Sónar Festival 2015: onze 10 aanraders

Binnenkort wordt Barcelona weer omgetoverd tot dé feestlocatie bij uitstek, het weer belooft al veel goeds! Op 18, 19 en 20 juni strekt Sónar zijn Spaanse vleugels weer uit en voorziet het ons van een heerlijke portie elektronische muziek. Er staan heel wat bekende kleppers op de affiche, maar wij vinden dat je het net iets verder moet zoeken dan de standaardnamen. Daarom stelden wij een lijstje samen met dé 10 artiesten die je moét gezien hebben. Geen makkelijke opgave als je weet dat er meer dan 180 artiesten op de affiche genoteerd staan. 

1. Randomer

Deze producer met Brits paspoort is met zijn aparte sound inmiddels veelbesproken in het Verenigd Koninkrijk en heeft de laatste jaren aardig naam gemaakt bij liefhebbers van techno. Verwacht: weinig romantiek, veel analoog geweld en denderende grooves. Randomer is in het kielzog van mannen als Blawan en Pariah doorgebroken en bracht recent vooral werk uit op Untolds Hemlock Recordings. Zeker checken! 

Randomer - Bring

2. TEED

Oftewel Totally Enormous Extinct Dinosaurs. Hij maakte zijn debuut in 2009 op Joe Goddards label Greco-Roman, waar ook de jongens van Disclosure op debuteerden. We zagen hem in 2013 op Pukkelpop aan het werk en zijn benieuwd hoe hij verder geëvolueerd is. Zijn stijl valt best te omschrijven als house doorspekt met exotische invloeden: Afrikaans bezwerend gezang, gedrum op bongo's en futuristische toetertjes. De commentaren die we online lezen over zijn dj- en livesets zijn lovend, tijd om dat nog eens van dichtbij mee te maken. 

Totally Enormous Extinct Dinosaurs - FABRICLIVE Promo Mix

3. Henrik Schwarz

Een legende op het gebied van elektronische livemuziek. Iemand die continu de grenzen tussen analoge en digitale muziek aftast. Hij combineert jazz, klassiek en house alsof het niets is en zijn album Instruments dat in april van dit jaar uitkwam, werd door de criticasters omschreven als absolute wereldtop. Wie nieuwsgierig is naar nieuwe, opzienbarende combinaties van elektronische en akoestische muziek, kan simpelweg niet om zijn optredens heen.

Henrik Schwarz - Leave My Head Alone Brain (Mix 2)

4. Scuba

Hoog bezoek uit Berlijn deze keer, al is Scuba van origine een Brit. Scuba is het pseudoniem van Paul Rose die eveneens de drijvende kracht is achter het succesvolle label Hotflush. Daarnaast maakte hij de afgelopen maanden nog furore met zijn nieuwe album Claustrophobia met topnummers als Television, PCP en Black On Black. Wij hopen vooral dat we op Sónar een weerspiegeling van dit album geserveerd krijgen. 

Scuba - PCP

5. DJ Tennis 

Het grote brein achter het label Life & Death waar Recondite kind aan huis is en zijn 'Trouw'e vriend Job Jobse met de plak zwaait. Hij heeft een tourschema waar Rafael Nadal jaloers op zou zijn en heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot een gevestigde naam in het elektronische circuit .Dit jaar kan je hem onder meer aan het werk zien op Dour en Love Family Park. Van soepele psychedelica uit de jaren '60 via soulful house naar electro-pop en terug naar indie, waarbij de groove altijd in de buurt is.

Dj Tennis - Mix for Sonar 2015

6. Xosar & Torn Hawk 

Deze Amerikaanse dame maakt momenteel vooral Berlijn onveilig. Ze is verliefd op hardware, Kaos-pads en Korg Electribes, en haar releases op L.I.E.S. en het Amsterdamse Rush Hour blinken nog steeds uit. Tijdens Sónar krijgt ze gezelschap van Torn Hawk, visual mapping-expert én producer. Samen vormen ze het duo Body Tools. Verwacht je vooral aan een mengelmoes van techno, house en hier en daar wat acid met visuals zoals je ze nog nooit beleefde. 

BODY TOOLS RADIO #1

7. Voices From The Lake

Na hun passage op SXSW vorig jaar, staan ze voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Beide heren zijn afkomstig van Italië en zijn beladen met een organische stijl van hypnosemuziek, dichtgetimmerd met invloeden uit ambient en trance. Slim zweven is het credo bij deze jongens. Bereid je voor op een verhaal dat je meeneemt langs ambient gedreven techno, weidse vierkwarts -en percussiegedreven hypnosemelodieën. 

BEST ALBUM 2012 (Resident Advisor) - Voices from the Lake

8. Jamie xx

Hij maakt de laatste jaren evenveel furore als Urbanus op Pinkpop. Jamie xx is dé hype van het moment. Hij is een perfectionist pur sang en aast op een romantische en zachtaardige benadering van dancemuziek. Hij staat dit najaar wel nog in de Ancienne Belgique in Brussel om zijn solo-album In Colour te vieren, maar dat was helaas té snel uitverkocht. Het ideale moment dus om hem tijdens Sónar aan het werk te zien. 

[Turkana X Archives] All Under One Roof Raving - Jamie XX

9. Dubfire: live HYBRID

Dubfire brengt tijdens Sónar zijn HYBRID liveshow, die vorig jaar op ADE het levenslicht zag. We krijgen niet vaak de kans om deze Mijnheer - mét hoofdletter M - aan het werk te zien, dus deze laten we zeker niet liggen. Stiekem hopen wij dat hij die remix van Radio Slave's Grindhouse nog eens oplegt. En die kans lijkt ons er wel in te zitten, aangezien die remix vorig jaar ook in zijn Hybrid-set op Bónusz Festival verweven was. Verwacht een denderende technotrein die constant op het punt van ontsporen staat!

Radio Slave Feat. Danton Eeprom - Grindhouse (Dubfire Terror Planet Remix)

10. Autechre

Autechre is naar eigen zeggen flink door electro en hip hop beïnvloed, ook techno is hen niet vreemd. Maar met elke release werd hun muziek complexer en abstracter. We maken de oren al warm voor een wervelwind van genres en tegen elkaar indruisende beats. We zijn enorm benieuwd naar de manier waarop het Engelse tweetal zal laten zien dat ze ondanks een lange staat van verdienste nog steeds uniek en vernieuwend zijn binnen de elektronische muziekindustrie.

Autechre's Flutter on 33rpm