Knallende liveset van ‘B’ op Crackhouse @ Ampere (13/05)

Bert BLibeert. De drummer van Goose begint een fenomeen te worden dankzij zijn soloproject en alter ego ‘B’ sinds zijn nieuwste release op Lektroluv Records. Meer daarover in ons recent interview met de man. B was vorig weekend te gast op Crackhouse in de Antwerpse club Ampere voor een liveset van jewelste.

Waar de dj’s van dienst Joachim, Gerrie303, Laurens en Daniel Negulescu nog op het podium pronken staat B met zijn set-up gewoon tussen het volk. “Een bewuste keuze”, als we de man zelf mogen geloven, “op die manier kan iedereen goed zien dat ik wel degelijk live speel, wat heel belangrijk voor mij is.”. Het creëert alleszins een goede sfeer en geeft zelfs een soort van Boiler Room -gevoel.

Bij het eerste deel van B zijn set lijkt het wel terug 2007, het tijdperk waarin harde punkelectro à la Vitalic, Erol Alkan, Boys Noize en Soulwax het clubleven domineerde. Neen, het is geen toeval dat B een kwartje van Goose is. Opvallend ook hoe het voornamelijk technominded publiek volledig wild gaat op deze electro slash rave slash electronic body music. Nostalgie.

Als je B zijn set in drie delen ziet is het tweede deel duidelijk datgene van de stevige techno. De lichtdoos met de dreigende letter ‘B’ schakelt een versnelling hoger en ook de permanente belichting van Ampere maakt indruk. Projectie, moving heads, lasers, stroboscopen en reuzachtige rookmachines. Hier hangt goei gerief in de lucht, dames en heren.

Met Everybody integreert B ook vocals in zijn set en wanneer de eerste acid-tonen - overduidelijk het derde deel van zijn set - door de uitstekende geluidsinstallatie klinken wordt de zuinige opkomst in Ampere echt lyrisch.

Ondertussen blijft Libeert doorknallen op zijn vier machines die extern worden aangestuurd. De ruggengraat van B zijn liveset is de legendarische Roland TR-909, een pareltje waar bijvoorbeeld ook Jeff Mills gek op is. De andere vette snares en claps die door de club galmen zijn afkomstig van Boss DR-660, die andere drummachine in B’s set-up.

Voor de melodische klanken doet hij beroep op de klassieke eightiessynth Yamaha DX7 en de zaal in brand zetten met acid doet hij door middel van de Doepfer Dark Energy. Acid die maar niet wil afgeven in B’s apotheose en titeltrack van zijn nieuwe EP Ambush.

De liveversie van deze dansvloerkiller is zowaar nog beter dan de EP-versie. De manier waarop B op zijn 909 ligt te rammen heeft daar wellicht iets mee te maken. De man geniet zichtbaar zelf van zijn set en ook het publiek laat zich van zijn beste kant zien.

Als drummer van Goose heeft Bert Libeert sowieso al een cultstatus binnen de elektronische wereld vergaard. Met dank aan Crackhouse en Ampere heeft hij bewezen dat ook zijn soloproject B een waar schot in de roos is.

Coverbeeld B © Dave Martijn

Tracklist:

  • - Stronghold
  • - Charging
  • - Europe
  • - Everybody
  • - De Teisco’s
  • - My Delorean
  • - Bring Back
  • - Ambush
Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel
B