Awakenings Antwerp: Day One (15/04)

Het gerenommeerde festival Awakenings maakt zijn debuut in België met een editie in de Waagnatie te Antwerpen. De zaal wordt opgedeeld in twee Area's en zo kunnen de organisatoren dubbel uitpakken met de line-up. Op Awakenings Antwerp Day One vinden we in Area X Drumcode, naast labelbaas Adam Beyer en diens vrouw Ida Engberg ook Bart Skils, Alan Fitzpatrick en Sam Paganini terug achter de knoppen. Paul Ritch neemt de enige liveset van dit podium voor zijn rekening. In Area Y staan De Sluwe Vos, Vril (live), Marcel Dettmann, Ben Klock en Len Faki geprogrammeerd. 

Aangezien veiligheid boven alles gaat staan we niet te kijken dat we verwelkomd worden door een stel metaaldetectoren, dat die niet bemand zijn vinden we een tikkeltje bizar. De festivalgangers worden ook stuk voor stuk gefouilleerd, maar dat brengt eerder een veilig gevoel met zich mee. Eens binnen krijgen we een plannetje in onze handen geduwd, zo weten we in één oogopslag waar alles en iedereen zich bevindt. Zalig. 

Ida Engberg staat te draaien in de eerste zaal die we tegenkomen. Ze krijgt heel veel mensen voor zich, maar velen schuiven door naar Area Y waar De Sluwe Vos aan het knallen is. Hij wordt ondersteund door live visuals en een loepzuivere geluidsinstallatie, dat belooft voor later. De Nederlander sluit zijn set af terwijl Vril zijn liveset aan het opstellen is.

Zonder gêne kronen we Vril nu al tot kampioen van de avond. Er is genoeg dansruimte en dat is maar goed ook. Hij pompt niet droogjes rechtdoor maar doorbreekt zijn nummers met vreemde klanken. De puzzel past perfect ineen, straffe liveset. Paul Ritch staat ook klaar om live te spelen. Hij pakt het beduidend rustiger aan, maar na een tijd komen de Drumcode-allures bovendrijven. Stevige beats en wanneer er na een mooi melodische opbouw een droge climax volgt, spuit het vuurwerk en het CO2 ons om de oren. Daarmee werkt hij het begin van Adam Beyer in de hand, en toch wordt onze aandacht alweer weggetrokken naar die andere zaal. Daar is ene Marcel Dettmann bezig, en hoe.

Marcel Dettmann brengt veel melodie en ritmiek naar voren. Dat combineert hij met af en toe een hint naar de acid en harde bassen. Aan de beweging van zijn lange haren is duidelijk te zien dat hij zich amuseert. Hij straalt positieve energie uit en dat werkt aanstekelijk. Na een korte maar welverdiende pauze begeven we ons naar Alan Fitzpatrick, de man achter de laatste fabric-compilatie. De kale Brit blijft in het tweede deel van zijn set eerder eentonig, hoe minder melodie of tempoverandering hoe meer reactie hij oogst bij het publiek. Voor het hoogtepunt van zijn set noteren we zijn eigen Love Siren, waar enkele vocals het gedreun doorbreken. 

Awakenings Antwerp Day One wordt in stijl afgesloten door twee fantastische dj/producers. Len Faki en Sam Paganini houden het vuur aan tot acht uur 's ochtends. Het valt op hoeveel feestgangers er rond dit vroege uur nog steeds enthousiast staan te dansen. Moest je even een dipje krijgen is er nog altijd de fruitbar waar een karrevracht bananen ligt te wachten om trage suikers toe te dienen aan een vermoeid lichaam. Nog niet genoeg? Laat je dan gewoon even masseren door een mooie jongedame aan de massagestand. Ook op Awakenings Day Two zijn we aanwezig om de sfeer op te snuiven.

Omslagfoto © Tom Doms