Electro vindt nieuwe technoadem op Modfest (17/01)

Afgelopen weekend werden we uitgenodigd op het cutting edge elektronicacircus Modfest. Dit jaar brachten ze een line-up gevuld met namen die de elektronische scene vroeger deden daveren. Headliners van deze editie waren het legendarische duo Digitalism, de Russische electronicakoning Proxy, het Haagse livewonder Legowelt en dé revelatie van 2014: Clouds

Het festival vierde in 2000 zijn eerste editie en blijft tot op de dag van vandaag één van de hoogtepunten van het jaar op de feestagenda van velen. Namen als SCNTSTEtienne De CrécyStephan BodzinJenna GZombie Nation en Monica Elektronica prijkten al op hun affiche. Maar evengoed Belgische talenten passeerden er de revue. Zo stonden The MagicianAKSRave Our Souls en Kiani & His Legion al achter de decks in de Hasseltse club.

Maar editie 2015 dus. De Maasmechelse platenridder The Last Gentleman trapte de avond op gang in de Main Hall, waar Surfing Leons een uurtje later kwam opdraven. Hij bracht een leuke mix tussen electro en house, en kreeg de zaal meteen aan het dansen. De Waalse deejay is het brein achter de line-up van Dour en is de organisator van de alombekende Forma.T-feestjes.

Na een uurtje zwoegen gaf hij de platen door aan dé pioniers van electro: Digitalism. Dat ze er zin in hadden was niet te ontkennen: het Duitste duo vulde hun set met de meest vooruitstrevende electro- en houseplaten. Ook nieuw nummer Second Chance bonkte door de boxen.

Vervolgens werd het kiezen tussen Proxy en Legowelt. We stonden al voor makkelijkere opgaven. Legowelt had wel een streeptje voor: hij stelde z'n nieuwe album The Occult Orientated Crime live voor. Legowelt it was dus. We werden getrakteerd op een machtige liveset die nog lang in ons geheugen zal nazinderen, iets wat hij eerder al presteerde op Film Fest Gent vorig jaar. Geef hem een deejaydeck en wat synthesizers en hij maakt er een feest van. Het geluid van de jaren '90 en Detroits Underground Resistance heeft hij tot nu weten aanhouden.

Daarna nog snel een half uurtje meepikken van de Russiche electroheld Proxy, de man die het vreemdste interview uit ons bestaan afleverde. Het was vooral op Tiga's Turbo Recordings dat hij hoge toppen scheerde met nummers als Raven en Dancin' In The Dark, twee nummers die ook op Modfest de hele zaal aan het springen kregen. Mooi om te zien hoe zo'n relatief oude nummers nog zoveel handjes in de lucht kregen. We zien het Regi niet snel nadoen. Ook nieuw werk ontbrak niet. Zo was er Whores, met gekke videoclip, en de preview van z'n nieuw werk op Mau5trap.

Tot slot: de nieuwe enfants terribles van de Britse technoscene, de nieuwe wonderkids van de industriële techno. Simpelweg: Clouds. De feestjes die ze in België deden, zijn net niet meer op één hand te tellen. In 2011 mochten ze voor de eerste keer hun koffers richting ons land pakken, maar ondertussen stonden ze al achter de decks in de grootste clubs en festivals van Europa. Op Modfest lieten ze weer het beste van zichzelf zien en losten ze kleppers als Radical Cutting Methods en Chained To A Dead Camel, alsook tracks vanop hun ijzersterke EP Tannhauser Acid Works II vorig jaar. Onze avond was geslaagd! 

Foto's: © Bob Gysen

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel