Onze elektronische aanraders voor Pukkelpop 2016

Binnen een klein maandje landt het grootse muziekfestival Pukkelpop opnieuw in Kiewit. Met wederom een line-up van jewelste konden wij het niet laten om eens te kijken naar de elektronische aanraders per stage over de verschillende dagen heen. Wat zegt ons deze editie in 2016?

Main Stage:

Die Antwoord (donderdag)

Alle gekheid op een stokje, zo zou je dit tweetal kunnen omschrijven. Zuid-Afrikaanse rave met een kant eraf, dat brengen Yolandi Vi$$er en Ninja het liefst van al. Dit jaar kwam hun nieuwste mixtape Suck On This uit. Als je niet terugdeinst voor wat absurdisme, is dit vast en zeker leuk om te zien. Moet je absoluut eens gezien hebben!

LCD Soundsystem (zaterdag)

Nadat de elektronische rockband in 2011 uit elkaar ging, bracht LCD dan toch vorig jaar december de single Christmas Will Break Your Heart uit na vijf jaar stilte. Hun afscheidsconcert in Madison Square indertijd bleek legendarisch te zijn, laten we hopen dat hun wederkeren even goed zal zijn.

Marquee:

M83 (vrijdag)

Wee de personen die het nummer Midnight City niet kennen. Met hun nieuwe album Junk bij de hand, zal de Franse band het publiek meenemen op een muzikale roadtrip. Knap aan de muziek van M83 is het feit dat elk nummer zo’n unieke atmosfeer kan creëren. Het is nog even afwachten hoe ze deze verschillende zaken in één set zullen knutselen. 

Crystal Castles (vrijdag)

De afgelopen maand hebben ze voor het eerst in lange tijd twee nieuwe nummers gelost. Dat belooft wat te worden in Kiewit. Met hun harde, experimentele muziek kunnen producer Ethan Kath en (nieuwe) zangeres Edith Frances gemakkelijk een heel festivalpubliek laten bewegen. Misschien staat er zelfs wat nieuw materiaal op het programma? 

Mura Masa (vrijdag)

Wie het afgelopen jaar nog niet gehoord heeft van het nieuwste wonderkind in de elektronische wereld moet wel doof zijn. Een knappe vijfde plek op BBC Sound of 2016, één EP en enkele singles geven al wat vorm aan het prille palmares van deze jonge Brit.

Dance Hall:

Compact Disk Dummies (vrijdag)

De eerste van onze drie (Belgische) aanraders in de Dance Hall. De broers wonnen in 2012 Humo’s Rock Rally, maar op hun debuutalbum Silver Souls bleef het wachten, tot dit jaar althans. Nu staan ze voor de twee keer op Pukkelpop met hun discogedreven elektronische pop.

Soulwax (zaterdag)

Vorig jaar kregen de broers Dewaele (alweer) het privilege om de openingsavond in de Dance Hall samen te stellen. Dit jaar staan ze hier opnieuw, niet als hun alias 2manydjs, maar met Soulwax en een nog onbekende nieuwe liveshow. En als ze iets nieuws klaar hebben, dan ben je er beter bij!

The Subs (zaterdag)

Ondertussen bestaan deze sympathieke Belgische mannen al 10 jaar, vandaar het best-of-album A Decade Of Dance. Is er een betere manier om dit te vieren dan te knallen in de festivalzomer? Zo dus ook op Pukkelpop, waar de Gentse koningen van electro ongetwijfeld alweer een feestje zullen bouwen. Lees zeker eens ons interview met de heren naar aanleiding van hun 10-jarige carrière.

Boiler Room:

Nina Kraviz (donderdag)

Vrouwelijk geweld mag er vast en zeker ook zijn met onder andere deze sterke dame. Met haar diepe techno kan ze menig mens in trance brengen. Een boeiende vrouw die ooit nog voor een tandartscarrière opteerde.

Snakehips (donderdag)

Rustige, meewiegende housemuziek die iets weg heeft van vintage r&b, maar dan waargemaakt met hedendaagse technologie. Feelgood en ophitsende deuntjes zorgen ervoor dat je zal bewegen, no matter what! Geef het gewoon eens een kans.

Basenji (donderdag)

Producer Basenji zit zoals vele grootheden (landgenoot Flume, Ta-ku en What So Not) bij Future Classic. Kawaii is misschien nog wel de meest correcte term om zijn unieke, gedetailleerde geluiden te beschrijven. Unieke kans om Sebastian Muecke eens aan het werk te zien!

Kaytranada (vrijdag)

Één woord: smooth. Na zijn iets mindere verschijning vorig jaar geven we deze moderne grootmeester van beats en r&b natuurlijk een nieuwe kans. Zijn nieuw album 99,9% kwam onlangs uit en bevatte samenwerkingen met BADBADNOTGOOD, GoldLink en Vic Mensa.

Eric Prydz (zaterdag)

Twaalf jaar geleden brak deze Zweedse producer door met zijn hit Call On Me. Sindsdien bracht hij muziek uit onder tal van aliassen. In 2016 bracht hij dan eindelijk zijn tweede LP Opus uit. De 39-jarige Zweed verkondigde zelfs dat hij Opus als zijn levensbeschouwend visitekaartje beschouwt.

Castello:

Oaktree (donderdag)

Sferische en betoverende muziek, daar staat Oaktree (echte naam Adriaan de Roover) garant voor. Inspiratie halend uit de meest uiteenlopende zaken zoals hiphop, klassieke muziek en bass music, brengt zijn liveshow dit allen tesamen.

Fatima Yamaha (vrijdag)

Fatima Yamaha oftewel Bas Bron, als het tweede jou bekender in de oren klinkt is dat omdat hij deel uitmaakt van De Jeugd Van Tegenwoordig. Vorig jaar haalde het bekende label Dekmantel zijn alias weer van onder het stof en daaropvolgend kwam zijn eerste album Imaginary Lines uit. 

Clap! Clap! (vrijdag)

Wereldmuziek met een beat achter, dat is Clap! Clap!. Zoek de jungle op en dans er op de Afrikaanse ritmes. Vorig jaar stond deze producer al op Dour en stak daar de lont aan voor een knaller van een set. Hoge verwachtingen voor deze!

Romare (vrijdag)

Voor zijn muziek smelt Romare een muzikale collage samen van verschillende, historische muziekbewegingen in Amerika, voornamelijk Afrikaans-Amerikaanse. In 2015 kwam zijn eerste LP Projections dan uit. op Ninja Tune, die recensie kan je bij ons nog steeds nalezen!

Lone Live (zaterdag)

Bij het wereldbekende R&S Records werd Lone al snel één van de rijzende sterren en onlangs kwam zijn nieuwe LP Levitate nog uit op ditzelfde label. Hiphop en trip-hop vormen een steun en toeverlaat voor zijn upbeat muziek met warme synths en gloeiend enthousiasme.

Nog enkele aanraders:

Glass Animals in Club (vrijdag)

De Engelse electropopband is moeilijk in een vakje onder te brengen. Constant puttend uit nieuwe inspiraties brachten ze twee jaar geleden hun debuutalbum Zaba uit. Eind augustus zal hun tweede LP How To Be A Human Being ook worden gereleaset. Wederom nieuw materiaal op PKP?

Pomrad in Wablief?! (zaterdag)

Onlangs zaten wij nog samen met deze Antwerpse producer voor een goede babbel. Vergezeld door een volledig nieuwe liveband zal hij deze zomer verscheidene festivals onderdompelen in zijn nieuw album Knights. Keytar en harde beats bij de hand! Gewichtige aanrader!

De Booth

Ook nieuw dit jaar is De Booth, een feest in open lucht waar alles mag en niets moet. Met enkele heel uiteenlopende elektronische talenten op de line-up zal De Booth zeker voor plezier zorgen. De line-up bestaat onder meer uit Jarreau Vandal, STWO, Kiani & His Legion, Faisal, Le Motel en Borealis. Weet je even niet wat te doen, hier zal je op elk moment van de dag wel wat elektronisch zoets kunnen vinden.

Zo zullen er hier ook best wat Belgische talenten aan de beurt komen, met onder andere Le Motel. Nog een getalenteerde youngster die zich bij Tangram Records mag rekenen. Drie LP's en enkele knappe samenwerkingen met YellowStraps en Roméo Elvis hebben ons alleen maar meer overtuigd van zijn kunsten. 

Booth line-up:

DONDERDAG

 • Stwo
 • Jarreau Vandal
 • Le Motel
 • Eclair Fifi
 • Wantigga
 • Faisal
 • Jonas Lion
 • Maverick

VRIJDAG

 • Hunee
 • Rahaan
 • The Love Triangle
 • Bafana
 • Borealis

ZATERDAG

 • Prosumer
 • Kiani & His Legion
 • Frits Wentink
 • Denis Sulta
 • Shanti Celeste
 • Orpheu The Wizard

Pukkelpop zal doorgaan van 17 tot en met 20 augustus. Tickets zijn te koop op hun website