Antwerpse feestvarkens slaan handen in elkaar voor Fun Box (11/07)

Als je Magiq, Sonntag, Pompers Kollektiv, Aftrwhat, Opium én Klank Music in een doosje stopt, wat krijg je dan? Juist ja, Fun Box ! In deze hittegolvende zomer schieten de zomerbars als paddenstoelen uit de grond en naast de open-air events kan je ook niet meer kijken. Maar wat we afgelopen zaterdag in een godvergeten bos aan het Noordkasteel in Antwerpen zagen, was toch iets uniek. Maak kennis met de Antwerpse feestvarkens van dienst.

  • Magiq

“We baten de Spiegeltent al acht jaar uit. Het idee is heel simpel: wij voorzien de infrastructuur, en de inrichter zorgt samen met ons voor de inhoud. Dat gaat van zware house- en techno feestjes tot explosieve live-optredens, rustige concerten, dansinitiaties en ga zo maar door. Kortom, iedereen is welkom in de Spiegeltent. Onze filosofie is om jonge feestconcepten te stimuleren en helpen groot worden.”

- Thomas Wijnen van Magiq

De line-up was opgedeeld in twee delen, overdag in het zonnetje vooral house en ’s nachts binnenin de Spiegeltent vooral techno. De afvaardiging van Magiq verscheen enkel in het zonnetje met Fabian Battistella, die als derde act van de dag wat meer poeder in het vat stak met stevigere house. Wanneer Anouk de Vos ten tonele verscheen kregen we een back-to-back set met industriële techno in ons gezicht geblazen. Een beetje vroeg voor Sam Paganini? Bijlange niet.

  • Sonntag

“Wij zijn eigenlijk de drijvende kracht achter Fun Box. Vorig jaar was onze eerste editie al. We zijn toen vertrokken vanuit het idee om met de Antwerpse partycrews sámen iets te organiseren, in plaats van elkaar te beconcurreren. Afgelopen winter zijn we met al de crews op skireis geweest onder de noemer Snow Box, waarbij elke organisatie telkens een dag de après-ski mocht hosten. Volgende winter komt er een vervolg, daar mag je op rekenen!”

- Matthias van Sonntag

Ook Sonntag leverde slechts één deejay af voor de hele dag. Die Clique, de opener van het nachtprogramma, verwende ons met alweer het stevigere huiswerk. En aanslaan dat dat deed, het publiek had er duidelijk nog zin in. Als illustratie nog eens zijn set van op Thé Dansant.

Die Clique live @ Thé Dansant

  • Pompers Kollektiv

“We vinden het geweldig om samen te werken met de andere organisaties. Zo krijgen we een goed beeld van waar zij precies mee bezig en leren we van elkaar. Anderzijds is er ook een risico aan verbonden. Als er bijvoorbeeld dingen mislopen of het event is gewoon niet zo goed, dan kan je organisatie imagoschade oplopen zonder dat ze er zelf aan kan doen.”

- Zeger De Loose van Pompers Kollektiv

Mike’d, die als tweede act in het zonnetje door Pompers geselecteerd werd, ging verder op het elan de zomer. Summerhouse waarvan we vooral de sample van Stevie Wonder in Qubiko’s Alive onthouden hebben.

Nog voor Pompers zagen we Dennlav de nacht afsluiten. Coole techno, dat wel. Maar misschien iets te veel op de opbouw gebaseerd en niet op zotte feestplaten, wat we eigenlijk wel nodig hadden om het feestje op een goede manier af te sluiten.

  • Aftrwhat

“Neen, we geven niet enkel afterparties, zoals sommige mensen wel eens denken. We zijn ooit heel klein begonnen en ondertussen zijn we uitgegroeid tot een geloofwaardig feestconcept. We proberen elke maand een evenement te organiseren met binnenkort de kers op de taart: het AFTRSUN FESTIVAL op 7 en 8 augustus. Vandaag was trouwens onze promostunt waarin mijn buurman en headliner van het festival, Praga Khan, heeft opgetreden vanuit een luchtballon. Echt zot!”

- Roeland Gybels van Aftrwhat

Toen Aftrwhat aan hun eerste set begon was de sfeer eigenlijk nog ver te zoeken. Dat lag niet aan de kwaliteit van de muziek maar aan de opkomst die lang op zich liet wachten. We vermoeden dat iedereen nog ergens in de zon lag te bakken op dat moment. Luytenant & Kagge & Bowen hebben dat opgelost door te openen met commerciële summerhouse. Vonden we die platen goed? Neen. Bracht het sfeer in de keet? Zeker en vast! Bovendien bleef de sfeer ook hangen nadat Luytenant en de zijnen terug het technospoor op reden en de dansvloer in brand zette met platen zoals Len Faki’s Wide Open remix.

Ook de tweede act van Aftr kon ons bekoren. Een opzwepende liveset van Dimster & Tiggeri die ons nog lang zal bijblijven. Aftrwhat scoorde zeer hoog bij ons als het op muziek aankwam.

  • Opium

“Ons concept blijft steeds hetzelfde. Een avond die begint met een rustige opbouw en eindigt met een ongelofelijke climax. Onze afgevaardigde deejays van vandaag, Vage Bond en Troesj, zijn dat zeker ook van plan. Met Opium zelf keren we na een geslaagde verjaardagseditie op 2 oktober terug naar Piaf. Meer daarover binnenkort!”

- Tim Meiresone van Opium

Opium pakte uit met Vage Bond, die we ook al kennen van Superdiesel. In het begin nog goed zomerhousen, om dan ook wel naar het stevigere werk terug te grijpen zoals Audion’s geweldige Mouth To Mouth.

Audion - Mouth To Mouth

Ook toen het donker werd, was de sfeer nog geweldig onder de bomen van het Noordkasteel. Het was een goede zet van de organisatie om Troesj, die normaal gezien de Spiegeltent opende, toch buiten te laten spelen. Zijn start was wel wat aarzelend, maar hij heeft dat ruimschoots goedgemaakt met een knallend einde op basis van Wehbba en consorten.

  • Klank Music

“We zijn nog maar net begonnen met Klank Music. In januari hadden we onze eerste succesvolle editie in Piaf met Ugur Yurt en op onze tweede editie pakten we uit met Sabb. Vandaag is ons derde event en binnenkort hosten we de volgende editie van Superdiesel. Op 26 september trekken we naar Trix voor ons eerste echt grote evenement waar we Super Flu ontvangen. Ons feestconcept is nog jong, maar als deejays zitten we al jaren in de business. Jullie zullen nog van ons horen!”

- Tom Lauwers van Klank Music

Omdat de mannen achter Klank niet goed konden kiezen welke resident ze in de zon wouden en welke tussen de spiegels, hebben ze maar gewoon een dubbel back-to-back setje afgeleverd. Als absolute opener van het feest toverden Alexandro Tachyani en Notoir al snel een glimlach op ons gezicht via funky houseplaatjes met salsa-invloeden en tribale drums.

Ook ’s avonds, ongeveer op het piekuur, waren we fan van de Klank-boys. Toen we de geweldig intro van Nils Frahms Peter hoorden opkomen waren de stemmen unaniem. Beste set van de avond: Alexandro Tachyani & Notoir.

  • Fun Box

Jawel, wij zijn fan. Laat de volgende editie maar komen! Enkele werkpunten voor dan zijn misschien een betere geluidsinstallatie in de openlucht, die in de Spiegeltent was pico bello, en een beter eetaanbod. Want net toen de feestbeesten honger kregen, waren de hamburgers nog niet geleverd en de lokale frituur opent niet in het weekend, ‘hoe-zegt-u?’ Achja, pizza bestellen dan maar.

Benieuwd wat de Antwerpse feestvarkens nog voor jullie in petto hebben? Klikken maar!