KNTXT houdt geslaagd verjaardagsfeestje @ Fuse (12/02)

KNTXT, het geesteskind van Charlotte de Witte, vierde zijn eerste verjaardag. Telkens wist ze ons in de Fuse een top line-up voor te schotelen en ook deze keer was de affiche om duimen en vingers bij af te likken. Scuba en Johannes Heil kwamen afgezakt naar ons land en ook One Track Brain en natuurlijk Charlotte tekenden present achter de decks. We trokken erop uit naar de – volgens de kiezers tijdens de RBEA althans – beste club van ons land!

Bij eerdere edities prijkten onder meer Stephan Bodzin, Sam Paganini, The Advent, Rebekah, Hans Bouffmyhre, Cari Lekebusch en Lewis Fautzi op de affiche, en dat allemaal in het eerste levensjaar van KNTXT. In 2015 hadden we al een uitgebreide babbel met Charlotte waarin ze ook de toekomstvisie van KNTXT uit de doeken deed. We waren dus allerminst verrast toen de namen voor de verjaardagseditie werden aangekondigd.

Met Scuba en Johannes Heil wist Charlotte opnieuw twee kleppers van formaat te strikken die volledig passen in de lijn van haar concept. Gooi daar nog de mysterieuze One Track Brain bij en Charlotte zelf die als resident het slot voor haar rekening neemt, en je krijgt een line-up om u tegen te zeggen.

We besloten niet te talmen en betraden als allereerste de zaal in de Fuse, waar One Track Brain al van leer trok. Terwijl de eerste beats doorheen de speakers rolden, gingen we ons eerste pintje halen. One Track Brain, de mysterieuze producer die aan het hoofd staat van OTB Records en over wiens ware identiteit we al heel wat geruchten hoorden waaien, bouwde zijn set gestaag op.

De zaal stroomde geleidelijk vol en op klokslag middernacht was het eerste feestje al een feit. De eerste handen vlogen de lucht in en al wie de zaal betreedde begon onmiddellijk mee te vieren. We kwamen steeds meer tot het besef dat One Track Brain echt wel aan een geniale opwarmingsset bezig was. Mocht er een prijs bestaan voor beste techno warm-up, dan zijn we er zeker van dat deze set tijdens KNTXT een glansrol zou vertolken tijdens de verkiezingen.

Iets na 1u was het dan tijd voor de eerste topper van de avond. De Duitse producer Johannes Heil draait ondertussen ook al ettelijke jaren – ook onder tal van aliasen – mee binnen het technocircuit. Al sinds de jaren ’90 houdt hij zich bezig met het maken van stevige platen en gaandeweg evolueerde zijn muziek richting zijn typerende sound, die van de donkere, stevige techno. Met tal van releases op Len Faki zijn Figure, wist het publiek wel aan wat ze zich konden verwachten tijdens de live set van de Duitser.

Johannes opende sferisch met een aanslepende openingstrack die doorheen de ganse zaal galmde. Maar eens de zware kicks en beats insloegen, verdwenen ze geen seconde meer tijdens Heil zijn set. Met een uitstekende selectie uit zijn eigen discografie onder de arm, knutselde Heil technisch een topset in elkaar.

Het publiek droeg hem dan ook op handen en de intensiteit van zijn platen groeide evenredig met het aantal wilde feestgangers. Een adembenemend slotakkoord vormde het orgelpunt op zijn uitstekende set, die voor ons gerust nog een uur langer mocht duren.

Daarna was het tijd voor Scuba, in het begin van zijn carrière één van de vaandeldragers van dubstepgerelateerde platen. Net zoals met zijn eigen label Hotflush Recordings, groeide Scuba geleidelijk toe richting techno. Met zijn label was hij mede verantwoordelijk voor de lancering van heel wat toppers als Dense & Pika, Paul Woolford, Jimmy Edgar, Recondite en George FitzGerald.

Als je zo’n uitstekende selectie artiesten weet te strikken met je label, dan kan je er prat op gaan dat Scuba zonder probleem een uitstekende selectie platen kan voorleggen om het feestje na Johannes Heil verder te zetten.

Zo gezegd, zo gedaan. Zonder pardon nam Scuba over en hij zette even strak verder waar Johannes Heil eindigde. Gaandeweg durfde hij wat meer experimentele tracks in zijn set verwerken. Een aangename variatie in een ganse avond rechtdoor kletsende techno, maar we konden ons niet van de indruk ontdoen dat het publiek toch net iets extatischer reageerde bij een nieuwe pompende 4x4-beat.

Rond 4u volgde dan een uiterst plezante verrassing. Er werden zowaar stukjes fruit uitgedeeld bij het publiek. Met hernieuwde energie in onze dansbenen konden we er weer tegenaan voor enkele uren. Perfecte timing, nu Charlotte klaarstond om over te nemen.

Wat volgde waren enkele uren vol no nonsense techno die de avond bondig samenvatten: stevige bonkende techno, naadloos aan elkaar gemixt in een energierijke set. Gas terugnemen was uit den boze en rond 6u zat de keet nog steeds stampvol.

Charlotte verwerkte heel wat meeslepende breaks in haar set, naar onze mening een pluspunt en een welgekomen adempauze. Maar we merkten wel dat voor een deel van het publiek deze breaks de flow van de set wat braken. We lieten het niet aan ons hart komen en feestten nog een tijdje lustig voort, tot we uitgeput beseften dat we ons maar beter richting station begaven om de trein te nemen.

KNTXT, het was ons een waar genoegen mee jullie verjaardag te vieren, met Johannes Heil als hoogtepunt van de avond. Verder ook een pluim naar de uitstekende opwarmingsset van One Track Brain en de prachtige visuals geleverd tot Malika Maria at wOrk. Tot de volgende!

Foto's: © Fille Roelants Photography

Ontdek meer...Event