Harted en Stavroz blinken uit in thuismatch @ 2 Years Moodfamily Open air (04/09)

Voor de tweede verjaardag wist het Gentse label Moodfamily twee internationale grootheden te strikken. Niemand minder dan John Talabot en Stimming waren de speciaal uitgenodigde gasten op hun verjaardagsfeestje, naast eigen talenten Stavroz, AMyn, Harted en KooDoo. Een gezellig familiefeest op zondagmiddag aan de Gentse schaatsbaan Kristallijn, waarvoor ook Fuzz was uitgenodigd!

"Weer met karakter", had Frank Deboosere op voorhand voorspeld. Onder een wat dreigend wolkendek betraden we het prachtig ingerichte terrein aan de schaatspiste in Gent. De pomponnetjes of 'Dirkjes' wiegden heen en weer onder de af en toe opkomende wind, maar gelukkig zouden de weergoden zich al bij al gedeisd houden. Op enkele druppels na bleef het meestal droog en de gezellige sjorconstructies en tenten doorstonden de enkele windstootjes zonder enig probleem.

Terwijl vaste huis-dj KooDoo de laatste platen van zijn openingsset speelde, werd meteen duidelijk dat dit jaar alles in het teken werd gesteld van een gezellig, intiem feestje. Verhoogde sjorplatformen, hangmatten, gloeilampen, tapijten en paranetten vormden het decor waarin iedereen zich vrijwel meteen thuisvoelde. Wat ook opviel: de gasten waren al in de vroege namiddag in grote getalen afgezakt. Zo mocht Harted om 15u bij aanvang van zijn set al op een trouwe schare fans rekenen.

Die werden vervolgens op hun wenken bediend. Harted bediende de knoppen en buttons met kamerbrede lach en zijn enthousiasme werkte aanstekelijk bij het publiek, dat al gauw van wat heen-en-weer wiegen overging naar onvervalste feeststemming. De zon kwam zowaar piepen!

Eind 2015 bracht Jens De Ketelaere, zoals Harted door het dagelijkse leven gaat, zijn gesmaakte Wander EP uit en de titeltrack vormde tijdens de 2 Years Moodfamily Open Air al een heel vroeg hoogtepunt. Daarna gooide hij met Abridged meteen een andere toptrack strategisch in de strijd.

Diepe baslijnen werden gecombineerd met unieke sounds die doorheen een excellent soundsystem werden gestuurd. Met een lang uitgesponnen versie van zijn track Tone Deaf, samen met AMyn geproducet, rondde Harted deze thuiswedstrijd in stijl af.

De Spaanse producer John Talabot, die we ook kennen van als labelbons van Hivern Discs en het nieuwe vinyl only sublabel HVNX, begon na het extatische slot van Harted aan zijn drie uur durende dj-set met gezapige, zuiderse percussie. De Spanjaard nam ons mee op een lange trip die bol stond van ongekend werk.

Het ene moment liet hij het publiek al wiegend indommelen met ietwat langere breaks doorspekt van zeemzoete, exotische vocals om vervolgens iedereen prompt wakker te schudden met diepe kicks. Gaandeweg kwamen ook meer en meer synths bovendrijven in zijn set en hier en daar vond een abstracte beat zijn weg doorheen de speakers. Wat een trackselectie!

Na drie uur besloot Talabot zijn set zowaar af te sluiten met Fade To Grey van Visage. Geen remix, zo bleek achteraf, wel de originele track waarboven enkele loops meeliepen. Het was een mooi slotakkoord van zijn egale topset, al konden we ons niet van de indruk ontdoen dat Talabot zich bij momenten muzikaal wat inhield.

AMyn had zich ondertussen volledig geïnstalleerd en trok van leer met zijn liveset. De man die zelden tot nooit ontgoochelt met zijn liveshow, goot ook op Moodfamily zijn beste tracks in een fijn uitgewerkte set. Zo hoorden we zowel Twisted River als Gloam de revue passeren, beide tracks die te vinden zijn op de allereerste Moodfamily-release.

Terwijl het ook een uitbundig feestje werd achter de dj-booth, denderde AMyn verder naar het einde van zijn set. Net als bij Harted vormde ook hier Tone Deaf een hoogtepunt van de set. De avond viel over het terrein, waar AMyn begeleid door rook en gloeilampen de perfecte voorzet gaf voor de heren van Stavroz. Een voorzet die ze tijdens deze thuiswedstrijd zonder pardon binnenkopten.

Het viertal trok in concertopstelling het tempo bij aanvang van hun set drastisch naar beneden, wat voor een aparte, chille vibe zorgde in het publiek. We hoorden tracks passeren van hun nieuwste Talabout EP op Laut & Luise, waarvan vooral Merci Éclair er live uitsprong. Grimmige beats, fijnzinnig pianospel en erboven nog wat trompet en gitaarwerk. Meer had Stavroz niet nodig het publiek volledig in te pakken.

Iets later werd het tempo opgedreven en werden zelfs live vocals in het geheel verwerkt. Naar het einde van hun optreden toe, vormde Designer Eggs Im Garten vanop hun EP op het gerenommeerde Kindisch een volgend hoogtepunt,  waarna werd afgesloten met twee nieuwe, onuitgebrachte tracks.

Stavroz bewees nogmaals waarom ze met voorsprong één van Belgiës liveproducten is met het meeste potentieel. Stimming wachtte de moeilijke taak na dit fantastich optreden, het publiek op sleeptouw te nemen voor de laatste twee uur.

De verwachtingen waren heel hoog gespannen voor de Duitse producer die eerder dit jaar zijn album Alpe Lusia uitbracht via Diynamic. In het begin van zijn set teerde hij - niet onlogisch - vooral op tracks uit dit album, waarvoor een maand als kluizenaar in een studio in de bergen had geleefd.

Waar Stavroz moeiteloos iedereen van de eerste tot de laatste bezoeker achter zich kon scharen, had de Duitser het wat minder onder de markt. De subtiele beats van Prepare en Trains Of Hope bevatten dan wel enige magie in combinatie met de harp- en pianolijnen, toch duurde het even vooraleer Stimming volledig in zijn element kwam.

In het tweede deel van zijn set kwam het ouder werk wat vaker aan bod en weerklonken de beats ook iets steviger, wat het publiek wel wist te appreciëren. In eerste instantie leken onze verwachtingen voor Stimming iets te hoog gesteld, zeker na een geniaal optreden van Stavroz. Maar Stimming bewees ons ons ongelijk en rondde het familiefeest af met een prachtig slotkwartier. 

Voldaan keerden we huiswaarts na een topzondag. Vooral het prachtige decor, de vlekkeloze productie en het creëren van de uiterst gezellige, intieme sfeer verdient een dikke pluim. Op muzikaal vlak staken vooral Harted en Stavroz er bovenuit. Op naar een derde jaar Moodfamily?

De afwezigen hadden dus ongelijk, maar krijgen nog een herkansing op zaterdag 10 september in de Fuse. Dan spelen Guti en Kollektiv Turmstrasse in de hoofdzaal, terwijl Stavroz (dj-set), AMyn, Harted en KooDoo aan zet zijn in de tweede zaal.