XOBE15 - Dag 1: Een perfecte start voor het weekend

Een mooie neergaande zon en duizenden feestvierders, dat was het decor voor onze vrijdagavond. Dit weekend wordt in Houthalen-Helchteren de vijfde verjaardag van het dancefestival Extrema Outdoor Belgium gevierd. Headliners op vrijdagavond waren Perc en housekoning Jamie Jones, die hier bij de eerste editie ook al aanwezig was. Kijk even mee terug!

XO Belgium blaast vijf kaarsjes uit in 2015. Hieronder zie je Ugur Yurt en Marcel Mingers, de Nederlandse oprichter van Extrema Outdoor in 1996, de verjaardagstaart aansnijden.

Foto: Max Kneevels

Onder een stralende zon zakten we af naar de Forty Five stage. Manuel opende daar de keet waarna respectievelijk Gewelt en Ugur Yurt het roer overnamen. Geen uitschieters hier, gewoon een degelijk set. Toen kwam Goldfox achter de draaitafels staan en dan weten we dat we altijd iets speciaals mogen verwachten. Onze eigenste David Guetta zette de boel op stelten en toverde de ene na de andere plaat uit zijn mouwen. Zeker toen hij Gary Becks Before The Crash opgooide, leek de wei niet meer te houden. Voor de thuisblijvers, zijn set kan je hieronder beluisteren! 

Daarna was het kiezen. Gaan we voor harde, rauwe techno à la Perc? Of krijgen de housetunes van Jamie Jones toch onze voorkeur? Een beetje van beide dan maar, want kiezen is sowieso verliezen. Beginnen deden we dus met een uurtje Jamie Jones. Deze Hot Creations-protégé staat als sinds de begineditie op de Houthalense affiche en kwam ook voor deze vijfde verjaardag het beste van zichzelf geven. De Bloody Louis-stage wist even niet meer waar het stond. Dit was house van de bovenste plank. 

Volledig opgewarmd voor de beats van Perc zakten we weer af naar de Forty Five-stage. En ook hier levert hij een memorabele set af die met luid gejuich wordt ontvangen. Het eerste half uur misten we, en we hoorden al rondom ons dat dat we ons moesten schamen. Perc had de spreekwoordelijke tent al kort en klein gemaakt met techno die soms wat meer aanleunde bij het de hardere, schranzende varianten van het genre. Het publiek slikt het als zoete koek en gaat compleet los op de harde beats. De ideale afsluiter voor de openingsdag van het festival!

Naast muzikale en creatieve hoogtepunten zou het festival ook met de Toilet Xperience uitpakken. "Maar de luxetoiletten overleefden het transport niet en de vergunning was niet in orde", luidde het. Het werden dus de ouderwetse toiletten. Alle begrip natuurlijk, het moment dat een festival volledig vlekkeloos verloopt vanuit organisationeel oogpunt moet nog uitgevonden worden.

Ook dit jaar stevent Extrema Outdoor Belgium weer af op een topeditie met zijn 45.000 verwachte bezoekers, wat ook meteen een nieuw record is. De campingtickets verkochten als zoete broodjes, maar ook van de weekendtickets bleven er niet zo heel veel meer over. Wij zijn vooral benieuwd naar wat ze ons vandaag zullen brengen. En hopen dat de weergoden ons even goed gezind zijn. 

Foto bovenaan: © Kim Nijs Photography