bijna ondenkbaar was. Ik vind het vooral tof dat wij iets anders brengen en volledig ons eigen ding kunnen doen.

FUZZ - Jullie zijn bedankt om eventjes wat tijd voor ons vrij te maken. Veel succes met het optreden straks en met de shows op Pukkelpop en Lowlands!

Sjam: Bedankt en doe de groeten aan al onze Belgische fans!

FUZZ - Bij deze is dit ook gebeurd.

FUZZ - Het optreden van Nobody Beats The Drum op Lowlands was allesinds om duimen en vingers van af te likken, zo getuigen de onderstaande live videobeelden!