Modfest, een niet zo alledaags elektronisch festival (16/01)

Op zaterdag 16 januari is het opnieuw tijd voor MODFEST in de Muziekodroom en Forty Five te Hasselt. Een eigenzinnig artwork waar sommigen wellicht spontaan migraine door ontwikkelen, een line-up met ietwat atypische headliners die je zelden nog aan het werk ziet in ons land, aangevuld met heel wat talent van eigen bodem. We stelden de organisatie enkele vraagjes en pikten enkele niet te missen acts uit de line-up.

Kristof Claes, met wie we onlangs nog een uitgebreid interview hadden, is de bezieler van het ganse project. Hij wist ons het volgende te zeggen over het festival:

Get ready for MODFEST 2016

Nog exact een maand te gaan tot #MODFEST! 4 zalen vol beatplezier met spannende live acts en sexy deejay sets. Ontmoet je donkerste zelf en dans diep de nacht in. Op de line-up staan o.a. DJ Hell, David Carretta, electronica & techno live sets in de Club, een heel Whatever Café en een Zwarte zaal vol obscure booty & acid sets. Haal tijdig je tickets in huis, MODFEST is jaarlijks uitverkocht.☰☰ TICKETS €15 https://goo.gl/e2Obgm☰☰ RSVP www.facebook.com/events/1662888817263806
Geplaatst door Muziekodroom op woensdag 16 december 2015

"MODFEST is altijd een beetje mijn persoonlijke uitlaatklep geweest. Ik boek artiesten waar ik zelf enorm fan van ben en die ik graag wil voorschotelen aan onze bezoekers. Dit jaar doen we dan ook een mini International Deejay Gigolo Records showcase met labelhoofd DJ HELL zelve en sterkhouder David Carretta op het menu. Naar hen kijk ik dan ook het meest uit.

Ik had DJ HELL al enkele jaren in optie staan en wachtte op het perfecte moment om hem te boeken. Het is nu exact 20 jaar geleden dat hij Gigolo oprichtte en is sindsdien altijd relevant gebleven in the business. Zijn dj-sets zijn altijd subliem en bieden een breed spectrum van alles wat er in die 20 jaar is gepasseerd. Van techno over electro(clash) tot de moderne housestromingen. 

David Carretta is altijd één van mijn grote helden geweest, zo ben ik opgegroeid met al zijn albums op Gigolo Records. Vandaar dat ik ze dit jaar samen op de line-up heb gezet.

Verder kijk ik ook enorm uit naar de heren van Spanking Records. We hadden 10 jaar geleden een leuke booty/ghetto scene in Limburg en op algemeen verzoek gaan we er nog eens wild op gaan. Ook Oliver Alex is een persoonijke uitkijker. Ik kreeg vorig jaar op kantoor plots mysterieuze pakketten met handgeschreven brieven, een VHS-tape en een raar drankje, dat ik nog niet durfde proeven. Toen ik de bron ging opzoeken kwam ik bij een Antwerpse producer terecht die techno maakt met geluiden van oude machines uit de industriele revolutie. Ik was meteen verkocht en heb hem gevraagd voor MODFEST.

Verder is MODFEST een uniek event. We spelen niet in op de nieuwe stromingen of hypes die je elke week in elke club ziet. MODFEST is koppig en gedurfd en dat is volgens mij ook het succes. Ik programmeer bewust wat oudere headliners "uit mijnen tijd", we mikken dan ook op de late twintiger, dertiger en zelfs veertiger die nog eens een feest als vanouds wil. Dat is ook een van de redenen waarom we ook bewust vallen in de examenperiode.

Aan die oudere generatie wil ik dan ook wat nieuwe dingen voorstellen, artiesten die jong maar wijs zijn en ook onze koppige zielen kunnen bekoren. Het is een jaarlijkse bijeenkomst van al wie de laatste 20 jaar graag op stap ging en die zijn dan ook elk jaar op post. We verkopen uit omdat iedereen weet dat het een leuk feest wordt en dat zal ook dit jaar niet anders zijn.

En het artwork, dat is net al de programmatie ook een beetje koppig. Niet meteen marketingtechnisch handig (Facebook haat ons artwork), wat onduidelijk en met een hoek af. Je wordt meteen aangetrokken door het beeld maar je moet een paar keer dichterbij kijken om de inhoud te zien. En net dat willen we artistiek ook bereiken. Bezoekers worden aangetrokken tot het concept MODFEST maar moeten eenmaal binnen overal gaan zoeken naar de leuke plekjes en kleinere acts ontdekken. Dat is ook een link naar vroeger, waar het allemaal niet gestroomlijnd moest zijn of op design gericht.

Tot slot kan ik misschien meegeven dat we op MODFEST onze CLUB 45-headliner op een zeer speciale manier zullen bekendmaken en dat er voor de oldschool gamers een paar verassingen verborgen zitten tussen de zalen."

Met Fuzz Magazine namen we ook de line-up eens onder de loep en selecteerden we vijf niet te missen Belgische acts op MODFEST.

avondlicht (live)

De jonge producer avondlicht bracht in het verleden al een gezamenlijke EP uit met dat andere wonderkind oaktree. Zijn grote doorbraak volgde onlangs pas met zijn eigen Blossom EP die het levenslicht zag in oktober 2015 op Unit Delta Plus. Onze favoriet? Mt Athos, die we ook al verwerkten in onze Best Of 2015 op Charged.

Kijumba

De Tongerse dj en producer Kijumba mocht vorige maand nog zijn handen in de lucht gooien na zijn overwinning in DJ Mania. Ook als producer heeft hij al aardig wat ervaring, zo bracht hij reeds zijn Oblivium EP uit op Taub Recordings. Als hij het traject van zijn voorgangers Gewelt kan volgen, belooft het alvast een drukke periode voor hem te worden!

UniVerse (live)

Als de DJ Mania-winnaar op MODFEST zijn ding mag doen, dan moet ook de Limbomania-winnaar aan bod komen. UniVerse verscheen in 2014 al op onze radar met een straffe EP op het Gentse Voxed Recordings. Ondertussen bleef hij verder schaven aan zijn live shows, resulterend in een verdiende overwinning tijdens Limbomania. Onze favoriet blijft nog steeds I Thought You'd Be Here.

Le Motel

Wanneer je door levende legende Gilles Peterson wordt opgenomen in zijn lijstje favorieten, weet je dat je goed bezig bent. De Brusselse producer Le Motel bracht in december nog maar pas een 9 tracks tellende OKA EP waarin hij elektronische en etnische wereldmuziek verenigt. En nu heeft hij al nieuw werk klaar onder de vorm Ripples EP. Een bezige bij dus, die Le Motel!

Oliver Alex (live)

Zoals Kristof reeds vermeldde, zouden wij ook Oliver Alex voor geen geld ter wereld willen missen op MODFEST. Hij overdonderde ons tijdens zijn Industrial Revolution Showcase in Antwerpen met zijn unieke manier van werken. Techno live producen met behulp van industriële machines, gegoten in een visueel schouwspel met behulp van draaiende toestellen en heel wat lasers, je moet het maar doen!

Verder op de line-up staan naast headliners DJ Hell en David Carretta nog heel wat Belgische artiesten. Je kan er ook The Whatevers, Beauhause, TLP, Kristof zelf als Goldfox, Hndrk & I Can't, Chao Xin, Zymotic, Kronic, Klank, Beanz en Ricky & Bobby James aan het werk vinden. 

Online tickets zijn nog beschikbaar vanaf 15 euro.