Niet te missen acts op Pitch Festival 2016

Dit weekend vindt in Amsterdam het ondertussen vermaarde Pitch Festival plaats. Op de affiche staan onder andere kleppers zoals Santigold, Dj Shadow, Jamie Woon en Floating Points, maar er zijn natuurlijk nog een hoop andere artiesten te bekijken. Om je te helpen navigeren door de line-up zetten we nog even acht namen op een rij die je niet mag missen! 

1. Anderson.Paak & The Free Nationals

Als je een beetje thuis bent in hiphop en je hebt bijvoorbeeld naar het nieuwe album van Dr. Dre geluisterd afgelopen jaar, dan ken je Anderson.Paak wel! Deze Amerikaan is van alle markten thuis, speelt verschillende instrumenten, en was drie jaar geleden nog drummer voor een van de deelnemers aan American Idol. Sindsdien heeft Paak zijn eigen stem gevonden, wat leidde tot zijn album Malibu eerder dit jaar, een pracht van een werkstuk dat iedere muziekliefhebber in huis moet halen. Zijn producties zijn schitterend, zijn teksten slim en eerlijk, en zijn gevoel voor ritme ongeëvenaard. Check it out! 

2. Weval

Wie een boontje heeft voor sfeervolle beats, vol warme klanken maar met een stevige ondertoon, moet zeker eens naar Weval gaan kijken. Dit Nederlandse duo - dat we onlangs interviewden - weet een gevoelige snaar te raken tussen techno en triphop, tussen house en ambient, maar wat ze vooral weten te vinden, zijn je dansbenen. Hun nieuwe album, eveneens Weval genaamd, is een absolute aanrader en geeft een goed idee van wat je mag verwachten. De jongens treden live op dus een uitstapje naar synthgedreven techno is nooit veraf! 

3. Soulwax

Ook onze nationale trots zal op Pitch van de partij zijn, en dat optreden is een collector’s item! Het is al een tijd geleden dat Soulwax nog eens optrad, en het optreden van zaterdag wordt één van de weinige deze zomer. In elk geval is Soulwax weer springlevend, getuige de erg sterke remix voor Tame Impala eind vorig jaar en de waanzinnige soundtrack voor Belgica van Felix van Groeningen. We kunnen alleen maar aannemen dat dit optreden dan ook een absolute bom wordt! 

4. Dusky (live)

Als je de afgelopen jaren op een festival bent geweest is de kans erg groot dat Dusky ook op de affiche stond. Deze mannen halen al enkele jaren een enorm hoog niveau met hun producties (clubhits als Flo Jam of Yoohoo klinken waarschijnlijk bekend in de oren) en met releases op hun label 17 Steps. Maar nu zijn de jongens er dus ook met een liveset. Ken je Dusky al? Verwacht je dan aan al je favoriete nummers maar dan op een manier zoals je ze nog nooit gehoord hebt. Kende je Dusky nog niet? Maak je dan maar op om je de longen uit het lijf te dansen! 

5. Aardvarck

Mike Kivits is geen typische DJ. Als je hem boekt weet je eigenlijk niet wat je zal krijgen, en dat - in combinatie met zijn eclectische producties en releases - heeft hem tot een legende gemaakt in Nederland. Zijn DJ-carrière van zo’n 30 jaar heeft hem al langs elke mogelijke club geleid, en Aardvarck weet dan ook precies wat hij nodig heeft om een massa aan het dansen te krijgen. Wil je eens iets nieuws en spannends meemaken, dan is Aardvarck je man. 

6. Skepta

Deze top boy van de UK grime behoeft geen introductie meer, maar voor wie het afgelopen jaar onder een steen heeft geleefd nog even een portretje. Skepta bracht in 2014 de single That’s not me uit, een knal van een track die heel de wereld rond ging, en grime de eerste grote ambassadeur opleverde sinds Dizzee Rascal tien jaar geleden. Dit jaar kwam zijn album Konnichiwa uit, een erg diverse staalkaart van de grime die ook contact zoekt met de Amerikaanse gangsta rap. Skepta staat op Pitch in de Gashouder, de indrukwekkendste zaal van het festival en die zal afgeladen vol staan, dus kom op tijd! 

7. Polynation

Deze band bestaat uit twee jongens uit Nederland, Hessel Stuut en Stijn Hosman, die samen met een drumstel en verschillende keyboards muziek maken die het midden houdt tussen Massive Attack, Tale of Us en David August. Het melodieuze staat met andere woorden voorop, zonder het dansbare uit het oog te verliezen. Live improvisatie zorgt er daarbij ook nog voor dat de sets van Polynation moeilijk te voorspellen zijn, wat soms leidt tot een regelrechte rave. Deze jongens timmeren vlot aan de weg en het zou ons niet verbazen mochten ze de komende jaren ook op de Belgische festivals van de partij zijn. 

8. Kane West

Ja je leest het goed, er mist een “y” maar dat is uiteraard compleet zo bedoeld. Kane West is onderdeel van de manische popgroep Kero Kero Bonito, en brengt solo DJ-sets die bol staan van de vreemde beats. Zijn eigen producties zijn minstens even vreemd: check bijvoorbeeld de ronduit bizarre remix die hij maakte voor Tiga’s Let’s go dancing, toepasselijk Let’s (not) go dancing genaamd. Lastig in te schatten hoe zijn set er uit zal zien, maar het wordt in elk geval een spannende muzikale ervaring! 

Het festival is overigens nog niet uitverkocht, er zijn nog kaarten beschikbaar op www.pitchfestival.nl!