Les Ardentes dag 2: Hevig feest én ongelukkige annulaties

Na de bescheiden maar geslaagde openingsdag met zeven bands, keren we op dag twee terug naar Les Ardentes voor tal van topartiesten. Waar op dag één Compact Disk Dummies en Ibrahim Maalouf uitblonken, hoopten we dat STUFF., Flying Lotus en Action Bronson dit vandaag konden overdoen.

Foto: © Dominique Houcmant / Goldo

Wanneer we wakker worden op de camping van Les Ardentes maken we direct gebruik van de gratis bussen naar het centrum van Luik. Nadat we er rustig ontbijten en de stad een beetje verkennen keren we terug naar Parc Astrid, waar Les Ardentes 2016 doorgaat!

Met een nog steeds slaperig hoofd begeven we ons naar HF6, één van de twee indoorzalen waar Jameszoo zou moeten spelen. Zou moeten. Zijn set is blijkbaar vertraagd, het juiste uur zijn we niet te weten gekomen en we hebben de Nederlander dus jammer genoeg niet aan het werk gezien. 

Nadat we de jonge heren van Naâman en hiphopsensatie die Yelawolf aan het werk zagen, wordt er wat afgeroepen in het Frans en horen we nogal wat boegeroep klinken. Het blijkt dat Young Thug en Little Simz beiden hebben geanuleeerd. Aangezien deze twee artiesten zich in dezelfde muzikale vaarwateren bevinden, reageerden velen - terecht - geeërgerd. Maar voor ons is er nog steeds meer dan genoeg vandaag. Met de app van Les Ardentes konden we alle wijzigingen op het festival zien en er was serieus wat verschoven. 

In de HF6 bijvoorbeeld bracht de Amerikaanse bassist Thundercat,of Stephen Bruner, prachtige composities met geweldige muzikanten. En daar kan niemand het oneens mee zijn. De muziek die Stephen uit zijn zes-snarige basgitaar tovert is prachtig en zijn vingers bewegen als een flits bij zijn prachtige bassolo's. De funky muziek klinkt in combinatie met het jazzy drumstel en zijn dromerige stem als perfectie in de oren. Wanneer hij zijn hitsingle Them Changes speelt klinkt er een vol applaus. De zaal zit niet zo vol, maar dat ligt hoogstwaarschijnlijk aan het warme weer buiten.

Even later zitten ook wij buiten bij het grote podium om de rapper Action Bronson aan het werk te zien. Hoewel we af en toe wel eens graag naar wat Action Bronson luisteren, was de muziek op de Main Stage niet wat het zou moeten zijn. De sfeer was echter fantastisch. Met een joint in zijn mond was hij gewoon zijn humoristische zelf. Bronson weet hoe 'ie het publiek moet amuseren.

Nadien speelt de vijfkoppige Gentse band STUFF.. De band bracht wederom een geweldige show. Ze spelen hun typische mix van hiphop tot electronische jazzy funk en ze improviseerden er ook vaak op los. Ze spelen voor een vrij volle zaal, zeker als je weet dat tijdens deze show grote klepper Mark Ronson aan een dj-set bezig was op het grote podium, is dat best wel bewonderswaardig. Het is altijd een beetje een gok om naar STUFF. te gaan kijken, maar deze keer blaasden ze het publiek van hun sokken. Topperformance!

Is het nu nog niet gedaan? Nee. Na STUFF. is het aan Flying Lotus, ook in HF6De visuals waar we het eerder deze week over hadden waren niet gelogen: De man draait niet gewoon plaatjes bij zijn shows. Hij maakt er een totaalervaring van. Zowel voor als achter hem wordt er geprojecteerd en enkel wanneer hij naar voor komt om te rappen ziet hij er niet uit als een schim in een geweldig 3D-scenario. Impressed! 

Dat in combinatie met geweldige nummers maakte er een fantstische show van. Opmerkingen als "I might be having too much fun in my work" kwamen erg goed aan bij het publiek. Het is ondertussen al nacht, iedereen is in feeststemming en de volle zaal is razend enthousiast. Nadien wordt er nog gefeest met drum 'n' bass-held Wilkinson die eveneens op handen werd gedragen door het publiek.

Ondanks enkele erg ongelukkige annulaties en verschuivingen was het een geweldige tweede dag op Les Ardentes 2016.

Ontdek meer...Festival