Howling bekoort live in Trix (13/10)

Ze maakten deze zomer al een passage op Pukkelpop en wisten daar heel wat zieltjes te winnen. De Trix Club zat stampvol voor de eerste doortocht van het project dat RY X en Frank Wiedemann samen op poten zette. Howling zoekt het uur van de nacht op waar folk, house en techno ongestoord kunnen verbroederen. 

RY X kennen we van zijn solo-werk en zijn band The Acid. In zijn thuisland Australië werd hij meermaals bekroond tijdens de Dolphin Awards, RY ontving een award in de categorieën Best Pop Song en Best New Artist. Frank Wiedemann is de helft van het populaire house-duo Âme. Samen met Dixon richte hij ook Innervisions op. Het platenlabel geldt als één van de meest invloedrijke binnen de hedendaagse house-scene. 

Het voorprogramma van Howling werd verzorgd door rastalent van eigen bodem. Avondlicht slaagde er in om het publiek op een sublieme manier op te warmen. Eerder deze maand verscheen zijn EP Blossom op Unit Delta Plus, een geniaal debuut dat duidelijk maakt met wat voor een talent we te maken hebben. Op het podium werd Matthias Dziwak vergezeld door een drummer, wat resulteerde in een energieke maar toch intieme live show. Wij zijn er alvast zeker van dat Avondlicht heel wat fans verworven heeft in Trix. Tot volgend jaar op Pukkelpop? 

Wanneer na een kwartiertje vertraging de hoofdact van de avond zijn opwachting maakt, is het publiek laaiend enthousiast. RY en Frank laten er geen gras over groeien en nemen het publiek met opener Forest direct mee op een avontuur. De mannen zijn duidelijk goed op elkaar ingespeeld en beleven op geen enkel punt een zwakker moment. Via Shortline en X Machina belanden we bij het fenomenale Stole The Night, alvast één van de vele hoogtepunten van onze Howling-experience

Veel nummers worden in een meer dansbaar jasje gestoken, iets wat Frank Wiedemann wel vaker doet. Samen met zijn collega Kristian Beyer remixte hij als Âme al twee maal één van zijn eigen nummers. Wanneer het publiek nog maar net het geniale Signs verteerd heeft, besluiten de heren om een tandje bij te steken.

Wat volgt is een perfect uitgevoerde vocal cover van Smells Like Teen Spirit (jawel die monsterhit van Nirvana). Telkens de basdrum opnieuw zijn intrede maakt, gaan de handjes in heel de Trix Club de lucht in. Een aanvaardbare cover maken van een über-klassieker is niet iedereen gegeven maar Howling doet dat verdomd goed! 

Eindigen doet de band zoals verwacht met (hoe kan het ook anders) de titeltrack Howling. Een intense uitvoering die ons meer deed denken aan de Âme remix dan de album-versie, een keuze die we voor een live show alleen maar kunnen aanmoedigen. Hier en daar zien we verliefde koppeltjes even de wereld rondom hun volledig vergeten en op een telepathische manier onderling beslissen dat Howling hun openingsdans zal worden. Het einde voelt aan als wakker worden uit een zoete droom, kunnen we niet gewoon nog eens van vooraf opnieuw beginnen?  

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel