Dekmantel '16: onze aanraders

Het muzikale hoogtepunt van de Amsterdamse festivalzomer komt er vanaf 4 augustus opnieuw aan. Het alom geprezen Dekmantel Festival is dit jaar aan zijn vierde editie toe en brengt opnieuw de crème de la crème van de elektronische muziek samen. 

Ieder jaar weet de organisatie opnieuw een tikkeltje verder te gaan in hun uiterst creatieve programmering. Hokjes denken is passé, Dekmantel kent geen genres, grenzen of verboden zones. Zolang het goed is, kan het op dit festival. Wij namen alvast de line-up eens goed door en maakten een selectie van de artiesten die absoluut niet te missen zijn dit jaar. 

Theo Parrish b2b Marcellus Pittman 
Vrijdag 05/08 - Selectors Stage - 18u tot 23u 

Zoals elk jaar is het weer Detroit boven op Dekmantel Festival. Oudgedienden Theo Parrish en Marcellus Pittman lagen beiden aan de basis van de klassieke techno sound. Samen nemen ze de Selectors Stage over voor een vijf uur durende set vol disco, house en een gezonde portie klassiekers. 

Fatima Yamaha (live) 
Zondag 07/08 - Main Stage - 18u tot 19u

Na de legendarische passage vorig jaar op de Boiler Room Stage kon de organisatie niet anders dan Bas Bron en zijn Fatima Yamaha-alias opnieuw uit te nodigen. Na het succes van What's A Girl To Do scoort de Nederlander nu ook opnieuw met zijn nieuwe track Love Invaders

Matrixxman 
Zaterdag 08/08 - UFO Stage - 19u30 tot 21u 

Wie dacht dat er in de techno scene geen vernieuwende dingen meer gebeuren, heeft duidelijk nog niet naar Matrixxman geluisterd. De Amerikaanse dj en producer weet als geen ander een spervuur aan percussie zo fris te laten klinken. 

DJ Harvey 
Vrijdag 06/08 - Greenhouse Stage - 18u tot 20u 

De legendarische DJ Harvey keert terug op Dekmantel Festival! Door velen wordt hij bestempeld als één van de beste dj's op deze planeet en daar kunnen we niemand ongelijk in geven. Om de man zelf te quoten "You can't understand the blues until you've had your heart broken and you can't understand my music till you've had group sex on ecstasy."

Sandrien 
Zondag 07/08 - UFO Stage - 13u tot 15u30 

Een zondagse brunch met een stevige portie techno op tafel? Bij Sandrien bent u aan het juiste adres. De Amsterdamse dj verwierf internationale faam als resident van de ter zielen gegaande club Trouw. Ze is al jaren een vaste gast op de verschillende Dekmantel-events en weet als geen ander hoe een perfecte opwarmset neer te zetten. 

Digital Mystikz 
Zondag 07/08 - Greenhouse Stage - 21u tot 23u 

Dekmantel bewijst maar al te graag dat ze veel meer willen brengen dan wat house en techno. Na passages het voorbije jaar van Madlib, Roy Ayers en J Rocc nodigt de organisatie dit jaar het legendarische dubstepduo Digital Mystikz (ofwel Mala & Coki) uit. Kwalitatieve dubstep in de puurste vorm van het woord!

Ricardo Villalobos 
Vrijdag 05/08 - Main Stage - 16u30 tot 19u 

Moeten we deze man echt nog voorstellen? De Chileen woonachtig in Duitsland schommelt qua status ergens tussen legendarisch en goddelijk (als we zijn mindere dagen even achterwege laten) bij de liefhebbers van minimalistische techno. Als geen ander weet deze flamboyante meneer een set op te bouwen met een spanningsgraad vol pieken hoger dan de Mount Everest.

Call Super 
Zondag 07/08 - Selectors Stage - 18u30 tot 21u 

Eén van de nieuwste artiesten op het eigen Dekmantel Label draagt de naam Call Super. De Brit leverde met zijn EP voor The Trilogy Tapes (onder het alias Ondo Fudd) een release van jewelste af. Plaats hem gerust in het rijtje van de betere klankkunstenaars van deze generatie.

The Black Madonna b2b Mike Servito 
Zaterdag 06/08 - Boiler Room Stage - 20u tot 22u 

Wie ooit al op Dekmantel Festival is geweest (of het online gevolgd heeft), weet dat er magische dingen gebeuren op de Boiler Room Stage. Robert Hood draaide er het voorbije jaar een b2b-set met zijn eigen dochter, Fatima Yamaha debuteerde er zijn live show en dit jaar gaat de set van The Black Madonna Mike Servito er ongetwijfeld ééntje om te onthouden worden. Ook voor de thuisblijvers volledig live te volgen via Boiler Room

Dekmantel Soundsystem 
Vrijdag, zaterdag en zondag - Main Stage - Warm-upset

Het lijstje zou niet compleet zijn zonder de heren van Dekmantel Soundsytem zelf. Wie een line-up als deze bijeen kan programmeren, moet ongetwijfeld een muziekkennis hebben groter dan het ego van Donald Trump. De Amsterdammers zorgen iedere dag voor een gepaste warm-up op de Main Stage. 

Tickets voor Dekmantel Festival 2016 kan je nog steeds kopen trouwens!