Les Ardentes dag 3: Verrassend anders

Op de camping van Les Ardentes 2016 bleek het heel de nacht feest te zijn. Na ietwat weinig slaap kijken we uit naar enkele erg degelijke artiesten. We hebben op dag 3 vooral zin in de set van DJ Shadow, die vast en zeker uitstekend gaat worden. Hoe konden wij iets anders denken ook maar durven denken? 

Na de dag te beginnen met een degelijk concert van Kennedy's Bridge, zagen we Canadese rapper Jazz Cartier samen met zijn dj aan het werk. Hij deed het erg goed met snelle lijnen en strakke beats.

Die strakke beats werden echter elke track opnieuw verpest door goedkope dj-effecten zoals kermistoeters, die gewoon lachwekkend overkwamen. Het publiek ging er wel goed in mee, maar laat volgende keer alsjeblieft die effecten thuis! We downloaden wel een soundboard als we dergelijke dingen willen horen.

Tussendoor gingen we op visite bij Franse rappercollectieven als Sniper. Deze collectieven krijgen erg veel (Franse) toeschouwers over de vloer, en daar zal vooral de vibe die de jongens uitstralen de reden voor zijn. Een agressieve vibe die je ook terugziet bij rappers als TY DOLLA $IGN, die later op de dag speelde. Ze maken hun publiek volledig zot en proberen mosh pits te creëren. Voor ons moet daarvoor ook de muziek zelf op het concert nog goed zijn, maar we zien er het leuke wel van in.

Het - vrij onverwachte - hoogtepunt van de dag was echter het oldschool hiphopcollectief Jurassic 5. De groep dateert van begin jaren negentig en bestaat uit vier rappers en twee dj's met een geweldige vibe. Zowel vocaal als instrumentaal was het een optreden van de bovenste plank. Van deze twee dj's kan de dj van Jazz Cartier nog veel leren; de vier rappers verlaten het podium en de dj's komen naar voor. De ene draagt een portable drumtable en de andere heeft een dj-gitaar. Zo wisselen ze tussen allerlei gadgets en maken ze er geweldige beats mee. Tien minuten aan dj-vakmanschap. Knap.

Na een even geweldig emotionele show van levende soullegende Charles Bradley begeven we ons verheugd naar de set van DJ Shadow in HF6. We worden er echter overdonderd door slecht geluid. En gezoem regelt de ondergrond van zijn hele set. De bas is verschikkelijk slecht afgesteld en ook de scratch heeft het begeven.

De wederom mooie visuals maakten dit nog ietwat goed, maar zelfs Nobody Speaks, de bekende single van zijn nieuw album (The Mountain Will Fall) dat vorige week uitkwam klonk gewoonweg slecht. Ongelooflijk jammer. Maar toch had het publiek geen probleem om mee te bewegen op zijn muziek. Dat zegt veel over het publiek dat op Les Ardentes rondloopt. Les Ardentes wil feesten, en niemand staat hun daarvoor in de weg!

Op het grote podium zijn we nadien naar twee broers van 2manydj's gaan kijken en vooral luisteren. We kwamen net iets te laat aan, maar slaagden er toch nog in om ons wat naar voor in de drukke menigte te begeven. Daar hadden we geen spijt van want het werd een geweldige set. De tracks werden vergezeld met humoristische visuals en er werden veel remixen van bekende liedjes, zoals Queens Another One Bites The Dust, gedraaid. 2manydj's deed het nog maar eens.

We gingen nog even kijken bij Max Cooper waar de afterparty duidelijk ook begonnen was. Max Cooper stelde in HF6 het audiovisuele project Emergence voor. Degelijke muziek met - meer dan - degelijke visuele begeleiding. What's not to like?

Dat was het dan weer voor de derde dag van Les Ardentes. We begeven ons naar de camping en vatten al snel slaap!

Hoofdfoto artikel: Dominique Houcmant - Goldo