Onze muzikale suggesties voor Dour Festival 2015

Je hoeft er geen uren aan een stuk voor aan te schuiven in een virtuele wachtrij, je leert er je nieuwe favoriete artiesten kennen, je voelt je welkom tussen de eensgezinde feestmeute en je slaapt minder dan acht uur van de honderdtwintig dat je er aanwezig bent. Waarover hebben we het? Juist ja, DOUREUHHHHH!

De line-up is weer om van te watertanden. Uit die mengelmoes van artiesten lichten wij voor jou de niet te missen elektronische acts eruit. En dan hebben we over de overige tweehonderd-en-nog-iets acts nog niet eens gesproken.

  • WOENSDAG

Voor woensdag hebben we eigenlijk maar één advies: ga gewoon alles zien. Je hebt nog vijf dagen de tijd om op de camping al die dingen te doen waarvan je ouders zo trots zouden zijn. Enkel The Last Arena is geopend en tussen elk optreden is er genoeg ruimte om je alcoholgehalte terug op peil te brengen. Dus kom niet pas rond middernacht uit je luie tent om te dansen op 2manydj’s – die ook op Pukkelpop de eer krijgen om de preparty te verzorgen – maar hang vanaf 18u00 aan de toog van de Speciale Bierentent en je zal het eerste optreden wel horen beginnen.

Om het toch nog over de orde van de dag te hebben: SBTRKT, SBTRKT en nog eens SBTRKT! De getalenteerde Brit brengt plaat na plaat uit en werkt samen met heel wat interessante namen uit de muziekwereld. Sampha en Jessie Ware zijn meermaals met hem in zee gegaan en dat zorgde telkens voor vuurwerk. De gemaskerde man zal u om meer doen smeken.

Op de openingsavond van Dour staat ook wat Belgisch talent. Het Brusselse rapcollectief La Smala, Arabisch voor ‘familie’, is al bezig sinds 2007 maar lijkt de laatste jaren nu echt door te breken. Geen stereotiepe rap over money, pussy and fame, maar eerlijke Franse lyriek over de dingen des levens.

  • DONDERDAG

Tussen twaalf en vier ’s nachts zal je ons in de Boombox bij Cashmere Cat, Snakehips en Kaytranada vinden. De drie producers stellen nooit teleur met hun future bass en elektronische hip hop. Het Noorse enfant terrible Cashmere Cat zal het publiek helemaal warm maken voor zijn UK-based collega’s. Dat wordt een trappy avondje!

Onder het motto ‘het moet niet altijd techno zijn’, stellen wij u voor aan CLAUDE, het nieuwe project van Fulgeance en Darius Broobecker. Downtempo housemuziek met een oldschool touch die spontaan doet denken aan de Franse âge d’or. De undergroundproducers komen even bovengronds om hun muziek voor te stellen in Le Labo.

CLAUDE - Whoop

Verder is de collab tussen Modeselektor en Siriusmo:Siriusmodeselektor’ – spitsvondig zijn ze wel – een absolute must. Wanneer Boys Noize Records en 50Weapons de handen in elkaar slaan, willen wij daar natuurlijk bij zijn. Bovendien heeft de liveshow van Modeselektor ons nog nooit teleurgesteld, onder welke naam dan ook.

  • VRIJDAG

Op vrijdag komt al het goede weer in drievoud. George FitzGerald, Dixon en Julio Bashmore zullen La Petite Maison Dans La Prairie onveilig maken. Kiezen is verliezen, dus blijf tussen 23u30 en 04u00 lekker hier. House, techno en alles wat ertussen zweeft zal door deze drie aangeraakt worden. De grootste meneer, Dixon, die samen met Âme medeoprichter is van het gigantische label Innervisions, zal de avond genadeloos afsluiten.

Het veelbelovende, Belgische duo Raw District opent op vrijdag de Red Bull Elektropedia Balzaal, en wij zijn heel benieuwd. Eerder al heeft het duo verschillende producties uitgebracht onder Vernon & DaCosta, maar nu gooien ze het over een andere boeg in hun nieuwste project. Raw District brengt de diepere en rauwere housemuziek waarin organische elementen de hoofdmoot zijn. Als je al rond de middag katervrij uit je tent kan rollen, ga dan zeker eens een kijkje nemen.

  • ZATERDAG

In The Last Arena zien we zonder twijfel de beste Belgische live-act van het moment: Goose (sorry Soulwax, maar we wachten nog steeds op dat nieuwe album en liveshow die jullie ons al jaren beloven).

Toen we op Pukkelpop 2013 verloren liepen bracht het lot ons bij het Zweedse collectief Kate Boy. Scandinavische electro-pop van het hoogste niveau, en dát wil wat zeggen. Een liveshow om u tegen te zeggen, neem het van ons aan. Afspraak 18u00 Dance Hall.

Soms ontdek je van die artiesten en dan denk je, waarom in hemelsnaam kennen niet meer mensen deze prachtartiest? Fatima is er zeker zo eentje. De London-based Zweedse zangeres heeft een hemelse stem en ze groovet als geen ander. Bovendien zijn heel wat nummers van haar geproducet door Floating Points, die we ook al in de Boombox tegenkomen. Zaterdag zal Fatima op Dour vergezeld worden door de muzikanten van The Eglo Band. Denk: neo-soul met jazzy accenten. Wij kunnen alvast niet wachten om haar live te mogen aanschouwen.

  • ZONDAG

We kijken enorm uit naar de liveshow van Simian Mobile Disco. James Ford en Jas Shaw kapen hun publiek meestal al na drie noten richting Euforia, waar het analoog muziekspektakel niet moet onderdoen voor de geweldige lichtshow. We weten alvast dat ze hun show graag – of – openen met Sleep Deprivation – of – afsluiten. Wat zijn ze deze keer van plan?

Op zondag is het ook weer feest in deejay-land. Het is heel moeilijk kiezen uit de resem grote namen, maar als we dan toch moeten, gaan we voor Marcel Dettmann. Een gevestigde waarde in de technowereld en een meer dan perfecte afsluiter van Dour. Van twee tot half vier ’s nachts kan je je allerlaatste energie uit je lijf dansen op de duistere en staalharde techno van de Berliner.

Marcel Dettmann - BBC Radio 1 Essential Mix (2014)

GUTS, zegt die naam jou iets? Zo niet, dan moet je zondag in de Boombox zijn want deze Franse wonderboy 3000 verschijnt eindelijk vanuit zijn teruggetrokken bestaan. Samen met zijn live-band zal hij het werk brengen van zijn laatste album Hip Hop After All wat vooral de noemers trip-hop, chill-out en lounge aanraakt. Wij zijn alvast betoverd door Come Closer.

Je programma samenstellen is altijd een beetje kiezen of delen natuurlijk. De volledige line-up kan je alleszins op hun website bekijken en ook tickets zijn nog beschikbaar via de website.

Artikel van Robin De La Ruelle en Sander Bral