Enkele troeven van Horst Arts & Music Festival 2016

Ja ja, ondertussen zitten we reeds aan de derde editie van Horst Festival en er lijkt geen stoppen meer aan. Elk jaar opnieuw lokt het kunst- en muziekfestival internationaal muzikaal en Belgisch artistiek geweld naar het kasteel te Horst.

Derde keer, goede keer nietwaar? Dat belooft wat te worden, want de vorige twee edities waren al om U tegen te zeggen. Maar wat heeft dit relatief nieuw festival zoal te bieden dat het jaar na jaar bekroond wordt tot één van de beste muziekfestivals in België? Wij zetten enkele unieke zaken graag op een rijtje zodat jullie ook zullen meegenieten.

Locatie

Een festival aan een prachtig middeleeuws kasteel vol van geschiedenis, dat kom je ook niet alle dagen tegen. Het welbekende kasteel uit De Rode Ridder wordt deels omringd door een vijver maar ook een stuk veld wordt in beslag genomen door één van de twee stages en wat andere zaken zoals eet- en drankvoorziening. 

Een relaxerende wandeling rond het kasteel of eventjes hard gaan op de binnenkoer, aan u de keus. De overvloed aan ruimte geeft je nooit het gevoel dat er te veel volk is. 

Line-up

Elk jaar tovert Horst Festival een indrukwekkende line-up tevoorschijn waardoor wij het ons gewoonweg niet kunnen permitteren om ons geen ticket aan te schaffen. Dit jaar staan er weer heel wat grote namen op de affiche zoals Lapalux (die vorig jaar nog annuleerde), Julio BachmoreMachinedrum, Mala, Lone, The Black Madonna en Leon Vynehall

De Amerikaanse producer Machinedrum is vast en zeker niet de minste en liet dit jaar nog van zich horen met een nieuw album als 1/2 van Sepalcure. Het alom bekroonde album Vapor City kent binnenkort zijn opvolger want in september komt ook zijn nieuwe album Human Energy uit.

Lapalux moet hier zeker niet voor onder doen. Van R&B tot snoeiharde beats onder alias LPLX, deze Brit is van alle markten thuis. Vorig jaar kwam hij uiteindelijk toch niet, maar wij zijn er zeker van dat hij deze editie een set van jewelste zal brengen. 

Eerder deze zomer zagen we Lone al aan het werk op Pukkelpop waar hij ons al volledig kon warm maken voor zijn passage op Horst. Momenteel tourend met een live-drummer die het ene fast-paced ritme na het andere kan aftrommelend zorgt deze sensatie van R&S Records sowieso voor een show. 

Qua house zal er het één en ander worden gedraaid waarbij onder meer Leon Vynehall het heft in handen mag nemen. Deze Engelse producer en dj is al jaren een vaste waarde in de Britse housescene. In het voorjaar bracht hij nog zijn tweede langspeler Rojus uit. 

Vrouwelijk geweld mag natuurlijk ook niet ontbreken dus zet jullie schrap voor The Black Madonna. Deze dame uit Chicago weet van aanpakken en liet eerder deze zomer het publiek al ontploffen op Dekmantel.

Mala was ook al te bewonderen op Dekmantel, maar dan met Digital Mystiks, het dubstep-duo bestaande uit Mala en Coki. Deze dubsteppionier is de scene terug helemaal wakker aan het maken met zijn meeslepende tracks, zijn nieuwste album Mirrors is daar maar weer eens bewijs van. 

Ook aan Belgisch talent wordt aandacht besteed want onder andere KongStuBru-dj Lefto en het Leuvense Up High Collective passeren tevens de revue. 

Tot voor kort nam Kong elke week als resident bij Playground op Studio Brussel de tijd om straffe nummers op de radio te laten verschijnen en tussendoor neemt hij de tijd om in heel België knappe sets te draaien met ongekende pareltjes. Deze dj is dan ook al lang geen onbekende meer voor wie het muziekcircuit volgt. 

Up High Collective zijn ondertussen al bekende gezichten op Horst Festival en omstreken. De mannen uit Leuven zijn onder meer actief bij Tangram Records en zorgen steevast voor een set vol plezier en vertier. Ze experimenteren er op los en dat levert leuke resultaten op, zo ookk op hun nieuwe EP Monomade.

Kunst

Als belangrijk onderdeel van het festival wordt kunst zeer hoog in het vaandel gedragen en laat kunst en muziek nu net een gouden combinatie wezen. Benieuwd wat deze uitgekozen Belgische kunstenaars ons dit jaar weer laten aanschouwen.

Voor het derde jaar op rij is het duo Gijs Van Vaerenberg curator van de beeldende kunst in en rond het Kasteel van Horst. De derde editie brengt een selectie van artiesten die site-specifiek werk ontwikkeld hebben voor de omgeving en context van het festival. 

Een programma van artist talks en geleide wandelingen tijdens het festival zal voor de juiste omkadering zorgen, de expo zal ook gratis toegankelijk zijn voor publiek tot 9 oktober. 

Tickets voor Horst Arts & Music zijn nog altijd beschikbaar op de website van het festival.