Synkro en Vaal doen vloer trillen bij R&S Records @ Ampere (12/12)

Een weekendje R&S Records in Ampere? Met veel plezier! Het Belgisch / Londense label waar wij als klein landje heel fier op mogen zijn, strandde neer in Antwerpen om een van hun zeldzame Weekend Take Overs te realiseren. Ampere was wellicht de ideale locatie. Genoeg ruimte voor eigen ideeën, lekker volle sound, handige lockers en die altijd zo energieke en leuke Ampere-crew achter de bar / schermen. Visual guests voor vanavond waren Polyclick en Fauxnoi die op een mapping installatie van Taai hun fraaiste artistieke aderlatingen lieten zien. 

Toen we binnenkwamen, als 245e gast nota bene, zagen we SYNKRO aan het werk. De man die oorspronkelijk van Manchester afkomstig is, heeft al een mooi verleden in de dubstepscene. Zijn muziek is moeilijk te classificeren maar dat is ook niet nodig. Diep doordringende, gevoelige sounds in een ambient sfeertje.

Hij bracht heerlijke producties inclusief zijn laatste album Changes, dat werd uitgebracht in september 2015 op Apollo Records. Red Bull Music Academy heeft recent een exclusieve track van de man online gezet op hun mixing board waar u zelf het tempo van de track bepaalt

Hij had nog drie kwartier om ons te overtuigen maar dat was eigenlijk al na 10 minuten het geval. Vol overgave schoot hij ettelijke bassen in verschillende patronen op ons af. Even dachten we dat de NMBS terug aan het werk was aan de oppervlakte...

SYNKRO bracht met veel afwisseling een bass-oriented set en deed ons even aan mengeling van French Fries en Bambounou denken. Met een hip hop track inclusief zalige vocals sloot hij zijn set af. Aan het applaus en publiek te horen was had hij zijn strepen voor deze avond meer dan verdiend. 

Over dan naar Vaal. Deze Britse dame zagen we in het verleden nog maar één keer aan het werk. Maar die ene keer is ons nog steeds, een kleine twee jaar later, bijgebleven.

"Vaal exists in the dark of the city: the secretive curtained room that you can never quite peer into, the dark pulsating dancefloors of the underground. Vaal has nothing to offer but blood, toil, tears & sweat. Vaal is electronic, & Vaal is a Baastard."

Haar set, die vanaf de eerste track al raak was, wekte heel wat los bij het publiek. Meteen werd er hevig losgegaan en gingen handen meermaals per break en drop de lucht in. Met precies uitgekozen nummers die telkens weer voor een quasi perfecte overgang zorgden, vloog haar set voorbij. Eentje die heel goed opgebouwd was en waarbij sommige klassiekers de mensen lekker deed gaan. Een klein minpuntje vonden we de ondertussen grijs gedraaide Bjarki die nog maar eens werd gebruikt als "Zijn jullie nog wel wakker?"-plaatje. Was voor ons niet echt nodig maar zo dachten wij hier blijkbaar alleen over.

Ons kattengejank waren we al vlug vergeten toen ze de alltime klassieker Spastik ertussen toverde. Renaat, gekend labelbaas, Vandepapeliere keek intussen over de schouders mee hoe Eliot Paulina Sumner (aka Vaal) het publiek naar haar hand zette door onder meer tracks van ReconditeTale of Us en Alex Niggemann te laten passeren. Topset van formaat als je het ons vraagt!

Tijdens het laatste half uur van Vaal, maakte Alex Smoke zich op voor een liveset. Wij dachten dat de Ier elke kabel had dubbel gecheckt had, maar dat bleek toch niet zo. Na twee minuten stilte ondernam hij een nieuwe poging, met succes. Na de tweede intro had hij niet lang nodig om de Ampere people terug in hun ritme te krijgen. Iets kalmer aan dan Vaal maar wel met meer gevoel.

We kabbelden lekker verder op de dansvloer waar al hevig beroep werd gedaan op de rookmachine, met een droge keel als gevolg. No worries, bonnetjes genoeg op zak. De Ier, die volledig in zijn set opging, draaide lustig verder aan de vele knoppen. Wat die allemaal deden was voor ons een raadsel maar het eindresultaat mocht er wezen. 

Dan was de beurt aan Space Dimension Controller. De Belfast groovemachine vanuit de UK werd voor het eerst opgenomen op de 99ste stek in de top 100 van Resident Advisor. Met het genre dat hij omschrijft als Galactic Funk, heeft hij al vele zielen gewonnen. Na Alex Smoke stond iedereen nog wel in de hevigere sferen van techno. Om dan over te gaan naar SDC is wel heel gewaagd. Mr. 8040 aan de knoppen trok zich daar niets van aan en begon meteen met zijn futuristische funkdeuntjes boven te halen. De Antwerpse dansers met de mening "é gast, wer is dien techno?", moesten we helaas teleurstellen.

Zijn set was een geheel van feel goodplaatjes waar menig danser met wat funk in de aders, goed wat danspassen op kon oefenen. Al moeten we toegeven dat deze artiest misschien beter voor SYNKRO of Vaal zijn set kon spelen. De reacties waren verdeeld, sommigen zaten te wachten op die laatste stevige onbekende technotracks om dan tijdens de ochtendmist terug te strompelen richting een of andere after of hun betrouwde donsbak.

Anderen stelden dan weer geen vragen en gingen volop mee in de set. Onze mening was dat dit misschien een kleine domper was op de goedopgebouwde sets die we deze avond al te horen kregen. Alles los van het feit dat muziek op zich wel zeer goed was, obviously, anders sta je niet in een Resident Advisor top 100. 

R&S Records kon ons deze avond heel goed bekoren. Lekker sfeertje met aangename mensen en een hoogstaande line-up. Enkel Space Dimension Controller hadden we misschien liever bij het binnenkomen gehad, al verschillen smaken nu eenmaal. De ene eindigt liever met een harde noot om te kraken terwijl de andere graag een herkauwbare brok wil. Voor ons gingen de lichtjes uit omstreeks 6u en besloten we om onze galactic funkmachine richting huis te keren. Bedankt R&S en Ampère voor dit mooie weekend!

Photo's by: Solovov Photography, Christof De Maeyer