Sonar Sounds met Flako en Vuurwerk (31/10)

De mensen van Cactus Muziekcentrum verrichten goed werk. Terwijl de wereld buiten alweer overstag ging voor een niet nader te noemen geïmporteerd Amerikaans gedoe, werd die onzin binnen de muren van de Magdalenazaal vakkundig geweerd met een avondprogrammatie vol hartverwarmende elektronische muziek.

Het beloofde een interessante avond te worden met Yellowstraps, Le Motel, Flako en Vuurwerk. Lekker veel Belgisch talent, en één vreemde eend in de bijt. De kop eraf dan maar met YellowStraps en Le Motel. Laatste keer dat we ze aan het werk zagen op Pukkelpop leken ze zelf wat onwennig over het feit dat ze op een van de grootste festivals van België geboekt stonden. Zelfs al stonden ze er op het kleinste podium met het kleinste aantal toeschouwers. Hun dromerige muziek kwam in deze setting maar amper tot zijn recht. Dat euvel leek in de Magdalenazaal onbestaande. De grote zaal werd gehalveerd, en dan nog eens. Intieme ruimtes voor intieme muziek. Ze speelden zichtbaar meer op hun gemak, wat het optreden alleen maar ten goede kwam. Jolly good show, old chaps/straps.

Toen was het de beurt aan de hoofdact van de avond, Flako. We hadden redelijk hoge verwachtingen van deze kerel. Vooral omwille van Natureboy, zijn vorig jaar verschenen debuutelpee. Met zo’n prachtige verzameling nummers en verscheidenheid aan instrumentatie is er een grote kans dat dat live vertaalt in een goeie, sprankelende show, toch? Dat bleek uit te draaien op een teleurstelling. Meer dan wat sampletriggeren in een DAW en hier en daar een verloren zuchtje in een micro kwam er niet aan te pas. Waren onze verwachtingen te hoog? Misschien, maar chemie op het podium kon je dit bezwaarlijk noemen. We houden het in de toekomst bij ’s mans studiowerk.

De dj’s van dienst naaiden de optredens tussendoor vakkundig aan elkaar. Schets onze verbazing toen de drummer van YellowStraps na Flako plaats nam achter de decks. Schets onze nog grotere verbazing toen bleek dat de man dat potvolkoffie buitengewoon goed deed. We zouden zelfs durven zeggen dat de twee prestaties die hij die avond neerzette bij de beste van de avond hoorden. Mr. Comb, onze aandacht heb je.

Als laatste hoofdact van de avond mochten de mannen van Vuurwerk het podium onveilig maken. Deze zomer was een bijzonder drukke voor hen. De optredens volgden elkaar op en wij hebben ze reeds een paar keer aan het werk mogen zien en sloegen er ook een babbeltje mee. Nog geen enkele van die keren stelden ze ons teleur. Er is iets bijzonders aan de muziek van Vuurwerk, waardoor ze én de obscuurste club in lichterlaaie kan zetten én de katerigste der zondagochtenden kan verlichten. Op het podium bevestigen ze die kwaliteit alleen maar. Hun Kraftwerk-achtige opstelling (tot aan de visuals toe) spreekt tot de verbeelding en hun dynamiek en energie zet daar een dik uitroepteken achter. Goed bezig, die gasten.

Als slot mocht Mr. Comb nog wat plaatjes draaien, en wij mochten nog even de vroege ochtend in dansen. Al bij al alweer een topavond daar in de Magdalenazaal. Bedankt, Cactus Muziekcentrum!